Utmaningarna fortsätter

Published 20/12, 2021 at 15:37

När vi trodde att vi såg ljuset i tunneln vad gäller pandemin kommer som ett brev på posten hotet från den nya mutationen Omicron. Som den tidigare Delta-varianten verkar det vara svårt att hålla den borta och den är mycket mera smittsamt är tidigare varianter. Men i nuläget vet man inte om den är farligare eller att vaccineringen skyddar sämre mot Omicron.

Studier pågår och vi lär veta med säkerhet om några veckor. Fortsatt uppmanas alla som kan att vaccinera sig och fortsatt är det ganska stor andel som väljer att inte göra det. Det verkar som många fortfarande inte inser hur farligt Covid-19-pandemin är. Under senare tid har flera välkända Anti-vaccineringsförespråkare insjuknat och avlidit runt om i världen. Är inte det ett tecken på att vi alla måste ta det här på allvar?

Som tur är så snurrar verksamheten inom bygg- och anläggningsbranschen på ganska bra ändå och har gjort allt sedan pandemin bröt ut. Men för merparten av både uthyrare och leverantörer har omsättningstalen minskat i landet men med bibehållen och tillfredställande vinstmarginal. Att man lyckats hålla uppe vinsterna har flera orsaker som att kostnaderna minskat i exempelvis resor, konferenser, mässor och även annonsering. Stödet vid korttidspermitteringar har också gjort sitt. Men visst känner man en oro när nu Omicron-mutationen kom lite som ett bakslag. De flesta länder skärper sina restriktioner på olika sätt och WHO avråder från resor utomlands. Är vi på väg tillbaka till den situation som rådde större delen av 2020 och 2021? Bland både entreprenörer och maskinuthyrare finns ett nyinvesteringsbehov. Maskinparken behöver uppdateras. Men det är idag svårare för leverantörerna att nå ut med information om nyheter och även leverera nya maskiner på grund av leveransproblem. Det är numera inte brist bara på halvledare. Det är inte utan anledning att man funderar över hur 2022 kommer att se ut. Exempelvis har de flesta mässor som skulle hållits under 2020 och 2021 flyttats till 2022. Nästa år blir verkligen mässtätt, redan i april är det dags för Nordbygg, Maskinexpo i maj, Svenska Maskinmässan i juni, Entreprenad Live i september och så Bauma i oktober. Man undrar ju hur det blir med de arrangemangen?

Men nog med osäkerheten. Vad som är säkert är att du nu håller ett rykande färskt nummer av Svensk Rental. Och i det här numret hittar du en rad intressanta reportage, de flesta med koppling till liftar och byggställningar då vi också publicerar dessa teman i utgåvan. Mycket nöje med läsningen. Så här i slutet av året vill jag även passa på att tacka för 2021 och önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×