Ny smart kompaktutrustning

Published 1/9, 2022 at 14:57

I Svensk Rentals tema om ny kompaktutrustning berättar vi om några av de senaste nyheterna. Helt rätt i tiden handlar mycket om batteridrift.

Under året har en del nya kompakta maskiner för byggarbetsplatsen lanserats och vi kan med all säkerhet räkna med att det kommer ytterligare nyheter i samband med att mässan Bauma går av stapeln i oktober i år.

 

Thovo AB släpper batteridrivna modeller

Thovo är en svensk leverantör av kompaktutrustning som kraftfullt satsat på att sälja batteridrivna enheter inom entreprenadbranschen. Men man säljer även fossildrivna maskiner. I sortimentet ingår bland andra varumärkena Sherpa, Twinca, Muck Truck, Kovaco, och Tracked Carriers samt det egna varumärket Thovo.

På mässan Nordbygg visade Thovo flera nyheter. Sherpa 100 ECO från Holland är en glidstyrd och batteridriven minilastare som är väldigt smidig, lättanvänd och miljövänlig maskin för både inomhus- och utomhusbruk. Endast 76 cm bred. Batteriet på 360 Ah, 24 volt ger en arbetstid på upp till sex till sju timmar. Maskinen drivs av en 24-volts elmotor på 1,5 hk som driver en hydraul pump. Bakhjulen har hydraul motorer som via kedjedrift driver framhjulen. Hydraulisk lyft och tilt och maskinen har ett extra hydraul uttag för redskap. Lastkapaciteten är 300 kg och maskinen väger 750 kg. Finns ett 20 tal olika redskap utöver pallgafflar och vanliga skopor som tex matt rivare, vacuum sug med lyft vid utskärning av betong eller dylikt, plog, skopa volym, skopa med grep, borst, etc.

Sedan en tid tillbaka säljer Thovo även danska Twincas batteridrivna minidumpers. Lastkapaciteten på upp till 800kg och dimensioner som tillåter den att köras genom en dörröppning har gjort Twincas maskiner populära inom håltagning, demolering och ROT-arbete och med den robusta konstruktionen och punkteringsfria däck så klarar Twincas maskiner många år av arbete i tuffa miljöer. Total finns 9 olika modeller i modellprogrammet med olika kapacitet, med eller utan saxlyft och även 2 bensindrivna modeller finns i programmet för arbeten där ladd möjlighet saknas. Bland andra tillbehör, finns en hälllpip för betong vilket är praktiskt för gjutningar vid ROT-arbete, man slipper damm och vatten i lokalerna.

Thovo säljer också Tracked Carriers batteridrivna materialtransportörer som smidigt förflyttar tungt material på arbetsplatsen. Finns från 700 kg till 2200 kg lastkapacitet som R eller PRO. Med ”Dolly” (släp) så kan man lägga till 1000 kg last. Funkar speciellt bra vid längre stål, betong eller limträbalkar. Finns flera tillbehör som roterande plattform, Svivel, glas/panel ställning, vinsch, dragkrok. Styrs med fjärrkontroll.

Thomas Voeler, som är grundare och VD för Thovo AB som sålt eldrivna maskiner i över 10 år, förundras över att batteridriften tar sådan tid på sig att slå igenom i Sverige till skillnad från andra nordiska länder.

”Sverige ligger ju ofta i framkant i många avseenden men användningen av batteridriven kompaktutrustning tar tid på sig att slå igenom. Idag finns en mycket av smarta och miljövänliga hjälpmedel som snabbt kan laddas och som håller kapaciteten under en hel arbetsdag och som är beprövade. De är dessutom oftast smidigare, enklare och billigare att arbeta med än bränsledriven utrustning och framförallt tar man som entreprenör, ansvar för arbetsmiljön och miljön”, säger Thomas Voeler.

På mässan Entreprenad Live i september samt mässan Demcon i november kan branschen titta närmare på Thovo ABs sortiment.

www.thovo.se

 

Smarta batteridrivna dumprar från Twinca

Danska Twinca tillverkar batteridrivna minidumpers för tunga transporter i trånga utrymmen.

Fokus ligger på enkelt handhavande och miljö, både arbetsmiljö och klimat.

Möjligheten att kontrollera maskinerna med bara en hand och en saxlyft som låter användaren tippa i exempelvis en container utan behov av extra maskiner samt enkelt handhavande bidrar till enkelhet.

Med fokus på batteridrift kan en hel arbetsdag klaras på en laddning samtidigt som man slipper avgaser och buller, vilket passar extra bra vid ROT-arbete inne i fastigheter.

