Nyheter som håller din arbetsplats ren och hälsosam

Published 31/5, 2019 at 15:54

Hantering av byggdamm och betongslam är en oerhört viktig aspekt på de flesta arbetsplatser. Reglerna blir allt tuffare inte bara i Sverige och Europa utan till och med i USA genom OSHAs nyas regler.

Under Bauma 2019 fick besökarna en första smygtitt på Dustcontrols kommande produkt DC BattVac. Dustcontrol visade en första prototyp för att se branschfolkets reaktioner inför slututvecklingen av stoftavskiljaren. DC BattVac är vad SRT erfarit marknadens första batteridrivna stoftavskiljare för proffsanvändning. DC BattVac är en batteridriven stoftavskiljare med HEPA H13 filter. Den är kraftfull, robust och utrustad med longopac. Maskinen har kapacitet till att klara samma tuffa jobb som storsäljaren DC 2900 – men utan en sladd som hindrar arbetet. Mera information om produktinnovationen så snart tidningen fått mera fakta från Dustcontrol.

www.dustcontrol.se

Husqvarna Construction Products

På mässan Bauma släppte också Husqvarna Construction Products en ny trefas stoftavskiljare med modellbeteckningen T4000. En effektiv arbetshäst som har designats för att matcha Husqvarnas golslipar PG 530, PG 450 och PG 400 samt små till medelstora så kallade Scarifiers, Shotblasters och Shavers, för att använda engelska ord då inga riktigt bra svenska motsvarigheter uppfunnits ännu. T4000 är utmärkt för riktigt tunga och krävande avverkningar och är försedd med en tystgående och stark turbinmotor som levererar ett exceptionellt bra luftflöde. Maskinens Jet Puls-funktion rengör det koniska förfiltren effektivt från damm utan att man behöver öppna den. Maskinen är försedd med två individuellt testade och certifierade HEPA-filter, klass H13 som erbjuder långa serviceintervaller. Den smidiga och slimmade designen, solida hjul som inte skapar några märken och möjligheten att ansluta en separator enkelt gör maskinen stabil och väldigt mobil. Svetsad och kraftfull ram, rostfritt stål i många detaljer som longopac samt stålhantag borgar för ett långt och bra samarbete mellan maskin och operatör. Maskinen drivs med trefas med ett frekvensomfång på 50 Hz. Kraften ligger på 4 kW och har en 16A säkring. Luftflöde på 400 m3/h. Bullernivån ligger som max på 73 dB och den väger 106 kg.

www.husqvarnacp.se

 

HTC

Tillverkaren HTC lanserar en ny maskinserie med konceptnamnet Start & Grind. Serien innehåller bland annat stoftavskiljarna D10, D20, D30 och PS30, samt en föravskiljare. HTC D10 är en lätt stoftavskiljare som lämpar sig bäst för handhållna slipmaskiner. HTC D20 är en kraftfull stoftavskiljare som rekommenderas till HTC 280 och 450. HTC D30 är en mycket kraftig 1-fas stoftavskiljare med tre vakuummotorer. Alla stoftavskiljare har Hepa H13-filter som fångar upp det finaste dammet samt H-klassning, den högsta internationella standarden för provning av damm- och vattensugare. HTC PS30 är en föravskiljare som separerar stora partiklar vid t ex golvsanering.

