Nordbygg 2024

Published 23/5 at 09:14

Efter två år var det nu dags igen för Nordbygg, en fyra dagar lång mässa med fokus på bygg- och fastighetsbranschen. Närmare 40 000 personer var på plats för att nätverka, låta sig inspireras och ta del av branschens senaste produkter.

Årets Nordbygg hölls den 23-26 april, än en gång på Stockholmsmässan i Älvsjö. Lokalen erbjuder totalt 70 000 kvm utställningsyta för alla de 900 företag och ett flertal organisationer som ställde ut på mässan. För Svensk Rental Tidnings del låg det största fokuset på mässans B-hall, där tillverkare visade upp såväl nya som välkända produkter och mötte kunder, alltifrån uthyrare till slutkund.

 

Hikoki lanserar ny mejsel-hammare och armeringsklipp

En av de första tillverkarna som SRT stötte på var Hikoki som framför allt pushade för två 36V-nyheter, nämligen en ny mejselhammare och armeringsklipp. SDS-max-mejselhammaren H3641DA kännetecknas av sitt sidohandtag av D-typ, Low Vibration Handle och låsfunktion för mejsling. Den har dessutom ett fyrväxlat reglage, en justerbar mejselvinkel i 12 steg med 30°-intervall, och använder sig av Multi Volt-batterier. Armeringsklippen NB16MV2 har ett 360° vridbart klipphuvud, en returventil och en klipphastighet på 2,2 sek. Verktyget erbjuder enligt Hikoki upp till 330 klipp/laddning och en kapacitet på ø 6-16 mm.

 

En av Scanmaskins största golvslipar visas upp

I Scanmaskins monter stod modellen 28 World Series, en av de största golvslipmaskinerna i deras World Series-sortiment. Den har ett 700 mm stort sliphuvud, ett helgjutet maskinhus och hjul på 370 mm. Konstruktionen gör det möjligt att få tillgång till hela maskinhuset genom att enbart lossa tre skruvar. På plats i montern stod även Scanmaskins nya industridammsugare 7000 World Series som är avsedd att användas med deras större golvslipmaskiner. Modellen har en dubbelstegs sidokanalsfläkt, helautomatisk rengöring och H-klasscertifiering.

 

Flex visar upp lättare version av ”giraffen”

I Flex Scandinavias monter presenterades deras nya långhalsslip – eller ”giraff” som den oftast kallas – med en vikt på 2,8 kg. Modellen heter GE 6 R och utgörs av ett kolfiberskaft, 160° vridbart sliphuvud och ett elektroniskt hastighetsreglage. Den har en upptagen effekt på 500 W, längd på 1480 mm och en maximal skivdiameter på 225 mm. ”Responsen har varit jättepositiv”, säger Mathias Dorfh, säljare på Flex Scandinavia. ”De säger att vi har revolutionerat oss själva, framför allt vad gäller vikt.”

 

Ny avlastande vagn från Bosch

Bosch lyfte fram en vagn utvecklad för att minska arbetsbelastningen, parad med deras GSH 16-bilningshammare. Den avlastande vagnen GHT 130 Professional är utvecklad för borrmaskiner, och är utvecklad för att ge stöd vid fysiskt krävande uppgifter och minska belastningen på användarens rygg. Vagnen går att justera till önskad inställning, och är kompatibel med bilningshammarna GSH 16-28 Professional och GSH 16-30 Professional.

 

Kommande spånsug 

i Dustcontrols monter

Dustcontrol visade upp en kommande modell, en ny DC-spånsug som ersätter DC 3800. Den är konstruerad med samma chassi och motorpaket som DC Tromb och är utvecklad för att integreras med Gjerdesågen. Spånsugen har ett trefasuttag och levereras med en komplett uppsättning tillbehör, inklusive anslutningsmuff, sugslang (ø 50 mm) på 7,5 m med antistatisk egenskap (2013), golvmunstycke B 500 mm, med mera.

 

Husqvarna visar upp sin lättaste rivningsrobot

I Husqvarnas monter fick besökarna bekanta sig med DXR 95, Husqvarnas lättaste och mest kompakta demoleringsrobot. DXR 95 är enligt Husqvarna tillräckligt liten för att få plats i en vanlig skåpbil, och är även lätt att underhålla och serva. Med hjälp av en fjärrkontroll kan användaren dessutom arbeta på avstånd. Husqvarna visade även upp sina nya luftrenare samt stoftavskiljaren DE 130 H med delat filter. I montern kunde besökare dessutom ta en titt på Husqvarnas nya golvslipmaskin PG 8 XR.

 

Nyheter inom golvslipning hos Tyrolit

I Tyrolits monter visades många olika produkter upp, däribland nyheter inom golvslipning, golvbearbetning, industridammsugare och verktyg. I monterns mitt stod två flaggskepp, nämligen de två golvslipsmodellerna FGE78R4 och FGE515. Tyrolit visade även upp delar av deras program för sågning, kapning och borrning i betong. I montern fanns även en kock på plats som bjöd hungriga besökare på gulaschsoppa.

