SJB familjeägd rental i Dalsland

Published 23/5 at 09:24

SJB Hyrmaskiner är lokaliserade i Ed i nordvästra Dalsland, och arbetar inom bygg, prefab och maskinuthyrning. Unikt för dem är att de sysslat med maskinuthyrning i närmare 40 år och att det familjeägda företaget nu drivs av tredje generation.

Sven Johansson Bygg, SJB, grundades av byggmästaren Sven Johansson år 1966. Redan i ett tidigt skede var sonen Ronny inblandad i verksamheten, och inpå 1980-talet började företaget växa och personalstyrkan utökas. 

 

Stark aktör i regionen

År 1985 startade SJB sin egen maskinuthyrning och en mark- och anläggningsavdelning som erbjöd externa markarbeten. Under 1990-talet börjar de tillverka sina första prefabricerade väggelement i egen regi, och under 2000-talets början växte verksamheten ytterligare med en utökning i personalstyrkan, en omsättning på 25 miljoner och nya verksamheter utanför Ed.

Idag, nästan 60 år efter starten, står SJB kvar som en självklar del i Eds entreprenörsliv, med såväl två Di Gasell-utmärkelser och ISO-certifieringar som kvitto på kvaliteten och framgångarna. Idag drivs företaget av  barnbarnet Annika Andersson och hennes make Peter, och har 50 anställda och omsätter cirka 130 miljoner kronor. De är även med i branschorganisationen Rentalföretagen. Deras huvudverksamhet står på tre ben: traditionell byggverksamhet, industriellt byggande och maskinuthyrning. Idag är SJBs rentalverksamhet en stark aktör i hela Dalsland och även delar av de närliggande landskapen Värmland, Bohuslän och Västergötland. Man har dessutom ett bra samarbete med uthyrningskedjan Perssons Hyrmaskiner sedan flera år tillbaka. 

 

SJBs motto: Engagemang, trygghet och kunskap

När Svensk Rental Tidning är i trakten för att träffa samarbetspartnern TVH passade vi på att svänga förbi SJB som ligger knappt en kilometer därifrån. På plats möter vi Samuel Hesselroth som är ansvarig för hyrmaskiner på SJB, och Maria Marthinusen som sköter personal- och marknadsfrågor. De visade oss runt i deras lokaler som bland annat innefattar en egen butik, serviceverkstad och uppställningsområde för deras produkter inom prefabsortimentet. Förutom kontor och förråd i Ed har de även lokaler i Bengtsfors och Åmål. Men det är tydligt att familjeföretaget är starkt förankrat i hemorten; för några år sedan vann de till och med pris för Årets företagare i Dals-Ed.

Hos SJB finns det framför allt tre ord som lyfts fram som viktiga – engagemang, trygghet och kunskap. SJBs engagemang inkluderar bland annat ett hållbart byggande, vilket kan handla om alltifrån materialval ända ned på skruvnivå. Vad gäller trygghet lyfter SJB bland annat fram sin långa historia och förmåga till stadig förnyelse. Sist men inte minst vill SJB värdera kunskap högt och utmana sig själva.

 

Klimat och Lean-filosofi genomsyrar verksamheten

Klimatet är en annan hjärtefråga hos SJB, och målsättningen är att hela verksamheten ska genomsyras av hållbara val i alltifrån råvara till arbetsmiljö. Deras hållbarhetsarbete har bland annat FN:s klimatmål i åtanke, vilket innefattar ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Familjeföretaget arbetar även utifrån den så kallade Lean-filosofin, en ideologi med ursprung ur Toyotas utvecklingsstrategi som bland annat syftar till att maximera kundnyttan och minimera slöseri av resurser. I SJBs arbete innebär detta bland annat att sträva mot att förbättras och jobba utifrån bästa kända arbetssätt, men även arbeta med digitala verktyg. Lean-filosofin infördes 2013 och redan några år senare hamnade de i en delad andraplats i kategorin Årets Lean-byggare, ett pris som ges ut av Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.

Efter att ha lärt känna företaget och besökt dem i deras pittoreska hemort Ed insprängt mellan sjöarna Lilla Le och Stora Le, känns det tydligt att även två andra hjärtefrågor genomsyrar företaget – hemkänsla och familjekänsla.

www.sjb.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×