Ny serie kompaktlastare från Manitou

Published 1/9, 2022 at 15:40

En serie med sex modeller av midjestyrda minilastare väntar på att få lämna Manitoufabriken. Maskinerna tillverkas inte längre i USA, som tidigare varit fallet med MLA-serien, utan produktionen har istället flyttat till Tyskland.

För den skandinaviska marknaden betyder det bättre möjligheter till kundanpassning och att maskinen redan från början är mer anpassad efter europeiska behov, enligt den svenska Manitou-importören och återförsäljaren Scantruck.

”Det är en riktigt fin serie med nya maskiner fulla av nyheter i jämförelse med föregångaren som tillverkades i USA”, säger Peter Claesson, marknadschef Scantruck. ”Designen är helt omarbetad med rundare former vilket skapar en snyggare maskin rent estetiskt. Vi har höga förväntningar på försäljningen, inte minst för att två av modellerna är utrustade med kortare lastarm vilket gör att den klarar högre vikter. Dessa borde passa perfekt för bygg- och entreprenadkunderna medan de med normallång lastarm är en perfekt maskin för lantbruket.”

 

Sex nya maskiner

Totalt består den nya serien av tre varianter med en 25 hk motor och tre med en 50 hk motor under huven. Motorstorleken på de tre minsta maskinerna betyder att det inte är nödvändigt med partikelfilter. Manitou har valt Perkins som motorleverantör. Maskinerna har hydrostatisk drift, förutom de minsta som istället utrustats med en hydraulmotor i varje hjul för ökad manövrerbarhet. Hela den nya serien går att få såväl med som utan hytt. De tre största modellerna med 50 hk motor kan även utrustas med air-condition. ”Den nya MLA-serien väger från 1,5 till 2,775 ton för de större modellerna med hytt. Den låga vikten gör det möjligt att transportera dem på en maskintrailer bakom till exempel en pickup eller SUV då hela ekipaget inte väger mer än 3500 kg.”

Höjden på de sex maskinerna ligger från 2,14 till 2,29 meter, och den smalaste av dem är 1,04 meter bred utrustad med smala däck. Konstruktörerna har vänt på motorn i modellerna MLA 3 och MLA 4 och monterat den på längden för att maskinen ska få så kompakta mått.

De sex nya MLA-maskinerna fördelar sig på modellerna MLA 2-25H, MLA 3-25H, MLA 3-25H-C, MLA 4-50H, MLA 4-50H-C och MLA 5-50H. De två maskinerna med ”C” i modellbeteckningen är de med kort lastarm.

Förutom fokus på att producera maskinerna så är Manitou också igång med att producera och utveckla nya redskap till dem. Manitou har 100 olika slags verktyg till sina maskiner, och fabrikens ambition är att komma med mellan fem och tio nya redskap varje år.

Manitou själva har också höga förväntningar på den nya MLA-serien, precis som Scantruck. 2021 såldes det hela 41 000 små midjestyrda hjullastare i världen, vilket var en ökning med 23 procent jämfört med året innan.

 

Två års garanti

”Nordeuropa är den största enskilda marknaden och bara där levererades 17 000 nya maskiner under 2021”, säger Frederic Crul som är ansvarig för den nya MLA-serien hos Manitou.

Fabriken förväntar sig att kunna leverera de första maskinerna i den nya MLA-serien till återförsäljare i Europa och Nordamerika under det tredje kvartalet i år. ”Vi har tidigare varit vana vid en fabriksgaranti på 12 månader på till exempel Mustang minilastare”, säger Peter Claesson. ”Manitou erbjuder två års garanti eller 2000 timmar på alla modeller och markerar därmed att fabriken verkligen står bakom produkten.”

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×