Plan D antagen – DEMCON flyttas till 24-25 november, 2022

Published 5/7 at 14:42

Pandemin har varit en stor utmaning för alla och inte minst de som arrangerar mässor. Branschmässan DEMCON som ursprungligen skulle ha arrangerats i september 2020 har tvingats byta datum flera gånger. Nu antar man plan D och flyttar mässan från 30 september – 1 oktober, 2021 till 24-25 november, 2022.

“Det här är datumet som gäller för DEMCON nu, 24-25 november, 2022 på Scandic Infracity i Bredden. Inget mera flyttande så vida inte en ny pandemi dyker upp”, säger DEMCONs projektledare Jan Hermansson.

 

Osäkerheten
Gör mässa i år omöjligt

Trots att restriktionerna sakteliga lättas, smittspridningen går ner och vaccineringen av befolkningen är på god väg så råder en för stor osäkerhet ändå under 2021.

“Att arrangera en mässa som DEMCON kräver trots allt en hel del förberedelse både för utställarna och för oss som arrangörer. Leveranstiderna har dessutom förlängts ordentligt på grund av pandemin. Med den osäkerhet som fortfarande råder har vi helt enkelt inte tid att vänta fram till augusti i år för att besluta om mässan ska bli av i år eller inte. Många besökare kommer att känna ganska stor osäkerhet att gå på en mässa i år med massa folk som trängs även om vi följer vissa restriktioner. En mässa i år skulle bli lite av en halvmessyr som skulle kosta mer än det smakade”, säger Jan Hermansson.

Man ska heller inte glömma bort att regeringens tillfälliga pandemilag sträcker sig fram till 30 september i år, det vill säga fram till första mässdagen för årets planerade mässa.

“Vi som arrangör vill satsa till 100% på att genomföra en riktigt bra mässa, med många besökare och nöjda utställare. Vi vill leva upp till "vår egen branschfest", vad som inte verkar riktigt möjligt just nu”, fortsätter Jan Hermansson.

 

DEMCON 2022 måste ligga efter Bauma

Att flytta DEMCON till våren 2022 var inget alternativ för arrangören. Andra svenska bygg- och anläggningsmässor ligger redan på rad under våren och hösten vilka är Nordbygg, Maskinexpo, Svenska Maskinmässan, Load Up North och Entreprenad Live. Att klämma in DEMCON också under våren vore inte hållbart. Men största anledningen till att DEMCON läggs i november, 2022 är att mässan Bauma 2022 är flyttad från april till oktober. “På Bauma visas alltid en rad nyheter och det vore då fel att ligga ett halvår innan Bauma. DEMCON kommer utan tvekan att funka lika bra som en inomhusmässa. Men det kommer naturligtvis att finnas möjlighet att demonstrera maskiner utomhus om så önskas”, säger Hermansson.

DEMCONs hemsida har nu uppdaterats med det nya datumet och det går att anmäla sig för mässan i november 2022. “Vi skulle vilja att de utställare som har för avsikt att ställa ut i november 2022 bokar upp sig så snart som möjligt eller bekräftar sitt deltagade. De som valt monterplacering sedan tidigare behåller den om de meddelar oss att de vill ställa ut. Men vi behöver få en bekräftelse på det”, säger Hermansson.

 

Minimässa 2021

Enligt tradition brukar branschföreningen Byggnadsberedning (BFB) där Håltagningsentreprenörerna och Riv- & Saneringsentreprenörerna ingår hålla sitt höstmöte på DEMCON. BFB vill fortsatt satsa på ett fysiskt höstmöte i år. BFB ligger kvar med datum för höstmötet antingen 30 september eller 1 oktober på Scandic Infracity och kommer att ta ett formellt beslut lite senare i sommar. Det lutar starkt åt att det blir ett fysiskt möte för entreprenörer och leverantörer. DEMCONs arrangör har kommit med förslaget att då anordna en minimässa i samband med höstmötet där alla montrar är ungefär lika stora. Det kommer att bli en ganska enkel mässa naturligtvis till helt andra kostnader än DEMCON i ett stort format. Minimässan är mera ett sätt att ändå kunna möta marknaden fysiskt i år.

I BFB finns ungefär 150 medlemsföretag så en hyfsat stor skara människor skulle samlas ändå. Här måste dock restriktionerna lättas ytterligare innan ett slutgiltigt beslut kan tas. Minimässan kommer att genomföras i enlighet med de restriktioner som satts upp för mässarrangemang kallat “Vi ses säkert”.

I nuläget är dock inget spikat vare sig vad gäller BFBs höstmöte eller minimässan men ett beslut väntas senare under sommaren.

www.demcon.se

 

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×