 

El och energi i fokus i Scandkrans monter

Scandkran visade upp den elektriska minikranen Hoeflon C6E som enligt Scandkran lyfter upp till 3000 kg, har en maximal lyfthöjd på 16,4 m och en räckvidd på 14,4 m. I montern fanns även systerbolaget Scandvolt som premiärvisade det avancerade energilagringssystemet Energi B-OX 100kWh/150kWh från OX Power, utformat för toppbelastningsutjämning. Nyheten presenterades monterad på en specialkonstruerad släpvagn.

 

Altrex lanserar nytt kit för ställningar i trappor

Altrex visade i sin monter upp MiTower Stairs, ett tillägg till deras rullställning MiTower. Detta kit är utvecklat för att kunna göra det möjligt för en person att bygga en ställning i trappor och trapphus. Den maximala arbetshöjden är 6,2 m, och modellen erbjuder även en in- och utskjutningsbar upphängningsteknik som användaren kan använda vid upp- och nedmontering. MiTower Stairs går även att använda med MiTower Plus.

 

Layher visar upp helhetssystem i aluminium

Ställningstillverkaren Layher visade upp sin Allround FlexBeam, ett komplett system i aluminium för avancerade konstruktioner. Systemet är baserat på en aluminiumbalk med olika tillbehör, och erbjuder enligt Layher möjligheten att skapa fribärande lösningar med hög lastkapacitet. FlexBeam är kompatibelt med Allrounds komponenter och systemmått, och kan byggas stående, uppåt och hängande ner från balken.

 

Underlägg från Ställning.se fördelar vikten på ställningen

Ställning.se visade i sin monter upp sina underlägg för ställningar, utvecklade för att skydda känsliga underlag och golv, samt för att sprida ut vikten på ställningen. Underläggen är dessutom staplingsbara. Dessutom pushade Ställning.se för ScaffSense, ett stabilitetslarm för ställningar som med hjälp av AI och trådlösa sensorer upptäcker strukturella stabilitetsrisker.

 

Egentillverkad rullställning och Idurek-selar hos Ställningsprodukter.se

I montern för Ställningsprodukter.se kunde besökare bekanta sig med en rullställningsmodell inom företagets egna varumärke, SP Pro. Dessutom visades fallskyddsselar från spanska Idurek upp. Selarna kännetecknas av sina justerbara snabbspännen på ben, bröst och axelremmar, och för deras D-ringar som gör det möjligt att använda selen i olika arbetspositioner.

 

Ställningsdepån lanserar Hana-nyhet under 2024

Ställningsdepån är aktuella med en ny Hana-modulställning som kommer att lanseras under detta år. Hana innefattar ett killåssystem med en spira och krans med hål i där man låser ihop komponenterna med en kil och ett hammarslag. I montern kunde besökarna även beskåda ett väderskydd utvecklat för att skydda arbetsområden mot påfrestningar från väder och miljö.

 

Nylanserad GNSS-mottagare hos Blinken Tools

Blinken Tools presenterade den nylanserade Topcon HiPer CR, en kompakt och lätt GNSS-mottagare på 440 g. Modellen är anpassningsbar och lämpad för olika situationer, exempelvis om användaren behöver en RTK-rover, en lokal arbetsplats-bas/rover, eller integration med totalstationen Topcon Robotic för Hybrid Positioning. Verktyget inkluderar TopNet Live korrektionsdata, samt en flerkanalig Longlink Bluetooth för att överföra korrigeringar från bas till rover vilket eliminerar störningsproblem. Övriga funktioner inkluderar Bluetooth Low Energy och upp till 10 timmars batteritid, enligt Blinken.

 

Soldrivet ljustorn från Prime Design

I Prime Designs monter kunde besökare ta sig en titt på Baselight 320X, ett ljustorn med inbyggt batteri och solvingar. Modellen är ett bärbart och självförsörjande LED-torn med låg vikt och kompakt format. Det kan skörda solens energi under dagen och använda den under natten för att lysa upp ett arbetsområde.

 

Elverken Mighty Fusion och Scout i Champions monter

Champion Power Equipment visade upp sitt 3000W Dual Fuel Inverter-elverk, även kallat The Mighty Fusion. Modellen kan drivas på både gasol och bensin, och väger endast 21,5 kg. I montern fanns även 7500W Inverter-elverket The Scout. Med ATS-box (tillval) kan modellen kopplas direkt till en lokals elcentral och utan manuell hantering slå på och av reservströmmen vid elavbrott. Den har elektrisk start, trådlös fjärrkontroll och en drifttid på 14 h vid 25 procents last, enligt Champion.

Övriga företag som ställde ut på mässan var bland annat Ramirent, Cramo, Epox, Sulzer och Instant Zip-Up, som alla tog emot intresserade kunder och besökare på denna fullspäckade mässa. Den 21-24 april 2026 hålls Nordbygg igen, än en gång på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×