Nya teleskoplastare från Manitou och Wacker Neuson

Published 30/12, 2022 at 12:36

Bland andra nyheter har både Manitou och Wacker Neuson under året presenterat nya elektriska teleskoplastare.

Manitou lanserade flera nya teleskoplastare på Bauma 2022. Bland annat de nya lättviktarna som är döpta till ULM – Ultra Light Manitou – som kommer ut på den svenska och europeiska marknaden nu under hösten/vintern. De två nya maskinerna har lyfthöjd på över 4 meter och är anpassade för transport på 3,5 tons trailer.

De båda ultrakompakta maskinerna, ULM 412 H och ULM 415 H, delar samma yttermått, nämligen 1,49 meter på bredden och 1,92 meter på höjden. Den mest avgörande skillnaden på dem är lyftkapaciteten, där ULM 412 H lyfter 1,25 ton till 4 meters höjd, och storebror ULM 415 H lyfter 1,5 ton till samma höjd.

De kompakta måtten och den beskedliga maskinvikten är skapade med siktet inställt på byggbranschen. Det gör maskinerna otroligt enkla att flytta mellan olika arbetsplatser. Det samma gäller så klart inom en mängd olika branscher.

För hantverkare inom bygg och trädgård så skapar de ultrakompakta teleskoplastarna möjlighet att snabbt rycka ut på ett jobb, och få med sig sin maskin med hjälp av endast ett enkelt maskinsläp.

Maskinerna har fyrhjulsdrift och pendlande bakaxel med en markfrigång på hela 29 cm vilket gör att de klarar sig bra också i ojämn terräng.

 

Hundra procent elektrisk

Manitou lanserade också den hundra procent elektriska teleskoplastaren MT 625e på Bauma.

MT 625e har en kapacitet på 2,5 ton och en höjd på 6 meter och garanterar lika bra prestanda som förbränningsversionen i samma storlek.

Den här modellen är utrustad med ett 25- eller 33 kWh litiumjonbatteri, vilket minskar underhållet med 56 procent och drastiskt minskar den totala ägandekostnaden för användaren.

MT 625e är perfekt för användning inomhus och har fördelar som alla modeller i det kompakta teleskoplastarsortimentet från Safety Pack och Harmony-skärmen för säker och enkel användning.

Manitou har också i år lanserat fyra nya mellanstora teleskoplastare med förbrättningsmotorer.

De nya modellerna - MT735, MT935, MT1135 och MT1335 - har mellan 7 och och 13 meters lyfthöjd och lyftkapacitet på 3,5 ton.

De två 11- och 13-metersmodellerna finns med två transmissionsversioner, momentomvandlare eller hydrostatisk, för att möta användarnas olika behov. Två motorer finns också tillgängliga för samma modeller, en 75 hk version eller en 100 hk version.

Dessa teleskoplastare är alltså utrustade med samma instrumentbräda som resten av sortimentet, med en Harmony-skärm, samt möjlighet att flytta dess kontrollknappar till nära armstödet (Double Switch Buttons).

Dessa fyra modeller har en ny hytt för förbättrad panoramasikt, med en ny vindruta placerad ännu lägre för att bättre se lasten när bommen sänks och för att underlätta montering av redskap. En ny smalare, robustare svävande gaffelvagn har också designats för att optimera sikten med bommen sänkt. Denna vagn har designats för att vara kompatibel med de 14m och 18m höga modellerna.

Manitous runtomsvängande teleskoplastarna MRT2260 och MRT2660 finns nu också som eldrivna versioner med lyfthöjder på 22 respektive 26 meter. Lastkapaciteten är fortfarande sex ton, och maskinerna har sammantaget samma prestanda med en elmotor i motorutrymmet som de har med en dieselmotor monterad.

 

Wacker Neuson TH412e

Wacker Neuson lanserade också på Bauma 2022 sin första elektriska teleskoplastare, TH412e. Den är ett viktigt tillägg för tillverkaren i kategorin zero emission, som tack vare sin kompakta design möjliggör arbete i till exempel underjordiska parkeringar utan lokala utsläpp.

Den nya elektriska teleskoplastaren har  oavbrutna drifttiden upp till 3,1 timmar med standardbatteriet. Och upp till 5,2 timmar med extrabatteriet.

Teleskoplastaren har ett batterihanteringssystem (BMS) som övervakar litiumjonbatteriet, ökar dess effektivitet och säkerhet och eliminerar även djupurladdning. Laddluckan på baksidan av maskinen är lättillgänglig och möjliggör snabb okomplicerad laddning.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×