Versalift i egen kostym till Sverige

Published 28/2, 2022 at 11:17

Nu har Versalift startat eget i Sverige. Förutom att sälja Versalift på svenska marknaden tar man med sig Ruthmann, Bluelift, Almac och Hinowa. Egen försäljning, service, reparationer och reservdelar ger korta beslutsvägar och leveranstider. En trygghet för kunden.

Den första september 2021 slog Versalifts helägda svenska dotterbolag upp sina portar på Servicevägen 45 i Falkenberg. Den nybyggda anläggningen ligger bara några stenkast från det öppna Kattegat. På andra sidan vattnet i Danmark och en bit in på Jylland ligger Versalifts fabrik, i orten Farsø. Faktiskt inte alls långt ifrån varandra fågelvägen.

 

Flera starka varumärken inom Time

”Det var inte en självklarhet att vi skulle starta vårt svenska dotterbolag i Falkenberg. Egentligen var planen att placera verksamheten i eller nära Göteborg men vi fick ett bra erbjudande i Falkenberg som passade vårt behov och närheten till fabriken i Farsö är optimala tillika närheten till vårt stora servicecenter i Köpenhamn”, säger Axel Rask som är Versalifts försäljningschef för Skandinavien.

Versalift fabrik i Danmark startades för drygt 30 år sedan och ägs av amerikanska Time Manufacturing, Inc som också äger tyska Ruthmann och italienska Bluelift, för att nämna några varumärken inom företagsgruppen. Versalift är en amerikansk produkt som startades i Waco, Texas. Nämnas bör att Time förvärvades i december förra året av H.I.G. Capital som ingår i The Sterling Group.

Det svenska dotterbolaget sysselsätter idag fem personer. Försäljnings- och marknadsansvarig i Sverige är Anders Werneskog. Liftkoordinator är Monika Lindblom. Servicechef är Jakúp Mortensen och så har man serviceteknikerna Ronnie Eriksson, Markus Eliasson och Markus Larsson. En fjärde servicetekniker kommer att anställas under mars månad. Med det har man servicedepåer i Gävle som täcker in norra Sverige, Stockholm som täcker in Mälardalen samt två servicetekniker som täcker in södra Sverige, placerade i Göteborg och Falkenberg. Axel Rask som är försäljningschef för Skandinavien, sedan 2005, utgår från Farsø i Danmark men är ofta på kontoret i Falkenberg.

På den nybyggda anläggningen i Falkenberg är man idag nästan helt installerade. Man har en fullutrustad verkstad med tvätthall, ett väl tilltaget lager med alla de reservdelar som kan behövas och ljusa och bra personalytor. Man prioriterar att de nya servicebilarna är välutrustade med de flesta delar som kan behövas så man inte behöver rekvirera från lagret.

”Vi har investerat i nya fullutrustade och skåpuppvärmda servicebilar som smidigt kan ta sig ut i fält och lösa det flesta problem som kan uppnå så att våra kunder inte blir stående utan kan arbeta oavbrutet”, berättar Anders Werneskog.

Man har också ett stort kallförråd för sina liftar samt väl tilltagna asfalterade uppställningsytor utomhus.

Det mesta av service och reparationer kan lösas i fält eller på verkstaden i Falkenberg. Men även mera komplicerade åtgärder kan smidigt fixas på Versalifts stora servicecenter i Köpenhamn som är knappt två timmar bort från Falkenberg eller på fabriken i Farsø som är mellan 6 till 8 timmar bort beroende på vilken väg man väljer.

 

Versalift, ett brett sortiment av bilmonterade liftar

Den första Versaliften tillverkade redan 1965 i Waco, Texas men sedan 1990-talet tillverkas produkterna i Farsø. För det svenska bolaget ligger naturligtvis fokus på Versalifts bilmonterade liftar.