Med maskinserien Start & Grind, som även innefattar tre golvslipsmaskiner, har HTC fokuserat på enkelhet vid transport och hantering. Maskinerna har utvecklats för golvsliparen som snabbt vill komma igång och inte har så mycket förkunskap. Start & Grind-serien ersätter den tidigare HTC Greyline-serien.

www.htc-floorsystems.com

 

Nya dammsugare från danska Brøndum

På bauma 2019 introducerade danska V. Brøndum A/S deras nya H-klassade dammsugare Ronda 1800H Power, samt deras cyklonförseparatorer Ronda CF 502P och CF 502A. Dammsugaren Ronda 1800H Power är gjord för betongdamm och annat fint och hälsofarligt damm. Den fungerar både som vanlig dammsugare för städning av byggarbetsplatser och som en stoftavskiljare sammankopplad med handverktyg för torrsågning och slipning av betong. Den är utrustad med eluttag samt start/stop-automatik för handverktyg. Ronda 1800H Power använder sig av samma motorhuvud som Ronda 200H Power och har samma egenskaper, såsom mjukstart, 1450 elmotor och låg ljudnivå. Dessutom tillkommer ett stort och delvis självrengörande teflontäckt multifilter med en livslängd som vanligtvis överstiger tre år, samt en filterventil för ytterligare filterrengöring under användning. Maskinen är delvis konstruerad av konduktiva material för att säkerställa urladdning av statisk elektricitet. Maskinen är lätthanterlig och enkel att transportera tack vare den stora metallramen som skyddar maskinen och dess stora hjul. Ronda 1800H Power kommer i två versioner med olika lösningar för att tömma maskinen, den ena med Longopac och den andra med en stor metallbehållare som går att ta lös med ett handtag.

Cyklonerna Ronda CF 502P och CF 502A är gjorda i metall och är lämpade för byggindustrin. Dessa maskiner separerar upp till 98-99 % av det dammsugna materialet. När man dammsuger stora mängder av väldigt fint damm, skyddar förseparatorn dammsugarens filtersystem från att överbelastas. En förseparator kan även vara användbar när du behöver extra insamlingskapacitet. Ronda CF-502P räknas som standardversionen av de två och är utrustad med en plastbehållare, medan CF-502A är utrustad med en metallbehållare för att undvika statisk elektricitet. Båda modeller erbjuder en kapacitet på 50 liter och möjligheten att samla dammet direkt i en behållare eller i en stark plastpåse.

www.broendum.com

 

Jack Midhage AB

Återförsäljaren Jack Midhage AB erbjuder joniseringsaggregat för luftrening i egna märket och relativt nylanserade Jonex. Vid jonisering fylls luften med positiva och negativa syremolekyler som klumpar ihop föroreningarna till allt större partiklar, tills de faller ner på golvet och stannar där. Effekten stannar kvar i flera timmar vilket underlättar dammsugning och sanering av arbetsplatsen. Förutom byggdamm tar Midhages joniseringsaggregat exempelvis mögelsporer, brandlukt och annan lukt, rök, bakterier och virus. Med Midhages egna ord är jonisering en naturlig process som gör luften mer hälsosam och välbalanserad på joner, men en begränsning i användandet kan vara att lokalen inte får ha för hög luftväxling då detta kan medföra att koncentrationen av joner kan sjunka.

En annan produkt som Midhage erbjuder är deras slamfilterpressar från Lissmac, en lösning som underlättar slamvattenhantering direkt på arbetsplatsen. Slamfilterpressarna renar vattnet och samlar slammet i kakor som sedan i flesta fall kan slängas direkt i containern. Det renade vattnet kan ledas tillbaka och återanvändas i arbetet, vilket förstås kraftigt minskar vattenförbrukningen. Slamfilterpressarna erbjuder enligt Midhage hög driftsäkerhet och bra kapacitet för sin storlek. I programmet finns två modeller, SFA 400 och SFA 900, med en reningskapacitet på 480 respektive 900 l/h. De kompakta utrustningarna är lätta att transportera och drivs helt av tryckluft. Den lilla modellen, SFA 400, är en smidig och mobil filterpress lämpad för mindre håltagningsarbeten. Den har låg vikt och kan enkelt flyttas på trappor med steghöjd på upp till 22 cm. Den stora modellen, SFA 900, är avsedd för stationär eller mobil användning vid större arbeten. Processen är helautomatisk och kräver ingen passning.

