Och den svenska byggbranschen dundrar vidare…

Published 6/3, 2017 at 14:49

Sverige har flyt, det får man säga. Sista kvartalet förra året blev ett rekord för byggbranschen i Sverige och inget tyder på avmattning under årets första del. Med all säkerhet håller den här utvecklingen i sig hela året och en bra bit in på 2018 också. Sedan kanske vi kan se lite av en vikande trend. Men när bostadsbehovet blir mättat kan vi nog räkna med ett bakslag i konjunkturerna.

Det har hänt förut flera gånger. Då kanske de beryktade bostadsbubblan som det talas så mycket om kommer att spricka. På det sätt som vi arbetar i dag är det inte en fråga om, om den spricker utan när? Och som ett brev på posten kommer priserna att rasa. Först på stora exklusiva lägenheter som ligger centralt, sedan mindre och så sprider sig farsoten till villorna. Sedan kommer det att dröja ett antal år innan priserna åter igen börjar klättra uppåt för att göra samma resa igenom över en 20 till 30 årsperiod. Det är brist på boende idag framförallt hyresrätter. Och det är främst synd om unga och äldre som har svårt att hitta vettiga boenden till rätt pris. Att fortsätta bygga bostäder i rasande fart när efterfrågan är extremt hög är naturligtvis rätt. Men det är inte helt enkelt att veta vad som är bäst. En modell är att både gasa och bromsa bostadsbyggandet. En del byggherrar får kritik för att hålla på med just detta förfarande och anses kunna bygga mycket mer än man gör. Istället försöker man sprida ut byggandet under längre tid och bromsar ner takten. På så vis flyttar man det eventuella sprickande av bostadsbubblan framåt i tid. Kanske inte helt fel tänkt men samtidigt drabbas många bostadssökande på grund av brist på lägenheter. En annan effekt av medveten bromsning av byggandet är att priserna skjuter i höjden snabbare vilket kan skapa en skrev prisbild. Få objekt med astronomiska priser. Heller ingen bra lösning som kommer att slå än hårdare på marknaden då den omtalade bubblan spricker. Även om många skördar frukterna av högkonjunktur och ordentlig fart i byggandet är det inte alltid lätt att veta vilka beslut man ska ta.

Fart i byggandet har sedan ett bra tag tillbaka även gynnat maskinuthyrarna även om det är lite olika beroende på i vilken del av landet man är verksam. Storstädernas maskinuthyrare has full beläggning och det är ganska tomt på maskiner på lagret hos många uthyrare. Märkligt nog är ojämnheten större hos leverantörerna. Många vi pratat med är nöjda men tycker samtidigt att efterfrågan på nya maskiner borde vara högre med en såg hög grad av uthyrning som vi upplever just nu. Det är svårt att sia om vad detta beror på.  Kanske många nyförvärv gjordes under 2015 och 2016. Vi får se vad 2017 för med sig vad gäller maskinförsäljningen. Vi är än så länge bara i slutet av det första kvartalet. Men i år finns ingen mässa i början av året som sätter fart på försäljningen. Vi får vänta fram till Maskinexpo i maj på det.

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×