Vertikal Days en upplyftande mässa

Published 1/9, 2022 at 15:27

Englands egen mässa för accessutrustning blev lyckad trots en hel del ihållande regn. Vertikal Days är motsvarighet till den nya svenska mässan Expolift som har premiär i Stockholm, september 2023.

Vertikal Days, som hölls den 11 och 12 maj 2022, är en brittisk mässa fokuserad på accessutrustning, kranar, teleskoplastare och tillhörande utrustning. Mässan besöktes av såväl brittiska som internationella utställare och besökare. En av de internationella utställarna var italienska CMC, som arrangerade en produktlansering och ett pressevent för deras nya F-serie. Seriens hydrauliskt drivna produkter har blivit populära på marknaden för kompakta mobila arbetsplattformar med upp till 18 meter arbetshöjd. En av fördelarna med F-seriens spindelliftar är enligt CMC deras användarvänlighet tack vare enkla och intuitiva hydrauliska kontroller som tillåter nästan omedelbar användning av maskinen. Beslutet att endast använda högbeständig stål gör det möjligt att begränsa maskinens arbetsvikt utan att kompromissa med styrka och tillförlitlighet, vilket gör den enkel att transportera även på släp.

Italienska Magni visade upp sitt växande teleskoplastarsortiment. Enligt Magni själva tillverkar de nu det bredaste utbudet av roterande teleskoplastare på marknaden, bestående av 16 modeller. Det finns också åtta fasta, tunga modeller och en ny serie med 11 fasta teleskoplastare. Multitel, en annan italiensk utställare, uppger att de är en av världens ledande designers, tillverkare och marknadsförare av lastbilsliftar som sträcker sig från 13 till 75 meter. En tredje italiensk utställare, GSR Aerial Platforms, framhävde sin enkelhet, robusthet och tillförlitlighet, och de uppgav att deras produkter nu används av några av de största uthyrningsföretagen i Europa.

 

Globala varumärken

Snorkel visade upp den litiumelektriska terrängsaxliften Snorkel S2755RTE från deras utbud av nio utsläppsfria, fyrhjulsdrivna modeller. Modellen mäter bara 1,45 meter, kan nå en maximal arbetshöjd på 10,1 meter och kan lyfta upp till 300 kg. Utrustad med underhållsfria litiumjonbatterier med ett inbyggt batterihanteringssystem erbjuder S2755RTE en utsläppsfri terränglösning utan att kompromissa med tillförlitligheten och fyrhjulsdriftsmöjligheterna hos dieselversionerna.

Skyjack presenterade nästa generations teleskopliftar, ledade bommar med hög kapacitet och ett urval av DC-, kompakt- och RT-saxliftar. De utställda SJ12 E och SJ16 E är en av de första Skyjack-produkterna som har företagets Eco-märkning som ger en 15 procentig besparing på koldioxid jämfört med tidigare modeller. Den låga vikten och optimerade designen hos SJ45 AJ+ och SJ60 AJ+ erbjuder lyftkapacitet på upp till 454 kg. Företaget ville också betona att alla Skyjack-produkter har Elevate Live som ger enkel tillgång till maskinspecifik information som kan förbättras ytterligare med full telematik.

Workplatform Ltd, den brittiska återförsäljaren av Genie, visade en rad Genie-produkter, från materialliftar till bommar. Alla saxliftar i montern har Genies AC E-Drive-konfiguration. Två produktlanseringar genomfördes också för S-60 FE och Z-45/25 J RT. Med en arbetshöjd på 20,6 meter och en plattformshöjd på 18,6 meter är bomliftarna S-60 DC och S-60 FE designade för att leverera ren och tyst prestanda i en mångsidig maskin som kräver mindre underhåll och ger lägre totala ägandekostnader. Den nya Z-45/25J RT går att använda med telematikteknologin Lift Connect, som ger ägare handlingsbara data för att maximera produktiviteten och minimera stilleståndstiden. Den har en maximal arbetshöjd på 15,86 meter.

Versalift ställde ut en VTL-135 på en Ford Transit, en VTL-145 på en Mercedes Sprinter, en VTL-135 E-Tech och en VTA-135 på en Toyota Hilux samt modeller från den nyligen förvärvade Ruthman-linjen, Ecoline 230 och Steiger T330.

Pinnacle Platforms, den brittiska återförsäljaren för kinesiska Sinoboom, såg till att Sinoboom var representerade på mässan. Mer kinesisk representation kom i form av Dingli, som sägs vara en av de ledande tillverkarna av arbetsplattformar i Kina.

En annan tillverkare var Kanadabaserade Manitou, som står bakom en rad anläggningsmaskiner. Företaget uppger att de anser sig vara bland de världsledande inom utrustning för materialhantering, och specialiserar sig på utrustning inom materialhantering, personliftar och schaktningsutrustning.

 

Nordiska företag

Avant Tecno lyfte fram resultatet av sin kontinuerliga produktutveckling. Avant har idag åtta modellserier och 190 olika verktyg. För en vanlig modell finns mer än 20 olika alternativ, från extra motvikter till luftkonditionerade hytter. Med dotterbolaget Leguan Lifts har företaget en accessplattform som kan monteras direkt på en Avant-lastare via en snabbfästplatta.

