Rentalföretagens första Rentaldag – Ett kärt återseende

Published 31/5, 2022 at 14:59

12 maj var det dags för nya branschföreningen Rentalföretagens första Rentaldag. Det blev en lyckad sammankomst och ett kärt återseende efter flera år av pandemi.

Efter år av förhandlingar blev Hyreskedjan och Swedish Rental Association till slut Rentalföretagen på försommaren 2021. I en brinnande pandemi var det svårt att träffas fysiskt vare sig i mindre utskottsmöten eller större medlemsmöten men några undantag, som exempelvis höstmötet i Norrköping förra året. Men torsdagen den 12 maj var det äntligen dags för den nya branschföreningens första Rentaldag. Med hävda restriktioner kunde man äntligen träffas under normala former vilket hörsammades av många medlemmar. Över 110 personer deltog på mötet som hölls i mitt i det svenska tennismeckat i Båstad. Med utsikt över centercourt fortskredd en intensiv konferensdag som började kl 08.00 och slutade strax innan 18.00.

 

Minimässa med över 20-talet utställare

Dagen drog igång med morgonfika och mingel i utställningslokalen där hela 22 leverantörer ställde ut. Dessa var MM Norden AB som bland annat marknadsför MMEXO som är ett kroppsburet ergonomiskt exo-skellett som underlättar och avlastar på byggarbetsplatsen. Duri Svenska AB visade delar av sitt sortiment av golvslipar, stripper med mera. Altrex Ställningar visade och berättade om sina rullställningar. Sahlins Sweden AB visade sina produkter och metoder för kabelnätsbyggnation. Scantruck informerade som sitt breda sortiment av teleskoplastar, liftar med mera. Norrlandsvagnar informerade om sitt sortiment av bodar och servicevagnar. Amiga AB visade sina smarta byggelslösningar inklusive ett nytt sortiment av mobila laddningsstoplar för byggarbetsplatsen. Trimtec visade mätinstrument från Trimble och Spectra Precision. Hilti informerade om sitt sortiment av bland annat sladdlösa byggmaskiner. Festool visade upp en rad batteridrivna maskiner ur sitt sortiment. Lantmännen fanns på plats och visade sitt sortiment av miljövänliga drivmedel. Företaget Armeringsmaskiner lyfte fram sina armeringsmaskiner och dess fördelar både i prestanda och konkurrenskraft. Epox Maskin informerade om sitt breda sortiment av bygg- och anläggningsmaskiner. Bengt Berg gjorde reklam för Wille, Canycom med mera. Husqvarna visade några av företagets senaste batteridrivna nyheter bland annat de revolutionerande batteridrivna industridammsugarna. Swepac berättade om sina batteridrivna vibroplattor bland annat. Wiklund Trading berättade om sitt sortiment av anläggningsmaskiner. Företaget importerar Yanmar, Kramer och Himoinsa. Greentec Houses OÜ informerade om sin produktion av energisnåla och högkvalitativa byggbodar. Dynapac var med och berättade om sitt sortiment av kompaktorer och vältar och särskilt nyheten Seismic. Bygg-Ström som ägs av Mambergs Elektriska visade upp delar av sitt byggelsortiment, belysning och dräneringspumpar. Atlas Copco var också på plats och berättade om den senaste nyheten ZenergiZe energilagringssystem. Utomhus fanns Versalift som visade upp en av sina billiftar samt Milwaukee som visade och demonstrerade några av sina batterdrivna maskiner.

 

Mycket nytt och fräscht på agendan

Klockan 09.00 startade så Rentalföretagens medlemsmöte endast för medlemmar och kl 10.00 drog konferensdagen igång på allvar med att styrelsen hälsade välkomna. Ordförande Bodel Blom tog till orda och var mycket glad över att se en så god uppslutning på mötet både av uthyrare och leverantörer. Bodel passade även på att nämna att Rentalföretagen antagit en vision. Formuleringen bygger på inkomna synpunkter från höstmötet 2021 i Norrköping. Visionen lyder: Rentalföretagens samlade kompetens levererar för morgondagens cirkulära samhällsutveckling. Rentalföretagens vice ordförande, Joacim Johansson, passade på att aktivera mötesdeltagarna med en lek som visade sig inte helt enkel att genomföra.

