Nya produkter för en dammfri arbetsplats

Published 23/5 at 09:20

Nu lanseras flera nyheter inom utrustning för hantering av byggdamm och betongslam. Läs om Bosch nya sladdlösa dammsugare, Husqvarnas nya sortiment av stoftavskiljare och mycket mer i vårt tema om damm och slam.

Ny våtsug och spånsug från Dustcontrol 

Dustcontrol lanserar en ny våtsug, DC 50W, som har kapacitet att samla upp max 50 l i uppsamlingsbehållaren. Våtsugen är framtagen för de användare som hanterar större mängder vätska vid exempelvis borrning i betong. Den har en lättdelbar design med målsättningen att göra rengöring och dekontaminering enkel. Den har en robust konstruktion i rostfritt material, samt en flottörkorg som kan lossas genom en vridning och även monteras på äldre modeller av Dustcontrols våtdammsugare. Övriga funktioner inkluderar slimmad elkontakt mellan motortopp och pump, samt höga och låsbara framhjul. Modellen är utrustad med krankoppling på klokopplingen, samt en avtappningsventil för tömning av vatten. Slamsugningen är integrerad i en enhet, rent vatten pumpas ut genom dräneringsslangen och slammet samlas upp i en filtersäck.

Dustcontrol släpper även nya DC spånsug som ersätter DC 3800 spånsug. Den är konstruerad med samma chassi och motorpaket som DC Tromb och är utvecklad för att integreras med Gjerdesågen. Denna modell är lämpad för punktutsugning vid sågar där kraven på kontinuerlig drift och hög avskiljningsgrad är avgörande, men fungerar även vid allmän städning. Den är robust och mobil, och designen gör den enligt Dustcontrol servicevänlig med förbättrade tekniska egenskaper och en uppdaterad tät behållare för att tömma behållaren. Spånsugen har ett trefasuttag och levereras med en komplett uppsättning tillbehör, inklusive anslutningsmuff, sugslang (Ø 50 mm) på 7,5 m med antistatisk egenskap (2013), golvmunstycke B 500 mm, med mera.

 

 Tre industridammsugare från Scanmaskin 

Scanmaskin släpper tre nya industridammsugare, Scanmaskin 3000 World Series, 4000 World Series och 7000 World Series. De är alla utrustade med Hepa 14-filter som avlägsnar 99,995 procent av dammpartiklarna, så små som 0,18 µm. Modellerna levereras med säcksystemet Longopac och har även ett ”bag-in-bag-out”-system för byte av huvudfilter och för att förhindra exponering av damm vid underhåll. Samtliga modeller är byggda med en robust ram och stora hjul, och alla filter testas enligt DOP.

Den förstnämnda modellen, 3000 WS, är avsedd att användas med Scanmaskins enfas golvslipmaskiner, och har en höjd på 130 cm och är H-certifierad av tredje part. Motorkåpan möjliggör motorventilation och ljudisolering. Den utgående luften transporteras och släpps ut i låg hastighet för att minska risken för att röra upp damm i lokalen. 4000 WS är designad för Scanmaskins slip- och polermaskiner inom mellansegmentet och är också H-certifierad av tredje part. Modellen är utrustad med en PCB-elektronisk krets vilket möjliggör automatisk start/stopp-funktionalitet för motorerna. Detta gäller även Hepa-filtret. Modellen går även att ansluta med en förseparator. Både 3000 och 4000 levereras med 10 m slang och 10 m strömkabel vilket ger 20 m räckvidd. De levereras även med ett städkit med 50 mm aluminiumrör och städmunstycke på 450 mm. 3000 och 4000 har ett M-klassat huvudfilter av tvättbar polyester, och manuell rengöring av filtret utförs med ett handtag på sidan av motorkåpan. Filtret är enligt Scanmaskin motståndskraftigt mot slitage, och dessutom är filtrets fickor förseglade med limmade sömmar för separation av fina dammpartiklar. Modellerna har ett övervakningssystem för igensättning av filter med indikation av filtrets status och behov av rengöring.

7000 World Series är avsedd att användas med Scanmaskins större golvslipmaskiner. Den har en dubbelstegs sidokanalsfläkt samt helautomatiskt rengöring och uppfyller kraven för H-klasscertifiering. Motorn och filtersystemet är konstruerat för kontinuerlig användning. Patronfiltret är M-klassat och PTFE-behandlat och har nanofibrer. Modellen har även ett helautomatiskt och kontinuerligt filterrengöringssystem med hjälp av tryckluft från Thomas-kompressorn. Eftersom kompressorn är fri från olja krävs inget underhåll, och maxtrycket regleras av en övertrycksventil. Hos 7000 erbjuds ett tillbehörs-kit med bland annat städutrustning och 76 mm-slang med camlock för anslutning till slipmaskin.

