Standardisering i fokus på Rental eSummit
Published 13/11 at 09:17Rentalföretag från hela världen slöt samman på Rental eSummit i Amsterdam för att diskutera energiomställningen i branschen. Efter flera engagerande presentationer och många hängivna deltagare stod det änmer klart att branschen söker en standardisering för en mer hållbar framtid.
Den 24 september bjöds rentalföretag, tillverkare, OEM-företag och andra aktörer till Rental eSummit, en konferens om rentalbranschens övergång till förnybar energi. Evenemanget arrangerades av motortillverkaren Briggs & Stratton, och hölls på Johan Cruijf Arena som ligger cirka 20 minuter från Amsterdams stadskärna. På konferensen hölls presentationer av åtta talare som alla delade med sig av sina unika perspektiv på de utmaningar som branschen står inför. Om energiomställningens angelägenhet inte redan var uppenbar, så blev det änmer tydligt när man såg mängden folk som närvarade: närmare 100 personer från 18 olika länder, varav en handfull från Sverige. Huvudsponsor var Vanguard, ett varumärke för kommersiella energilösningar för Briggs & Stratton.
Flera perspektiv på gemensam uppgift
Evenemanget började med en lunch och mingel innan samtliga bjöds in till konferenssalen för att ta del av presentationerna. Eventets värd Martin Bauhaus började med att låta deltagarna svara på frågor, exempelvis hur långt ens egna företag kommit i energiomställningen. Gästerna fick även identifiera de främsta utmaningarna för att ställa om till fossilfritt, varpå de flesta svarade kostnader, körtid, lönsamhet och standardisering. Och just standardisering var något som Sjoerd van de Velde, Briggs & Strattons vd för Europa, Mellanöstern och Afrika, särskilt betonade när han hälsade alla välkomna.
Den första talaren var Klāvs Otisons, ordförande för den tekniska kommittén inom den europeiska branschföreningen European Rental Association, ERA, och som även är chef för group fleet management på Cramo. Han delade med sig av sina insikter från ERAs pågående projekt Energy Transition in Rental och de utmaningar som den europeiska branschen står inför. Enligt honom var de största utmaningarna för rentalföretagen främst tillgänglighet, kostnad och tillgångskomplexitet, medan det för kunder och slutanvändare var effektivitet, användarvänlighet och kulturen på jobbet. Han kategoriserade gemensamma utmaningar som infrastruktur, säkerhet och tillgångsvariabilitet.
Därefter gick International Rental News chefredaktör Murray Pollok upp på scen för att prata om hur landskapet har förändrats under omställningen. Även om branschen är i förändring betonade han att omställningen fortfarande bara är i sin början och att mindre än 1 procent av alla entreprenadmaskiner som såldes världen över under förra året var eldrivna, exklusive mindre verktyg och lätt utrustning. I Europa hade färre än 2000 eldrivna entreprenadmaskiner sålts, och 90 procent av dessa utgjordes av kompakta maskiner såsom kompakta hjullastare och minigrävare. Det var dessutom entreprenörerna, inte rentalföretagen, som visade sig vara de största köparna. Rentalföretagen utgjorde mindre än 20 procent. I övrigt berättade han att Nederländerna och Norge var de största marknaderna för eldrivet, och att enbart 8 procent av alla tillgängliga modeller idag är eldrivna. Statistiken bygger på siffror från Off-Highway Research, och visar med andra ord att det fortfarande finns mycket kvar att göra.
Den tredje talaren var Jon Overman, chief revenue officer HSS Hire, som pratade om standardisering ur ett europeiskt perspektiv. Han lyfte fram de oavsiktliga konsekvenser som kan uppstå under en omställning, såsom att det plötsligt finns för många alternativ bland batteriplattformar, laddningslösningar, och HVO- och bränsletyper. Ett sätt att förhindra en sådan situation är enligt Jon Overman att ge slutkunden en röst, förenkla och standardisera laddningsplattformar, och erbjuda en större tydlighet kring olika bränsletyper.