Sortimentet består idag av hela 34 olika modeller av billiftar med räckvidder från 8,4 m till drygt 24 m. Axel Rask berättar att de kunder som dominerar användningen av Versalifts modeller är entreprenörer som arbetar med exempelvis installation eller reparation av vägbelysning. Här köps eller hyrs framförallt billiftar med en vikt på under 3500 kg så att ekipaget kan framföras med B-körkort.

”Inom detta produktområde har vi stor tilltro till att det är här vi kan ta marknadsandelar på den svenska marknaden”, säger Anders.

Men inte nog med detta. Nu rullar Versalift Sweden AB ut en rad andra liftprodukter också.

Volymprodukterna för Versalift är som sagt de custombyggda billiftarna som kan köras med B-körkort och som är väldigt uppskattade bland maskinuthyrare. Men det svenska bolaget säljer och servar även Ruthmann. Ruthmann är ett starkt och beprövat märke och man säljer serierna Steiger, Ecoline och Bluelift.

 

Ruthmanns Steiger-, Ecoline- och Bluelift-serier

Steiger-serien har tillverkats i över 60 år och de kännetecknas av en kraftfull teknologi, med hög säkerhet och kvalitet. Versalift i Sverige säljer ett urval av modellerna från Steiger-serien. Även här vill man komma undan C-kortkravet och satsar på liftar monterade på 3,5 tons bilar. Med Steiger är det möjligt att få en arbetshöjd på mellan 23 och 30 meter. På de liftar som är monterade på lastbilar med C-kortskrav, är det möjligt att få arbetshöjder på upp till 90 meter. På alla modeller finns det flera olika funktioner och tillval. Fördelen med Steiger är att det bli enklare att anpassa liftarna efter behov.

Steiger-modeller på 3,5 t chassis har upp till 18 meters räckvidd och en korgkapacitet på upp till 300 kg. Liftens utmärkande egenskaper är att den är lättmanövrerad och enkel att använda. Dessutom med en fantastisk prestanda och maximal kapacitet. Totalt omfattas Steiger-serien av 17 olika modeller.

Vidare säljer man Ruthmanns Ecoline som är bilmonterade liftar som kännetecknas av att de är stabila och effektiva kvalitetsliftar. Alla modeller är även här utvecklade för 3.5 tons bilar. Ruthmann Ecoline erbjuder ett brett urval av teleskopliftar som är monterade på fordon upp till 23 meter samt vikbomsliftar upp till 24 meters arbetshöjd. Alla modeller erbjuder många olika tillval. Ecolines bilburna liftar är bra liftbilar i en prisklass som passar många kunder. Totalt finns sex basmodeller i Ruthmanns Ecoline.

Man säljer dessutom Ruthmanns larvbandsburna liftar Bluelift som står för säkerhet och pålitlighet. ”Liftarna är populära och har ett fördelaktigt pris. De är mångsidiga eftersom de kan användas både inomhus och utomhus”, berättar Anders.

Bluelifts spiderliftar är välkända för sin låga totalvikt och den avancerade teknologin. Dess höga kapacitet och kompakta storlek gör dem enkla att använda.

Ruthmann Bluelift har larvburna liftar från 11 till 31 meters arbetshöjd. Alla modeller erbjuder många olika utförande. ”Bluelift är innovativa och utvecklar hela tiden liftarna efter kundernas önskemål och behov. Kombinerat med vår service på eftermarknad, så blir Bluelift ett enkelt val för kunderna”, kommenterar Axel. ”Vi har larvbandsburna liftar för alla användningsområden och i ett flertal olika prisklasser. Vi erbjuder även saxliftar på larvband”, säger Anders.

 

Almac unika nivelleringsfunktion

Versalift Sweden marknadsför även varumärket Almac. Almac är ett italienskt familjeägt företag som startades 2013. Almac producerar larvbandsburna minisaxliftar. Dessa produkter är designade och utvecklade för att göra höjdjobben ännu enklare, oavsett behovet. Efter Almacs uppstart 2013, blev man snabbt ett av de ledande märkena i sin produktkategori, både när det gäller design och försäljning av saxliftar.

