Skyjack siktar högt med ny elektrisk lansering

Published 23/5 at 10:52

För att möta efterfrågan från Europa, bland annat Sverige, har lifttillverkaren Skyjack utvecklat sina första batterielektriska bomliftar.

Först ut är de mest populära storlekarna på 15 och 20 meter och redan i mitten av juni startar serieproduktionen. Sverige är bland de första länderna som får de nya maskinerna.  

”Vi har gjort en förserie på sex maskiner som kommer att köras ut på demo under maj och juni. Demoturnén startar i Danmark och går sedan vidare till Sverige”, säger Andreas Stumpf, vice försäljningschef EMEA på Skyjack. Försäljningen startar i samband med att maskinerna går i serieproduktion första veckan i juni. 

Utvecklingen har pågått i ungefär ett år. Det är Skyjacks utvecklingsteam i Kanada som har lett utvecklingsarbetet, även om maskinen i nuläget inte är aktuell för den nordamerikanska marknaden. 

”Det är första gången som vi gör en riktad lansering mot Europa och Australien. Vi har valt att börja med de marknader som vi tror är tillräckligt mogna för produkten och det är i dagsläget Europa och Australien”, säger utvecklingschef Mark Trowman. 

De nya liftmodellerna SJ45 AJE+ och SJ60 AJE+ är utvecklade för batteridrift från start men delar chassi och en hel del komponenter med de konventionella modellerna samt de dieselelektriska hybridmodeller i samma storlekar som lanseras om ett år. Hybriderna kommer att släppas på alla marknader och eftersom de är godkända för HVO tror Andreas Stumpf att dessa kan vara ett intressant alternativ även för de svenska kunderna. 

”Vi har haft svenska kunder som har tittat på prototyperna av de batterielektriska maskinerna och som visat intresse både för dessa och för hybriderna när de lanseras”, säger Andreas Stumpf. 

Det kan också bli aktuellt med fler batterielektriska modeller i framtiden, men Skyjack tillkännager ännu inte vilka storlekar som är planerade eller någon tidsplan för framtida lanseringar. 

Nästa år, 2025, firar Skyjack 40 år som maskintillverkare. Bolaget ägs sedan 2002 av Linamar Corporation och har huvudkontor i Kanada. Genom åren har Skyjack tillverkat fler än 250 000 maskiner som sålts över hela världen. I Sverige finns försäljningskontoret i Agnesberg, Göteborg. 

Skyjack har valt att satsa på AGM-batterier i de nya bomliftarna. AGM står för Absorbed Glass Mat och innebär att elektrolyten är helt innesluten i en glasfibermatta. Det gör batteriet helt underhållsfritt och dessutom väldigt säkert eftersom det inte avger någon gas och därmed inte kan explodera. AGM kan beskrivas som mellanting mellan blysyrabatterier och gelbatterier med fördelarna att vara betydligt mer effektiva än blybatterier och billigare än gelbatterier med bättre livslängd. Enligt Skyjack är AGM-teknik efterfrågad av hyreskunder eftersom de är ett mer kostnadseffektivt alternativ än litium vilket gör investeringen lägre för hyresbolagen. 

”Vi har valt ett enkelt system för användarna som inte kräver någon form av underhåll, inga vätskepåfyllningar, inga filterbyten. Det ger inte bara låga drift- och servicekostnader utan också ett smidigt maskinägande. Hyresbolagen kan inte ta mer betalt för maskiner med litiumbatterier trots att dessa är dyrare i inköp, vilket talar för AGM”, säger Mark Trowman. 

AGM-batterierna som används i båda modellerna är på 415 Ah.

Drifttiden på fulladdat batteri är runt 2,5 - 3 timmar effektivt användande. Genomsnittlig effektiv användning av en bomlift är runt 90 minuter per dag, baserat på användardata från Skyjack. Full laddning nås på upp till 15 timmar. Stödladdning 20 till 80 procent går på under nio timmar. Operatören får varningsindikationer när batterikapaciteten är nere på 35 procent men då kan fortsatt köra och använda maskinens alla funktioner. Vid 20 procent kan maskinen köras med reducerad funktionalitet för att kunna ta sig till en laddningsplats. 

Skyjack har överfört sin beprövade axelbaserade fyrhjulsdrift från tidigare konventionella modeller som ger optimala terrängegenskaper och förbättrar effektiviteten. Oscillerande styraxlar arbetar tillsammans med drivlinan för att alltid hålla alla fyra hjulen i kontakt med marken, även i de mest krävande terrängerna och sluttningar. Förbättrad dragkraft ger märkbart mjukare gång och samtidigt förmåga att köra flera funktioner samtidigt utan avkall på prestanda. Elsystemet är på 48 volt och drivlinan använder en högpresterande elektrisk induktionsdrivmotor och en elektrisk pumpmotor för att optimera vridmoment, kraft och hastighet.

Filosofin under alla år har varit att tillhandahålla kostnadseffektiva, driftsäkra maskiner med beprövad teknik och enkelt underhåll för hyresbranschen. E-boom-sortimentet är inget undantag. 

”Vi har arbetat för att ge kunderna en ren, tyst och hållbar hyreslösning utan utsläpp, låga driftskostnader och utökat användningsområde”, säger Mark Trowman. 

Manövreringen är betydligt mjukare än tidigare och dessutom fri från buller och avgaser. Maskinens användbarhet ökar när den kan användas både inomhus och utomhus. Räckvidd för SJ60e är 20,1 meter och för SJ45e 15,6 meter. Plattformen klarar upp till 454 kilo och är godkänd för tre personer. 

Liftarna tillverkas i Skyjacks fabrik i Ungern och byggs till stor del av befintliga komponenter från Skyjacks övriga produkter men elektrifieringen har förstås också krävt en del nya elektriska komponenter som är specifika för SJ45e och SJ60e och som kommer att användas i kommande batterielektriska produkter. 

”Vi gjorde en stor investering i fabriken i Ungern för 5-6 år sedan och har haft möjlighet att enkelt anpassa produktionslinjerna för de batterielektriska produkterna”, säger Andreas Stumpf. 

Skyjacks försäljning i Sverige och Skandinavien har sjunkit från mycket höga nivåer de senaste kvartalen och förhoppningen är att lanseringen av E-boom-serien ska få fart på försäljningen igen. 

”Vi ser definitivt en ny marknad för oss, nya dörrar som öppnas hos kunder som efterfrågar elektriska alternativ där vi inte haft något att erbjuda tidigare”, säger Andreas Stumpf. 

”Vi har höga förväntningar och kommer att leverera de första maskinerna redan innan månadsskiftet juni/juli”, tillägger han. 

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×