United Rentals köper Ahern Rentals

Published 30/12, 2022 at 10:53

United Rentals kommer att köpa Ahern Rentals för 2 miljarder USD, vilket tillför årliga intäkter på cirka 890 miljoner USD och 106 platser i USA. Det blir en sammanslagning av landets största och den åttonde största utrustningsuthyrningsföretag.

Transaktionen, som förväntas avslutas före årets slut, kommer att stärka Uniteds fotavtryck på både USAs kuster och i Gulfregionen och stärka dess flygplattforms- och teleskoplastarflottor, som representerar 75 % av Aherns utrustning i ursprungligt värde.

United kommer att finansiera affären genom en kombination av nya skulder och befintliga tillgångssäkrade lån. Priset på 2 miljarder dollar motsvarar 6,5 gånger Aherns justerade EBITDA för de 12 månaderna som slutade den 30 september.

Ahern Rentals är baserat i Las Vegas och grundades 1953 av John Ahern, far till nuvarande VD Don Ahern. Bolaget började fokusera på uthyrning av utrustning 1958 och växte till ett av de 20 största uthyrningsföretagen i världen och en topp 10-operatör i Nordamerika.

Det är en del av Ahern Family of Companies som ägs av Don Ahern. Systerbolag inkluderar plattformstillverkaren Snorkel (som ägs till 49 % av Tanfield Group) och teleskoplastarspecialisten Xtreme Manufacturing.

 

Aherns verksamhet

Ahern har 2 100 anställda i 30 delstater och betjänar cirka 44 tusen kunder. Den har en hyresflotta värd 1,85 miljarder dollar. Nuvärdet av förvärvade tillgångar är 426 miljoner dollar.

United säger i ett uttalande att de siktar på 40 miljoner dollar årliga kostnadsbesparingar genom synergier inom de första 12 till 18 månaderna, med besparingar på 60 miljoner dollar under det tredje ägaråret. I synnerhet identifierar de en möjlighet att korsförsälja sina specialuthyrningstjänster (såsom kraft och pumpar) genom Aherns allmänna uthyrningsdepåer.

Affären innebär att Ahern Group kommer att fokusera på sina utrustningsverksamheter - Snorkel och Xtreme - såväl som dess många försäljningsdotterbolag och utbildnings- och ingenjörsföretag.

För Don Ahern innebär det ett slut på hans livslånga direkta engagemang i uthyrning av utrustning, även om han fortfarande är inbäddad i branschen som leverantör genom Snorkel- och Xtreme-verksamheterna.

Ahern Rentals har varit en högprofilerad uthyrningsverksamhet i decennier. Det överlevde en svår period under Chapter 11-förfarandet efter den globala finanskrisen, men lämnade den processen framgångsrikt i juni 2013 och fortsatte med att dra nytta av den snabba tillväxten av uthyrning i landet.

Affären cementerar United Rentals position som världens största utrustningsuthyrningsföretag och även nummer ett i Nordamerika, med en marknadsandel i intervallet 15% till 20%. Det rapporterade intäkter på mer än 9,7 miljarder USD 2021. Näst störst är Sunbelt Rentals, som ägs av Ashtead Group, med intäkter i Nordamerika på över 7 miljarder USD.

 

Kundmix

Enligt uppgifter från United, Ahern Rentals kundmixen var starkt inriktad på icke-bostadsbyggande och stod för 62 % av intäkterna, följt av företagstjänster (8 %), bostadsbyggande (8 %) och tillverkning (6 %). Energi och andra sektorer utgjorde saldot på 15 %.

Aherns depånätverk är ganska jämnt fördelat över USA, även om hälften av dess platser är i fem delstater, ledda av Kalifornien (15 depåer), Texas (14), Nevada (11), Florida (9) och Arizona (5).

Källa: International Rental News.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×