Lastkapaciteten på upp till 800kg och dimensioner som tillåter den att köras genom en dörröppning har gjort Twincas maskiner populära inom håltagning, demolering och ROT-arbete och med den robusta konstruktionen och punkteringsfria däck så klarar Twincas maskiner många år av arbete i tuffa miljöer.

Som tillbehör finns en hällpip för betong vilket är praktiskt för gjutningar vid ROT-arbete, man slipper damm och vatten i lokalerna och kan tyst och enkelt transportera betongen även långa sträckor inomhus.

Olika typer av däck för olika ändamål finns också, punkteringsfria hårdgummihjul för byggarbetsplatser, breda däck för lågt marktryck på grönytor, och extra smala däck för de fall där utrymmet är väldigt begränsat.

Smidigheten har även gjort maskinerna populära inom lättare entreprenadarbeten som komplement till exempelvis minigrävare och vid trädgårdsarbeten.

Batteridriften bidrar till ett minimalt underhållsbehov och tillsammans med den robusta konstruktionen och de inbyggda säkerhetsfunktionerna så bidrar det till att maskinerna är lämpliga för både krävande miljöer och uthyrningsverksamhet.

Total finns 9 olika modeller i modellprogrammet med olika kapacitet, med eller utan saxlyft och även 2 bensindrivna modeller finns i programmet för arbeten där laddmöjlighet saknas.

Twinca har i dag en global distribution från Kanada i Nordväst till Australien i sydost, och kan ofta ses med kundanpassad färgsättning och logotyp i uthyrningsflottor.

I Sverige distribueras Twinca av SMRTdumper och information om företaget Twinca och modellprogrammet finns på https://www.twincadumper.com/en/products

www.smrtdumper.se

 

Avant Tecno introducerar två nya lastarmodeller

Avant 645i och 650i är de mest kraftfulla lastarna i sin storleksklass i världen hos Avant Tecno. Måtten och lyftkraften på de nya maskinerna ligger i samma intervall som de tidigare modellerna i 600-serien, men motorn är nu ny. Kubotas 33 kW / 44 hk dieselmotor ger gott om kraft och vridmoment för arbete som kräver hög dragkraft och/eller är hastighetskrävande. ”Andra lastartillverkare har inte alls lika effektiva maskiner i samma storleksintervall”, säger Jukka Kytomäki på Avant Tecno i Finland.

Enligt Avant Tecno är nya Avant 645i och 650i modellerna de mest kompakta över 26 hk Stage V / Tier 4 Final-kompatibla lastarna på marknaden. Enkelväxlade 645i och tvåväxlade 650i är utrustade med en Kubota V1505CRT dieselmotor. Den 4-cylindriga 1498 cm³ turboladdade common rail-motorn har en effekt på 33 kW / 44 hk. Oxidationskatalysatorn och partikelfiltret hanterar avgasefterbehandlingen och inga tillsatser (AdBlue) krävs.

Det maximala oljeflödet i hjälphydrauliken är 75 l/min, vilket är unikt för en lastare i denna storleksklass. De nya lastarna kan köra nästan alla Avants hydrauliskt drivna redskap.

Hydrostatisk transmission med en hydraulisk drivmotor på varje hjul är en välbekant egenskap hos Avant kompaktlastare. Avant 645i är utrustad med 1-växlade motorer (max körhastighet 13 km/h), medan 650i har 2-växlade motorer och en max. körhastighet på 25 km/h.

Tack vare sin låga egenvikt (1620/1630 kg) är lastarna lätta att transportera och skonsamma mot gräsytor.

 

Överlägsen komfort och mångsidighet

De nya lastarna har en certifierad ROPS/FOPS öppen hytt som standard. Både L-hytten och Avants senaste GT-hytt, som är helt unik i denna storleksklass, finns som tillval. Ljud- och vibrationsisoleringen i den rymliga och moderna GT-hytten är utmärkt, och den effektiva uppvärmningen och ventilationen, den goda ergonomin och de stora fönstren ger överlägsen komfort för föraren. Luftkonditionering finns även i GT-hytten. Det välbekanta Avant-konceptet garanterar effektivt arbete: midjestyrning möjliggör svängning utan däckmärken, och föraren som sitter i det främre chassit har perfekt överblick över redskapet och arbetsområdet. Den låga tyngdpunkten, tillsammans med den styva ledleden som inte svänger i sidled, ökar stabiliteten och ger en högre tipplast.

