Nytt inom segmentet byggställningar

Published 30/12, 2022 at 11:14

Inom segmentet byggställningar presenterar Altrex sitt lyftsystem Shuttle som nu kan hjälpa användaren att transportera solpaneler. Dessutom är Preston Rentals aktuella med att använda sin glidplattform SuperDeck vid bygget av Karlatornet.

SuperDeck i användning vid Karlatornet

Karlatornet, Skandinaviens högsta byggnad som byggs av Serneke och ligger i Göteborg, skjuter mot himlen. Byggnadsarbetarna har nått etableringen av plan 73, och Preston SuperDeck glidplattform spelar en viktig roll i projektet. När Australiens nationaldjur kängurun transporterar sina ungar gör den det på det enklaste och säkraste sättet, i en påse på magen. Och kanske hade australiensaren John Preston en grej för kängurur, och kanske funktionaliteten hos en gammaldags byrå, när han uppfann SuperDeck, en metod för lastning av material på en byggnad.

SuperDeck bygger på så kallade glidplattformar som monteras på de våningsplan där material ska lyftas in eller ut, istället för traditionella ställnings- och avlastningstorn med materialhissar. Plattformen lyfts på plats med kran, och stämpas fast mellan golv och tak med hjälp av fyra stödben. Superdecket skjuts ut och materialet kan lyftas på plats, så att byggmaterialet blir tillgängligt på våningsplanet. Efter att plattformen tömts går det att skjuta in hela plattformen eller använda det som extra förvaringsutrymme. Plattformen finns i fyra storlekar från 2200 till 4200 mm i bredd, har en lastkapacitet på 5 ton och kan integreras med en byggställning. Endast en person krävs för att manövrera SuperDeck.

I Australien, där systemet använts länge, har det konstaterats att kranens effektivitet går att öka med 50 procent på byggprojekt med SuperDeck, och att det går att lyfta större och tyngre material med en ökning på 71,4 procent, enligt Preston Rentals själva. Antalet förlorade arbetstimmar har också gått att minska då traditionella materialtransporter kräver en 37,5 procent längre väntetid. Materialhanteringstiden har gått att minska med 14,3 procent och oförutsedda förseningar från underleverantörer har minimerats med 28,4 procent, enligt Preston Rentals.

Det kan vara svårt och riskabelt att lyfta in byggmaterial och maskiner i höga byggnader under uppförande, och det har hänt att byggmaterial har tappats eller att olyckor har inträffat på byggnadsställningar. Med SuperDeck blir processen enklare och säkrare, och byggnadsarbetarna har mindre tunga lyft, enligt Preston Rentals. Så fort lasten ligger i ”lådan” kan den transporteras vidare in i byggnaden med exempelvis en pallyftare.

SuperDeck är utbrett i Australien och USA, och Sverige är det tredje landet i Europa som nu använder SuperDeck inom konstruktion. ”Vi är otroligt glada över att Skanska Rental Sverige AB har valt att vara vår partner för uthyrning av SuperDeck i Sverige”, säger Martin Bo Bojesen, vd Preston Rentals Europe. ”Svensk byggindustri vet mycket väl vad Skanska står för och samarbetet innebär samtidigt att vi i Preston Rentals kommer att ha 20 kundcenter i Sverige – från Luleå i norr till Malmö i söder.”

www.rental.se

 

Lyftsystem för solpaneler från Altrex

Altrex erbjuder ett modulärt lyftsystem vid namn Shuttle, som nu finns tillgängligt i ett utförande för transport av solpaneler. Solpanelsutförandet gör det möjligt för användaren att hissa två solpaneler till hög höjd på en och samma gång. Vid detta utförandet används en så kallad solar frame, en solpanelsram, som installeras efter att den sista sektionen är installerad. Ramen gör det möjligt att rotera solpanelen 90 grader, vilket enligt Altrex gör det möjligt för användaren att enkelt och säkert lägga solpanelen på arbetsplattformen.

Systemet finns också som ett så kallat carrier set, ett bärarutförande, som gör det möjligt att hissa material på en byggställning. Bärarutförandet levereras med egen konsol, och bäraren passar med solpanelskonsolen. Bärarsetet kan användas med MiTower Plus.

Shuttle har en låg vikt, går att montera enkelt och kan hissa en last på max 60 kg med vinsch. Shuttle kan användas med RS Tower 52 och består av guidesektioner, en vinsch och flera konsoler. Guidesektionerna går att klämma fast i rullställningen och vinschen kan manövreras med en sladdlös borrmaskin.

www.altrexsverige.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×