Hos Midhage hittar du även torr- och våtsugar samt luftrenare från finska tillverkaren Strong. Strong tillverkar förutom våtsugen Sqix även luftrenare och dammfällor. Midhage erbjuder även en recyclingvåtsug för håltagare, Ronda 370. Den har ett inbyggt reningsverk som samlar upp kaxet i en filterpåse. Vattnet som finns i sugen kan återanvändas under arbetets gång. Sugen kopplas ihop med kylvattenslangen till maskinen som används. Man slipper därmed dra slang från extern vattenförsörjning vid borrning och sågning. Kaxpåsen byts ut efter arbete och innehåller då endast rent vatten som man kan tömma i avloppet. Midhage erbjuder även en vattenuppsamlare för borrkax. Den är i återvunnet gummi och består av två fasta enheter och sex olika ringar. Det saluförs som ett kit och ger håltagaren åtta olika dimensioner av uppsamlare. Den fungerar på någorlunda jämna underlag, har en oval form samt ett ställbart suguttag.

www.midhage.se

Oxysan

De beprövade joniseringsaggregaten för luftrening, Oxysan, som tillverkas av företaget Renluftsteknik har genomgått en uppdatering. I Sverige säljs produkterna av Jerneviken Maskin. Oxysan finns i fyra olika modeller, OxySan 200, OxySan 1000, OxySan 2000 och OxySan 4000.

www.jerneviken.se 

 

Blastrac

Blastrac har utvecklat en ny produktlinje enfasdrivna stoftavskiljare för den professionella slutanvändaren. De är M- och H-klasscertifierade, har Longopac-system och fungerar för både små och större jobb. Målet med den nya produktlinjen är att erbjuda ett komplett urval av små men kraftfulla stoftavskiljare. Beroende på typen av damm kommer användaren ha möjlighet att välja mellan en M- eller H-klassenhet med Hepa-filter som försäkrar en hög filtreringseffektivtet.

Produktlinjen innefattar dammsugarna BDC-1133, BDC-122M, BDC-122HC, BDC-133MUD och BDC-133HCUD. BDC-1133 är en M/H-klassad stoftavskiljare som hanterar skadliga material och är TRGS519-certifierad för säker asbestborttagning. Den har bland annat ett permanent reverserad Air Pulse filterreningssystem, hög sugeffekt och inkapslat luftflöde.

BDC-122M (M-klass) och BDC-122HC (H-klass) är två dammsugare med en ny generation M-klassade filter, en manuell filterskakare på toppen och två motorer (ø50 mm intagsöppning). Den senare är även utrustad med sekundära H14 Hepa-filter och fungerar bra för att hantera farliga ämnen såsom asbest.

Stoftavskiljarna BDC-133MUD (M-klass) och BDC-133HCUD (H-klass) är också utrustade med M-klassade filter, har manuell filterrenasre på sidan och hög sugkraft (tre motorer) med ø70 mm intagsöppning.

www.blastrac.com

 

Sila

Sila presenterar nu fyra nya luftrenare: 600A3, 1000A3, 2000A3 och 5000A3. De är alla försedda med grovfilterlucka som gör filterbytet enkelt och skyddar Hepa-filtret mot slag och stötar tack vare grovfilterluckans konstruktion. Alla modeller är utrustade med Hepa H-13-filter med pestskydd och går att få med antingen tvättbara förfilter eller förfilter av engångstyp. Du kan även köpa till en frontstos och en saneringsstos som extra tillbehör.