Styrelsen ledamot Lars-Göran Olsson pratade om föreningens arbete med partnersamverkan.

Dagen fortsatte sedan med att kanslichef Leena Haabma Hintze berättade om verksamheten i föreningen och berättade om det pågående arbetet i de olika utskotten. Hon presenterade också ett nytt utskott, nämligen Hållbarhetsutskottet. Leena uppmanade de medlemmar som vill jobba med hållbarhetsfrågor att anmäla sitt intresse att ingå i utskottet. Ulf Ericsson från valberedning presenterade därefter valberedningens förslag till styrelse. Förslaget består av Bodel Blom, ordförande, Joacim Johansson, vice ordförande, ledamöterna Johan P Bång, Mathias Boström, Helena C Larsson, Lars-Göran Olsson, Jessica Huhtala och suppleanterna Silas Brown, Thomas Sandberg och Joakim Dahlgren.

Nästa punkt på agendan var en presentation från Liftutskottet som hölls av Yvonne Erlandsson från Heri och Jessica Huhtala från Mälarlift. Ämnet var regler och förordningar vad som gäller för att lämna och återinträda liftkorgen på höjd.

Innan en kort paus med fika och besök på minimässan berättade Joakim Dahlgren från Persson Hyrmaskiner om Brott mot företag. Idag polisanmäler allt färre företag som utsätts för brott. Vad beror det på och hur kan vi ändra på detta?

Efter fikapaus och mingel i utställningen presenterade Linda Hintze från kansliet, som arbetar med verksamhetsutveckling och kommunikation, och Thomas Sandberg, suppleant och depåchef på Borås Maskinhjälp, arbetet med Rentalföretagens nya hemsida. Arbetet har flutit på bra i samarbete med en referensgrupp samt en produktionsbyrå som designar och bygger hemsidan. Mötesdeltagarna fick smygtitta på hemsidan och de olika delarna och själva uppbyggnaden av sidan presenterades av Linda. Lanseringen kommer att ske den 31 maj då hemsidan blir offentlig (www.rentalforetagen.se).

 

No Nature – No Future!

Nästa föredrag hade rubriken Hållbara bränslen och ledamoten Mathias Boström introducerade Peter Hallberg från Naturskyddsföreningen som närvarade på länk. Hallberg tryckte på hur förödande fossila bränslen påverkar våra miljö och natur. Sedan 1960-talet har vi sett en kraftig ökning av koldioxidhalten vilket leder till en rad förödande effekter på miljön med bland annat ökad medeltemperatur. Det är, som alla vet, akut att vi gör något åt detta och som är allas ansvar. Hallberg utryckte sig effektfullt och sammanfattande; ”No Nature – No Future”.

Dagens fortskred sedan med lunch på Hotell Skansen som ligger vackert alldeles in till Laholmsbukten med milsvida sandstränder. Efter lunchpausen fortsatte dagen med föreläsningen om Sila Snacket med Charlie Klang från TL Bygg. Klang är genusvetare och en av initiativtagarna till kampanjen Sila Snacket. Sila Snacket handlar om att arbeta för att motverka den negativa jargongen som faktiskt ganska ofta förekommer på en arbetsplats där många människor påverkas negativt. Byggbranschen i synnerhet har varit en grogrund till en ohälsosam jargong. Klang framhöll att vi måste bryta trenden och våga säga ifrån när vi själva eller när andra drabbas av en negativ jargong på arbetsplatsen. En negativ jargong har direkt inverkan på antalet arbetsplatsolyckor ibland med dödlig utgång. Deltagarna på mötet fick under föreläsningen arbetar i grupper med olika frågeställningar. Sedan blev det eftermiddagsfika och besök i utställningen. Konferensdagen avslutades sedan med en föreläsning av den hemlige gästen, magikern Tom Stone. Tom berättade om hur man som trollkonstnära lär sig att avleda människor och få publiken att koncentrera sig på något som inte har med själva tricket att göra. Till publikens stora intresse avslöjade han också hur några av hans trick går till att genomföra.

Branschföreningen Rentalföretagens första Rentaldag avlöpte mycket väl och var professionellt genomfört men många intressanta föreläsare och värdefull information om branschföreningens arbete.

På kvällen den 12 maj åtnjöts en gemensam och god middag.

www.rentalforetagen.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×