Almac producerar självkörande, terränggående saxliftar monterade på bandburna undervagnar med en unik terränggående funktion som gör att liften kan användas på riktigt ojämna underlag.

De nyaste modellerna från Almac (-BL) har en nivellerande undervagn som fungerar i båda riktningar, så att operatören kan jobba på ramper, backar eller annan ojämn terräng. Detta system kallas också Bi-level och är ett system som Almac har ett globalt patent för.

”Bi-level systemet utvecklades under 2015, och är det första patentet, som Almac har utvecklat. Systemet gör det möjligt att använda liften på riktigt ojämna underlag, samtidigt som man bibehåller den höga säkerheten och prestandan. Alla Almacs liftar är utrustade med ett Bi-system”, säger Anders.

 

Hinowas bomliftar

Till detta skall ytterligare ett varumärke av bomliftar läggas, nämligen italienska Hinowa. Versalift Sweden säljer fyra bomliftar från Hinowa med räckvidder från 13 till 33 meter och med en lyftkapacitet i korgen på 230 kg. Honowa har ingen generalagent i Sverige men Versalift är generalagent i Danmark för tillverkaren så goda samarbetsrutiner är redan upparbetade sedan länge. ”Vi ser Hinowa som ett väldigt bra komplement till vårt övriga liftprogram”, säger Anders.

 

Allt samlat i ett bolag – bäst för kunden

Men varför starta eget dotterbolag i Sverige? Axel Rask berättar att de rådande omständigheten på den svenska marknaden gjorde att man bedömde att ett helägt dotterbolag var den bästa lösningen för att öka servicen till sina kunder och naturligtvis även försäljningen. Som bekant har Versalift tidigare sålts av Liftbolaget som sedermera bytte namn till Brubakken. När Brubakken sedan delade upp sin truck- och liftverksamhet där liftverksamheten överfördes till bolaget Liftgruppen uppstod lite av ett vakuum för Versalift. Man tog då beslutet att satsa på egen verksamhet i Sverige som kunde ha fullt fokus på de egna produkterna. Liftgruppen hade förutom Versalift och Ruthmann en andra utomstående varumärken i sitt sortiment och är fortsatt huvuddistributör för JLGs produkter på den svenska marknaden.

”Vi kände att vi behövde ökat fokus på våra produkter och då var att starta eget dotterbolag den absolut bästa lösningen”, säger Axel. I Norge säljs dock Versalifts produkter fortsatt via Liftgruppen och i Finland är Janneniska Rent Oy distributör för Versalift.

Anders Werneskog och Monika Lindblom började arbeta i det svenska bolaget redan 23 augusti förra året och när avtalet med Brubakken gick ut 1 september drog verksamheten igång på allvar i det egna bolaget. Man kommer dock att ha ett samarbete med Brubakken ett par år framåt med tanke på att Versalift ger två års garanti på sina produkter och de liftar Brubakken sålt innan den 1 september har man ett garantiåtagande på.

”Att vi nu har vårt egna bolag är en styrka på många sätt. De flesta av våra kunder och särskilt de stora hyresbolagen vill handla så nära källan som möjligt. Och numera handlar de direkt av tillverkaren. Som eget bolag i Sverige har vi idag kontroll över hela kedjan så att säga, försäljning, service, reparation och reservdelar vilket blir mycket tryggare för slutkunden. Tidigare var flera olika parter inblandade i processen”, säger Anders.

Axel och Anders är mycket optimistiska vad gäller utvecklingen av det egna dotterbolaget. Redan sedan starten i september har man ökat mellan 15 till 20 procent. ”Den största potentialen ser vi bland uthyrarna men vi har redan sett en ökning bland de olika kommunala bolagen, som är på väg tillbaka efter pandemin, plåtslagerier, målerifirmor, snöröjare och många fler. Vi upplever också att helt nya kunder hör av sig rent spontant vilket är positivt”, berättar Anders.

”Enligt vår plan ligger ökningstakten på cirka 10 procent per år”, avslutar Axel.

www.versalift.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×