Utmärkande för Avants är den teleskopiska lyftbommen som standard för de nya modellerna. Teleskopets längd är 600 mm, och den maximala lyfthöjden är 2,84 m till gångjärnstappen på fästkopplingsplattan. Detta möjliggör till exempel lastning på lastbilar och lossning av last från högt upp. Det hydrauliska självnivelleringssystemet för bommen håller automatiskt lasten horisontell när bommen lyfts och sänks.

600-serien har den Avant-specifika snabbfästesplattan för redskap, och hydraulisk snabblåsning av låsstiften finns också tillgänglig. Tillsatsens hydraulslangar är bekvämt anslutna till en multikontakt som i alla Avanter. I Sverige säljs Avant av Nordfarm Maskin.

www.nordfram.se

 

Fyra starka kort från Komatsu

Komatsu Europe släpper genom Söderberg & Haak fyra nya kompakta grävare på den svenska marknaden. Det handlar om modellerna PC24MR-5, PC55MR-5, PC78US-11 och PC26MR-3. De gemensamma egenskaperna för de fyra Komatsu-grävarna är att de är kompakta, lätta och mycket kraftfulla bandgrävare. Komatsus mini- och midigrävare är alla standardutrustade med satellitövervakning. KOMTRAX-standard, som ingår på nästan alla modeller, ger lägre total ägandekostnad och ett ökat andrahandsvärde. De imponerar med förbättrad manövrerbarhet och säkerhet, förstklassig förarkomfort och enkelt underhåll. Grävarna erbjuder en maximal precision och att de är så lättmanövrerade gör dem perfekta för alla typer av förare, från nybörjare till mer erfarna. Det ger minskad total ägandekostnad och ett ökat andrahandsvärde. Grävarna erbjuder genom sin tekniska konstruktion snabba och exakta rörelser samt att hyttarna är tiltbara fär enkel åtkomst vid service. Tack vare sin storlek, arbetar minigrävarna överallt, särskilt i trånga utrymmen. Minigrävarna, som är perfekt anpassade för både slutanvändare och uthyrningsföretag, erbjuder förstklassig komfort och passar såväl erfarna användare som nybörjare.

 

Uppgraderad MR5-serie

Hela MR5-serien är uppgraderad med en mängd förbättrade, kundanpassade funktioner, såsom säkerhetsbältesindikator, en lättillgänglig sekundär avstängningsbrytare och skyddade PPC-spakar som gör maskinen säker både för förare och åskådare. MR5-serien kan även fås med flertalet fabriksmonterade tillval, allt efter behov och önskemål, för att ge användaren största möjliga flexibilitet, tillförlitlighet och prestanda, dag in och dag ut. Den stora ergonomiskt utformade arbetsmiljön, med ett brett säte, ger en bekväm och säker arbetsplats för alla förare. Simone Reddi, produktchef för Komatsu Europe minigrävare, säger: ”MR5-serien koncentrerar kvaliteten och prestandan, hos de större grävmaskinerna, i ett kompakt paket och med ett unikt designkoncept kommer dessa Komatsu minigrävare att utmärka sig på arbetsplatser, runtom i Europa”.

PC26MR-30 väger 2,55 till 2,80 ton och har ett maximalt grävdjup på 2,72 m. Skopkapaciteten ligger på 0,04 till 0,09 mÑ. Maskinens motoreffekt ligger på 15,7/21,1 kW/HP. Nästa nyheter som är PC55MR-5 har en arbetsvikt på 5,26 ton och ett maximalt grävdjup på 4,13 m. Skopkapaciteten ligger på 0,16-0,18 mÑ och motoreffekten på 29,6/39,6 kW/HP.

PC24MR-5 har en arbetsvikt på 2430 kg i hyttversionen och ett maximalt grävdjup på 2615 mm. Den maximala räckvidden ligger på 4500 mm. Komtrax övervakningssystem är standard. Motorn är en EU Steg V-motor. Maskinen är byggd för den europeiska marknaden och är lätt att transportera på en 3,5-tons trailer. Andra egenskaper på PC24MR-5 är lägre trappsteg, reducerad steghöjd på cirka 35 mm. Bommens svängcylinder är placerad på vänster sida för att minimera skador. Maskinen har en kompakt undervagn (1450 mm bredd) för enklare åtkomst i trånga utrymmen. Hytten är nykonstruerad med bredare dörr för enklare insteg. Maskinens fjäderassisterade framrutor kan lätt öppnas.

Bränslepåfyllningspunkten är sänkt med cirka 300 mm för enklare påfyllning.

Den sista nyheten är bandgrävaren PC78US-11, också utrustad med Komtrax övervakningssystem som standard. Den är försedd med ny 2,4 liter Steg V-motor. Ljudnivån är minskad med 2,2dB (A) jämfört med tidigare modell.

