Ny mobil kraft på bygget

Published 16/11, 2023 at 11:03

Premiär för SRTs nya temaartikel Mobila kompressorer, generatorer och elverk.

I den här utgåvan är det premiär för en ny temaartikel i tidningen som handlar om nya mobila kraftlösningar som kompressorer, generatorer och elverk. Vi hoppas att i kommande temaartiklar ska kunna bjuda på fler nyheter. Men i denna premiärartikel har vi glädjen att berätta om nyheter från Atlas Copco och Champion.

 

Atlas Copco presenterar batteridriven kompressor

Tidigare i år utökade Atlas Copco sin portfölj av mobila elektriska kompressorer med en ny batteridriven kompressor, B-Air 185-12. Modellen presenterades för första gången vid Atlas Copcos evenemang ”Resa mot en hållbar framtid” i Antwerpen, Belgien. Här samlade företaget seniora företagsledare för att diskutera hur man bäst kan tackla omvandlingen till en klimatvänlig framtid med låga koldioxidutsläpp. Den nya enheten markerar ett steg i elektrifieringen av Atlas Copcos produktutbud och är bara en av många innovationer som företaget arbetar med för att leverera hållbara lösningar. Enheten skapades genom det långvariga partnerskapet med Perslucht Wilda, Atlas Copcos distributör i Nederländerna i mer än 40 år. Den fulladdade batteridrivna kompressorn kan användas varsomhelst, oberoende av tillgång till el eller bränsle, och en laddning räcker till ett genomsnittligt arbetspass på cirka fyra timmar beroende på arbetskapacitet, enligt Atlas Copco. Genom Atlas Copcos testprocess har B-Air 185-12 visat sig fungera under extrema klimatförhållanden, allt från +45°C till -25°C och 4500 meter över havet. Maskinen är också designad för att passa i tätbefolkade områden. B-Air 185-12 är planerad att börja produceras i september, med ett kompakt och modulärt koncept med flera autonoma varianter.

”Vi är fast beslutna att påskynda övergången från användandet av koldioxid till förnybara energikällor”, förklarar Maarten Vermeiren, Product Marketing Manager of Sustainability and Digitalization, Atlas Copco, Portable Air Division. ”Genom att introducera den första batteriportabla skruvkompressorn vill vi spela vår roll genom att möjliggöra en hållbar transformation och bidra till att bygga en bättre morgondag – för både samhället och planeten.”

Bytet från en förbränningsmotor (ICE) till en elmotor ger en mängd fördelar, bland annat mindre stillestånd och underhållskrav. Då den har mycket färre rörliga delar (och därmed mindre slitage) jämfört med en dieseldriven enhet, så behöver den elektriska B-Air 185-12 bara servas var 2 000e timme, till skillnad från 500e timme som är typiskt för en ICE-driven enhet. Maskinens toppmoderna Variable Speed Drive (VSD) och permanenta magnetmotor driver ner den totala ägandekostnaden, med en automatisk justering av motorhastigheten för att matcha luftbehovet i realtid och öka energieffektiviteten med upp till 70 %.

Genom Atlas Copcos noggranna testprocess så har B-Air 185-12 visat sig fungera optimalt även under de mest extrema klimatförhållanden – från +45°C (+113°F) till en glacial -25°C (-13°F); och 4,500 meter (14,764 ft) över havsnivå. Enheten är också utformad för att utmärka sig i tätbefolkade stadsområden där utsläpp och buller är strikt begränsade, då den inte ger några lokala utsläpp och har låga ljudnivåer. Kompressorns tysta karaktär gör det möjligt för förare att arbeta utan störande ljud, vilket ökar både produktiviteten och säkerheten.

”Atlas Copco är stolta över att vara engagerad i vår industris kamp mot klimatförändringen genom att utveckla den första batteridrivna skruvkompressorn. B-Air 185-12 är en påtaglig symbol för vårt engagemang för att leverera riktiga lösningar till våra kunder samt att få deras kunder att anta ett mer hållbart sätt att arbeta och vända utvecklingen av klimatförändringarna”, säger Bert Derom, President of Atlas Copco Portable Air Division.

www.atlascopco.se

 

The Mighty Fusion från Champion, ett nytt 3kW kraftpaket i lättviktsutförande

Vad gäller mobila elverk så kommer nyheten från Champion och Champion Norden som är återförsäljare.

Johannes Hedlund, Nordic Sales Manager på Champion Norden berättar att man i somras lanserade världens lättaste 3000W kallad The Mighty Fusion. Modellen är ett inverterelverk på 21,5 kg och finns i två versioner, bensin samt gasol (Dual Fuel). Som första elverk i Europa är det utrustat med kolmonoxidvakt som en säkerhetsfunktion.  

Champions Dual Fuel-teknologi har gjort dem kända och fördelarna med gasol är många; ex mindre utsläpp, billigare drift, möjlighet att själv välja tankstorlek och inte minst bättre i händelse av nöd. På en 10 kg gasolflaska kan man driva elverket hela 20 timmar vid 25% last och med en full bensintank klarar man 7 timmar. Den av Champion egenutvecklade och tysta 149cc motor ger användaren upp till 7 timmars drift på 4.5 liter bensin och den smarta ECO-funktionen känner av hur mycket motorn behöver arbeta beroende på vad användaren kopplat in och sparar på bränslet, samt håller ljudnivån på en oerhört låg nivå (58 dBA). Elverket godkänt enligt miljöklass EU5. Champions CO Shield-teknik i Mighty Fusion är en helt ny säkerhetsfunktion som övervakar ansamlingen av kolmonoxid och om för höga halter upptäcks i närheten av elverket stänger denna funktion automatiskt av motorn. Inverterelverk levererar ren sinus, vilket ger operatören samma rena el som i uttaget hemma och fungerar perfekt när operatören kopplar in känslig utrustning, såsom hemelektronik. Elverket går dessutom att parallellkoppla med andra inverterelverk från Champion för ännu mer kraft.

Produkten levereras komplett inklusive gasolslang och regulator av svensk standard. Vad som också ingår som standard är Manual på flera språk inklusive svenska, oljetratt, gasolslang och regulator, tändstiftsnyckel, USB-adapter, batteriladdningskablage och adapter från Schuko till blå CEE16. En komplett presentation av produkten kan beskådas på länken: https://www.youtube.com/watch?v=z9vUOc7XyuQ

”Champion är Nordamerikas största elverksproducent med ca 55% av den nordamerikanska marknaden och cirka 30% av den svenska marknaden. Champion designar, utvecklar och tillverkar allt själva och elverk är grunden i bolaget. Vi har tillverkat över tre miljoner elverk och vi har Nordens bredaste sortiment. Lager och egen verkstad finns i Kungälv och förra året hade vi en reklamationsgrad på endast 0,01%”, berättar Johannes Hedlund. 

Han säger vidare att utöver att ha det bredaste sortimentet så är Champion i framkant när det kommer till teknik och funktioner. Man har exempelvis kolmonoxidvakt på flera elverk samt att alla modeller i programmet även finns som Dual Fuel vilket innebär att elverket kan drivas av både gasol och bensin. Några av fördelarna med gasol är att det är renare, billigare och att användaren själv kan dimensionera ”tanken” för att exempelvis kunna använda elverket en hel natt eller helg utan att tanka det. Champions produkter är perfekta för uthyrningsmarknaden och bolaget ställde nyligen ut på mässan Expolift i Bredden, Stockholm.

www.championgenerators.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×