600A3 är byggd på höjden för att ta så lite plats som möjligt i en dörröppning. Med 600 m³/h fungerar den bra för mindre rum som t ex badrum. Den klarar av rum upp till 23 m² (beräknat på 2,5 m takhöjd och en luftomsättning på 10 gånger per timme). 600A3 har två utblås som gör att man både kan leda ren luft tillbaka till arbetsområdet och leda ut luft för att skapa ett undertryck. 1000A3 har en kapacitet på 1000 m³/h vilket gör att den klarar stora rum upp till 40 m². Insuget där grov- och Hepafilter sitter är väl tilltaget vilket gör att man kan arbeta länge innan filtret sätter igen. Hepafiltret är av H13-klass och 7,7 m² stort. Maskinens släta sidor gör att den är enkel att hålla ren. 1000A3 är staplingsbar vid användning och förvaring. 2000A3 har en kapacitet på 2000 m³/h och klarar därmed mycket stora rum på upp till 80 m². Den är försedd med stora hjul och ett höj- och sänkbart handtag för förenklad transport. Man har möjlighet att lägga ned maskinen då störtbågen skyddar motor och elektronik. 5000A3 är framtagen för att rena luften i stora rum och hantera stora mängder damm. Maskinen är utrustad med två stycken Hepa-H13-filter på totalt 26,86 m² satta på höjden. Konstruktionen gör att det övre filtret blir mindre belastat med tungt damm vilket förlänger luftrenarens kapacitet. Maskinen har två utblås vilket gör att man både kan skapa undertryck och cirkulera luften samtidigt. Den förbrukar 2 x 500 watt, har två punkteringsfria hjul och kan förflyttas liggande. 5000A3 är även försedd med lyftögla, en filtervakt per filter samt steglös hastighet.

Som tillval finns Silas patenterade saneringsram, ett alternativ till den mängd arbete som krävs för att bygga upp tillfälliga plastväggar för att hindra dammspridning. För Silas produkter placeras saneringsramen ovanpå byggplasten mot luftrenaren med hjälp av inbyggda magneter; därefter skärs plasten som ligger mot grovfiltret bort.

www.silaproducts.com

 

Drome

En allmän nyhet från företaget Drome är att man sedan en tid tillbaka är återförsäljare för italienska tillverkaren Cardi. Cardi grundades 1985 och ligger i staden Pontida i norra Italien. Cardi har ett brett sortiment av olika typer av maskiner och verktyg för betonghåltagning. Man har rönt stora framgångar med sina handhållna väggsågar och kedjesågar på den amerikanska marknaden under många år. Vad som kanske är mindre känt är att man också har ett brett sortiment av borrmaksiner för håltagning samt smidiga borrstativ. Mer information om vilket sortiment från Cardi som Drome marknadsför i Sverige återfinns på Dromes egen hemsida. Som ett effektivt komplement till Cardi-sortimentet har Drome även plockat upp ett sortiment av effektiva industridammsugare från italienska Delfin Vacuums i Settimo Torinese. Också i Norditalien fast i det västra hörnet nära den franska gränsen. Sortimentet är omfattande och det finns ett tiotal produktserier för hantering av fint silicadamm med uppsamlingssystemet Longopac. Samtliga dammsugare är certifierade och några enligt den tuffa tyska certifieringsstandarden TÜV SÜD. Maskinerna är utrustade med HEPA-filter.

www.drome.se

www.delfinvacuums.com

 

Scanmaskin

Scanmaskin lanserar sin ScanDust 8000 Propane World Series, en propandammsugare i World Series-sortimentet. Målet med den nya propandammsugaren är att göra arbetsdagen lätt och effektiv för användaren. Dammsugaren har en höj- och sänkbar cyklon vilket gör den enkel att hantera och transportera. Både fram- och bakhjul har anpassats och dimensionerats för att göra transporten så smidig och enkel som möjligt. Det inbyggda försepareringssystemet tar bort behovet av en förskiljare. Filter-arean har även utökats vilket gör att man kan ha en längre körtid mellan rensintervallerna. Dammsugaren har även utrustats med det högre Hepa 14-filtret och fått ett vidareutvecklat Jet-Pulse-system för rensning av filter. Scanmaskin lanserar ScanDust 8000 Propane World Series först under World of Concrete i början av 2020.

www.scanmaskin.com

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×