Våga investera i digitala lösningar

Published 23/5 at 09:01

Efter några dagars besök och diskussioner på ERA i Lissabon har det blivit än mer tydligt att en av vår bransch mest påtagliga utmaningar och möjligheter framåt stavas digitalisering. I en tid där teknologin förändrar vårt sätt att arbeta och interagera, är det avgörande för oss att omfamna denna förändring.

Historiskt sett har vår bransch kännetecknats av personlig service och starka relationer som byggts upp över hyresdiskar och över kaffekoppar. Men med den snabba utvecklingen i kundens förväntningar och krav, måste vi omvärdera våra strategier och våga investera i digitala lösningar för att förbli relevanta och konkurrenskraftiga.

En av fördelarna med digitaliseringen är effektivitet. Genom att implementera digitala plattformar och system kan vi automatisera våra hyresprocesser, minska ner på administrativa kostnader samt förbättra vår operativa effektivitet. Jag ser framför mig hur vi inom bara några år kommer ha det nya normala som att bokningar kommer online istället för via telefon eller fysiska besök på våra depåer. Visst, det kommer kräva en stor omställning för oss som maskinuthyrare, men tänk vilken ökad tillgänglighet det blir för våra kunder samtidigt som vår personal kan fokusera på det vi kan bäst, rådgivning och kompetensöverföring. Det finns också en stor besparingspotential för oss avseende service, reparation och underhåll, vi kommer att veta när vi ska utföra dessa åtgärder. Idag görs ofta detta cykliskt istället för när det behövs. Detta ger också ett bra bidrag till att minska vår miljöpåverkan.

Digitalisering handlar inte bara om att effektivisera processer, det handlar än mer om att förbättra kundupplevelsen. Genom att utveckla användarvänliga lösningar och plattformar kan vi skapa en mer personlig och anpassad upplevelse för våra kunder. Det medför även många nya affärsmöjligheter för oss. Genom att investera i IoT kan vi till exempel erbjuda smarta lösningar internt och externt, inte minst hur vi kan hyra ut våra produkter. Vem kunde för tio år sedan tro att vem som helst på stan skulle kunna hyra en sparkcykel med en app? Och tänk, om bara några år kanske vi hyr ut våra maskiner på samma sätt. På trottoaren står en sparkcykel och en pelarlift.  

För att framgångsrikt genomföra denna digitala transformation måste vi alla engagera oss fullt ut. Det kräver inte bara investeringar i teknologi, utan också en förändring av vår företagskultur och arbetssätt. I tider av ekonomisk osäkerhet, där aktiviteten på våra anläggningar är låg, har vi äntligen tid och resurser att fokusera på framtiden. Vi måste vara öppna för förändring, flexibla och beredda på att lära oss nya sätt att arbeta.

Sakta går vi mot en ljusare tillvaro och glöm inte att det är de som nu satsat och anammat digitala förändringar som kommer att stå starka och rustade i den nya tidens digitala maskinuthyrning. Det kommer kräva mod, resurser, vilja och inspirerande ledare. Och förhoppningsvis en varm och fin sommar för att kläcka de idéer och planer som ofta växer fram bäst i hängmattan. Jag hoppas ni alla får en bra sommar och ledighet!

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×