I USA finns flera likheter med Europa men också många olikheter. Nick Schomer, chef för kategorihantering Site One, berättade att en särskilt viktig faktor på den amerikanska marknaden är hur snabbt en produkt kan lanseras, och att en standardisering skulle kunna hjälpa till att hålla en hög takt. Intressant nog nämnde han även att tyst drift – ett kännetecken för eldrivna maskiner – tycks vara ett större incitament för att ställa om till eldrivet än rent miljötänk.
Tekniska framsteg mot standardisering
Vägen mot en standardisering innebär givetvis sin beskärda del utmaningar. Något som kan driva på omställningen är att optimera produktprestandan, åtminstone om man frågar EqLabs vd och grundare Anders Olsson. Hudiksvallsbaserade EqLab erbjuder ingenjörskompetens till OEM-tillverkare, med fokus på elektrifiering för mobila maskiner. Enligt Anders Olsson har produktoptimering en viktig roll inom elektrifiering eftersom batterier ofta innebär en stor kostnad och vikt på maskinen. Hans uppmaning till rentalföretag var bland annat att hitta ett standardiserat batterisystem och bjuda in OEM-tillverkare att använda det. Till OEM-tillverkarna ville han bland annat betona att de ska fokusera på energiomställningen och inte vänta, samt att investera i mer kunskap. Värt att nämna är att EqLab även ställde ut en produkt på konferensen, en egentillverkad powerbank för Vanguards utbytbara 1,5 kW batteripack. Powerbanken ställdes ut tillsammans med andra företags batteridrivna lösningar, som alla drivs av Vanguard-batterier.
På Briggs & Stratton görs redan kraftansträngningar för att utveckla en standardiserad lösning för rental. David Frank, senior vice president och chef för elektrifiering, och Nick Moore, chef för produkthantering, gick båda upp på scenen för att belysa Vanguards egen batterilösning, som innefattar alltifrån själva batterierna till laddare och BMS-system, och som kan användas med ett urval av olika maskiner.
Eventets sista talare Prins Doornekamp, vd Nowos, lyfte några sista viktiga aspekter när det kommer till att ta fram ny teknologi, nämligen reparation, second life och EOL för elektrifiering. Hans rekommendation var att satsa på litiumjonbatterier för dess skalbarhet. Han ville även understryka att inte kompromissa med säkerhet och en lång livslängd på produkter, samt att fokusera på att undervisa. Alla tal under kvällen följdes av Q&A där deltagarna fick chans att ställa frågor om de olika delmomenten.
När presentationerna nått sitt slut bjöds besökarna med på en rundtur på Johan Cruijf Arena, fotbollslaget Ajax hemmaplan, där de fick chans att se fotbollsplanen på nära håll, kliva in i omklädningsrummen och besöka pressrummet. Rundturen följdes därefter av en lyxig middag och mer nätverkande framåt småtimmarna. Allt som allt var det en välorganiserad möjlighet för branschmedlemmar att lära sig och tillsammans försöka hitta en gemensam grund mot en mer hållbar framtid. ”Jag var imponerad av hur många viktiga ledare och företag som deltog i detta event, varav flera var från Sverige”, säger Magnus Persson, Briggs & Strattons försäljningschef för norra Europa. ”Det visar att Sverige ligger i framkant när det gäller omställning till ett fossilfritt samhälle. Det är en bra möjlighet för oss att driva denna utveckling då det finns ett tekniskt kunnande och ekonomiska förutsättningar i Norden för att accelerera utvecklingen.”
Magnus Persson tillägger att han tyckte att presentationerna var väldigt intressanta, och berättar vad han tog med sig från evenemanget: ”Min slutsats är att vi måste fortsätta jobba nära våra OEM-tillverkare och rentalföretagen då vi alla har samma målbild.”