 

 Husqvarna presenterar sortiment av stoftavskiljare 

Efter år av utveckling är Husqvarna stolta över att presentera sitt nya sortiment av stoftavskiljare, DE-Line. Utrustningen är lämpad för såväl sanering som slipning, kapning, borrning, dammsugning och annat arbete. Alla modeller är utrustade med Hepa H13-filter med EN1822-certifiering, inklusive ett lock för säkert och effektivt byte. Hepa-filterövervakningen eliminerar risken för att maskinen startas utan att Hepa-filtret sitter på plats. Den kontrollerar också filterstatus under drift. Ett integrerat filterlarm med justerbar slangdiameter indikerar när filterunderhåll krävs. Serien kännetecknas även av en filterrengöringsmekanism som enligt Husqvarna säkerställer att rengöringsprocessen utförs enkelt med stängning av inlopp och en knapptryckning.

 

 Ny sladdlös 18V-dammsugare från Bosch 

Nu lanserar Bosch en sladdlös 18V-dammsugare i M-klassen. Det senaste tillskottet GAS 18V-12 MC Professional underlättar uppsug av kvartsdamm från bland annat betongbearbetning. I Bosch sortiment finns anpassade dammuppsug för borrning och mejsling, inklusive borrar och mejslar med dammutsug, dammutsugsskydd för vinkelslipar, samt olika våt-/torrdammsugare som med Click & Clean-systemet utan adapter kan fästas på elverktyg. M-klassningen innebär att den filtrerar upp till 99,9 procent av dammet, och med dess IPx4-klassning för damm- och stänktålighet är den lämplig att användas på olika arbetsplatser. Biturbo-motorn gör att modellen med ett 18V-batteri kan generera ett luftflöde på upp till 30 l/sek, enligt Bosch. Om detta värde skulle sjunka under 20 liter per sekund, exempelvis på grund av filterblockering, varnar det inbyggda varningssystemet användaren. Filtret rengörs dessutom automatiskt varje gång batteriluckan stängs. Modellen har även antistatiska egenskaper, där elektrisk laddning avleds över komponenterna så att mindre damm fastnar på verktyget och alla partiklar sugs upp i behållaren eller avfallspåsen. Nettovolymen är 8 l vid torruppsugning och 6 l vid våtuppsugning. Maskinens autostartläge möjliggörs med den inkluderade sändaren GCT 30-42, som monteras på verktyget och automatiskt slår av och på maskinen. GCT 30-42 och GCA 30-42 består av Bluetooth-sändare och mottagare, och utgör autostartsatsen för samtliga av Bosch dammutsugsverktyg. Modulerna utformade för att fungera med både sladdansluta och sladdlösa dammutsug från alla tillverkare, förutsatt att maskinerna i fråga är kompatibla. Vid behov kan sändaren användas som en vanlig fjärrkontroll. Sändaren har även IP54-klassning, och integrerade dioder på både sändare och mottagare indikerar systemstatus.

 

 JLM lanserar nysatsning på dammhantering 

JLM Group lanserar nu nya stoftavskiljare och luftrenare för professionellt bruk, som alla är H-klassade och utrustade med Hepa 13-filter. Med en mekanisk luftpulsrensning ser användaren till att maskinen upprätthåller rätt sugförmåga under användningen samtidigt som användaren slipper kontakt med damm. Samtliga stoftavskiljare är utrustade med Longopac. Stoftavskiljaren Puvac S2 kännetecknas av tvåstegs industriella by-pass-motorer, koniskt förfilter i polyester, 7,5 m 2" slang, handrör och golvmunstycke med gummiblad. Puvac S3 har samma funktioner, förutom att den kommer med två typer av slang, 7,5 m x 50 mm och 10 m x 63 mm. Tillbehör inkluderar 50 mm slangstos, 51 mm slanganslutning med V-tätning, och gummilister i par till golvmunstycke.

Luftrenaren KVM45 har ett maximalt luftflöde på 1000 m³/h och Ø160 mm utloppsstos på sidan för anslutning av evakueringsslang, medan luftrenaren KVM90 har ett maximalt luftflöde på 2000 m³/h och Ø250 mm utloppsstos på sidan för anslutning av evakueringsslang. Båda luftrenare är utrustade med fläktmotor med två valbara hastigheter, dubbla varningslampor som avger ljus- och ljudsignal för indikation av servicebehov, digital timräknare som håller koll på gångtid och underlättar vid kontroll av bland annat serviceintervaller, och tåligt transportskydd i plast.

Sist men inte minst erbjuder JLM sina Numatic-våtsugar. Modellen WD2002 har en effekt på 2400 W, spänning på 230 V, volym på 70 l, vikt på 26,2 kg och sugeffekt på 2400 mmvp. Utkastarpumpen WD2002AP har samma specifikationer, men är något tyngre med sina 32,4 kg.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×