Automatisk tillbehörsanpassning genom monitor (tryckanpassning) för exempelvis hydraulhammare. Andra nyheter är ny design, LED-belysning, ökad arbetskapacitet jämfört med föregångare med mellan 8-12%. Maskinen har backkamera som standard. Maskinens arbetsvikt är 7,50 ton och har en skopkapacitet på 0,28 mÑ. Motoreffekten ligger på 50,6/67,9 kW/HP. Nyheterna visades i Söderberg & Haaks monter på Svenska Maskinmässan i juni på Solvalla, Stockholm.

www.sodhaakentreprenad.se

 

Tre nya hjullastare från Hitachi

Hitachi släpper, genom sin svenska återförsäljare Delvator, tre nya kompakta hjullastare med modellbeteckningarna ZW65-6C, ZW75-6C och ZW95-6C. Hjulastarna väger 4710, 5050 respektive 5410 kg. Skopkapaciteten ligger med en ISO-rågad skopa på 0,70-1,20 m³, 0.80-1,50 m³ respektive 1,00-1,60 m³. De kompakta hjullastarna från Hitachi lämpar sig för alla typer av arbetsmiljöer. De har goda prestandanivåer utan kompromisser på effektivitet tack vare den låga bränsleförbrukningen. Hjullastarna är lättmanövrerade, bekväma och pålitliga, och precis som alla andra av Hitachis entreprenadmaskiner, utvecklade med användaren i åtanke. Låg ljudnivå, servicevänlig design och förbättrad sikt möjliggör även en högre arbetstakt.

Med serviceintervall på 500-timmar kan maskinen arbeta tillförlitligt under långa tidsperioder mellan olje- och filterbyten. Detta leder till minimal stilleståndstid och en hög tillgänglighetsnivå. Motorhuven öppnas enkelt och erbjuder en bra överblick kring motorn, bränsletanken och bränslefilter. Detta bidrar till att rutinunderhåll är snabbt avklarade för att säkerställa en tillförlitlig prestanda. Ett större luftintag ger utrymme för en effektivare kylning och förbättrar bränsleeffektivitet.

Mekanisk batterifrånskiljare finns nu som standard. Detta bidrar till att undvika elolyckor vid underhåll och för att bibehålla batteriladdningen vid långtidsförvaring.

Det finns som standard en serviceventil för att tappa motor- och hydraulolja. Detta är tidsbesparande vid rutinunderhåll och bidrar till att maximera upptiden. Även oljespill förhindras vilket bidrar till en bättre miljö.

www.delvator.se

 

Bobcat lanserar kompaktlastare i M3-serien

För att möta en mängd olika kunders behov och budgetar har Bobcat lanserat den nya kompaktlastarserien M3-serien. Fyra nya minilastare och kompakta bandlastare finns nu tillgängliga i Nordamerika. De fyra nya modellerna består av minilastare S510 och S590 och kompakt bandlastare T550 och T595. Linjen utvecklades för att specifikt stödja kunder som letar efter mer praktiska funktioner, samtidigt som den kompletterar R-serien. Den nya M3-serien bygger på den etablerade lastaren i M2-serien och är designad med Bobcats turboladdade dieselmotor, ett innovativt nytt bränslesystem, förenklade konfigurationer och färre tillbehör kombinerat med ny modern design av dekaler.

www.bobcat.se

 

Batteridrivet från Volvo

Den kompakta hjullastaren L20 är en del av Volvo Construction Equipments växande utbud av elektriska maskiner som syftar till att ge en renare, tystare och bekvämare arbetsmiljö samtidigt som den uppfyller företagets ambition att ha minst 35 % av sitt totala utbud av fordon helt elektriska med 2030.

”L20 Electric” är ett beprövat koncept baserat på den större ”L25 Electric”. Den har en nyttolast på 1,8 ton och ett länkage av parallelltyp som ger förbättrad sikt över redskapet som används, bra lyfthöjd samt 100 % parallella rörelser vilket gör den perfekt för gaffelapplikationer. Den elektriska maskinen förväntas leverera upp till 6 timmars aktivt arbete per laddning, och den kommer med ett urval av batteripaket (33kWh eller 40kWh). Underhållet sägs minska med 30 %, medan den nästan tysta motorn ger tystare arbetsförhållanden. Nya automatiska parkeringsbromsar med hill hold-funktion, samt en rad anpassningsbara arbetslägen, ingår.

www.volvoce.eu/electric-machines

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×