Bronto Skylift ställde ut sin arbetsplattform Bronto S35EM monterad på ett nytt Scania L320-chassi i L-serien med lågt insteg i hytten. Dessutom startade företaget sin Bronto Challenge Tour 2022, där operatörer hade möjlighet att tävla med hjälp av VR. ”Allmänt sett kan vi säga att showen var förvånansvärt fullspäckad med tanke på vädret”, säger Johanna Kulmala, marknadschef Bronto Skylift. ”Vi hade bra stämning och många besökare, gamla och nya ansikten i vår monter. Bronto Challenge utgjorde en fin tävling mellan de tuffaste förarna. Det ska bli intressant att se om det finns någon som kan slå rekorden i Storbritannien av Matthew Hudyma från Wilson Access.”

Svenska Alimak Group var också en stor utställare på mässan; enligt dem själva är de en världsledande leverantör av vertikala accesslösningar för professionellt bruk och har varit en pionjär och branschledare i över 70 år. Med en global räckvidd som sträcker sig över mer än 100 länder erbjuder koncernen vertikala accesslösningar som tillför kundvärde genom större säkerhet, produktivitet och resurseffektivitet. Koncernen har en installerad bas på över 70 000 hissar, plattformar, serviceliftar och byggnadsunderhållsenheter runtom i världen. På Vertikal Days visades ett urval av deras utbud i montern, inklusive permanenta och tillfälliga högkvalitativa hissar, bygghissar och arbetsplattformar byggda på kuggstång och dragteknik.

Dynaset använde det så kallade Marketplace-området inomhus för att ge information om produkter såsom deras hydrauliska generator HG och hydrauliska högtrycksvattenpump HPW. ”Vi hade ingen ny produkt att lansera”, säger Samuli Vornanen, områdesförsäljningschef för Storbritannien på Dynaset. ”Båda dagarna hade vi ett tjugotal personer som besökte vår monter och vi tycker att det är ganska hyfsat mycket folk. Vi båda (jag och min kollega Tuomas Räsänen) njöt mycket av mässan. Allt var välorganiserat och fungerade överlag mer än bra.”

MCS Rental Software visade i sin inomhusmonter hur företaget gör det möjligt för användare att bli mer effektiva genom att kunna agera snabbt på realtidsdata, dra fördel av molnbaserade lösningar och mobilappar för att arbeta ”on the go” och få bättre synlighet över hela uthyrningsverksamheten. De uppger att deras programvara för lagerhantering gör det möjligt för användare att få kontroll över uthyrningstillgångar, vilket gör det möjligt för en uthyrningsverksamhet att maximera utnyttjandet och minimera kostnaderna.

Den brittiska tunglyftsspecialisten Modulift förklarade från sin inomhusmonter hur man kan erbjuda kunder en komplett ingenjörstjänst för tunga lyft från början till slut. De hjälper till med lyftproblem, ger råd om lyft, designar anpassad lyftutrustning och tillverkar kvalitetssäkrade produkter enligt högsta specifikationer. De uppger att deras uppdrag är att globalt leverera expertis genom innovativ design av kvalitetsprodukter och kundnöjdhet samtidigt som man säkerställer en säker lyftmiljö.

 

Företag med brittiskt fokus

Trots det stora antalet utländska utställare var även några anmärkningsvärda brittiska företag representerade på mässan. Ett sådant företag var Niftylift som har vuxit till att bli en av världens ledande tillverkare av mobila, förhöjda arbetsplattformar. De uppger att deras kompakta och lätta, ledade bommar erbjuder maximal prestanda och tillförlitlighet som krävs för att leverera en högkvalitativ service. På mässan betonade de innovationer såsom SiOPS, ToughCage och Hybrid Technology som ger Niftylifts arbetsplattformar en fördel vad gäller säkerhet och miljömedvetenhet.

Essex-baserade Tracked Carriers var angelägna om att betona att deras utbud av bandtransportlösningar kombinerar innovativ design, noggrann tillverkning och den senaste tekniken för att producera en rad mångsidiga lastbärare med ett brett utbud av verktyg. Dessa är designade i egen regi och tillverkas och monteras på fabriken. Deras lösningar är designade för att inte bara ta bort behovet av manuell hantering, utan också minska arbetskostnaderna, öka produktiviteten och förenkla installationer så att större komponenter kan transporteras genom trånga utrymmen. En sådan produkt som stolt visades upp på mässan var den relativt nya 350E, som syftar till att hjälpa branscher av alla typer att övervinna grundläggande hanteringsproblem.

Kranlyft Group, som är brittisk återförsäljaren för Maeda minikranar och Klaas lastbils- och släpvagnskranar i aluminium, och som också erbjuder support till användare av Katos mobila kranar, visade några av de senaste modellerna som nu finns tillgängliga i Storbritannien. Dessa inkluderade “knuckleboom”-kranen MK1033 som är en smal, operatörsstyrd kran med hydraulisk bom och jibb, som bland annat är lämpad för glashantering, installation och att placera Dormer- och Velux-enheter på hustak.

International Platforms tillhandahåller ett brett utbud av tjänster för accessindustrin. De tillhandahåller nya eller begagnade arbetsplattformar över hela världen, erbjuder expertråd, hjälper till med utbildningstjänster och engagerad eftermarknadssupport, och är enligt dem själva en stor specialist inom accessplattformsbranschen.

LGH vill stödja kunder över hela världen med säker och pålitlig lyftutrustning, och deras vision är att vara Europas ledande oberoende och innovativa leverantör av lyftutrustning. I montern var personalen fokuserade på hiss- och lyftutrustning av hög kvalitet och kapacitet för branscher såsom infrastruktur, bygg och transport.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×