Mycket nytt från JCB

Published 3/5, 2018 at 16:33

Den 12-13 mars arrangerade engelska tillverkaren JCB en pan-europeisk pressträff vid sitt huvudkontor i Rocester, England. Ett hundratal journalister hade samlats för att ta del av de senaste nyheterna.

JCB imponerade både vad gäller produktnyheterna och själva framställningen. Inte mindre än 40 nya produkter och produktuppdateringar lanserades och delar av nyhetssortimentet kommer naturligtvis att visas på mässan Intermat i Paris senare i vår.

 

JCBs nya X-serie av grävare

Den stora nyheten var JCBs nya serie av grävare som lanseras under namnet X-series. Först ut i X-serien är 21-tonnaren JCB 210X och 22-tonnaren JCB 220X. Bandgrävaren kommer att lanseras i en så kallad Nordic Edition innehållande bland annat 360° belysning omfattande 14 ledlampor, ledbelysning i serviceluckorna, inbyggd dieselpump, Advance Tool Select, back och sidokamera samt med en Grammer Super-de-Lux-stol. Priset på maskinen startar vid SEK 1,9 M. JCB tror mycket på sin nya X-serie och hävdar att denna serie är den bästa sedan man började tillverka grävmaskiner på 1960-talet. X-serien har, enligt JCB själva, många intressanta egenskaper. Bland annat lyfter man fram den unika hydrauliken som gör grävaren smidig och följsam att arbeta med. Hytten är ytterligare något man framhåller som är optimalt ergonomiskt utformad, rymlig, tyst och erbjuder god sikt för operatören. Vi kommer att få anledning att komma tillbaka till X-serien och till Sverige kommer den redan i april då första exemplaret redan sålts till en svensk entreprenör.

 

Fösta eldrivna grävaren

Om än X-serien var den största nyheten så visades en rad andra godbitar. Den andra stora nyheten som avslöjades på pressträffen var att JCB lanserar sin första helt eldrivna minigrävare JCB 19C-I E-TEC. Den nya eldrivna grävaren gör det möjligt för entreprenörer att helt utsläppsfritt arbeta inomhus. En perfekt maskin för exempelvis inomhusrivning. Maskinen drivs med hjälp av tre lithium-ion-batterier som ger 312Ah (15kW) kapacitet. Maskinen kan fulladdas på endast 2,5 timmar. En annan uppseendeväckande egenskap är att maskinen är fem gånger tystare än en traditionell dieseldriven maskin.

 

Fem nya saxliftar från JCB

För en tidningen som vänder sig till maskinuthyrningsbranschen var naturligtvis JCBs nya serie av lithiumdrivna saxliftar en intressant nyhet. Man lanserar totalt fem nya modeller för arbetshöjder från 6,6 meter till 10,1 meter. I höstas lanserades JCBs hela satsning på saxliftar med att nio nya modeller introducerades. Lithium Ion-driften innebär att driftstiden kan ökas med upp till 40 procent och med en 50-procentig minskning av laddningstiden. Det nederländska uthyrningsföretaget Hoogwerkt har redan lagt en order på 420 nya saxliftar från JCB.

 

Många andra nyheter

Men nyhetsflödet slutar inte här. På Intermat kommer JCB Power Systems att lansera JCBs bidrag till den nya motorstandarden Stage 5. Samma bolag lanserar också tre nya generatorer som drivs av nya 6-cylindriga Stage IIIA dieslemotorer från JCB. Man släpper också ytterligare en storlek av minigrävare med modellbeteckningen JCB 15C-I. Modellen blir den minsta i serien. En sprillans ny serie av dumprar lanseras också bestående av modeller från ett till nio ton. Den unika designen ger extra god visibilitet även om dumperflaket är lastat. JCB lanserar också en bandversion av sin populär Teleskid. Modellen heter 3TS-8T och är som namnet beskriver försedd med en telskopbom som klarar att lasta upp till 4,1 m och med en räckvidd rakt fram på upp till 2,25 meter. JCBs serie av kompakta bandförsedda skidsteers utökas med ytterligare sju nya modeller. Den här releasen bara skrapar lite på ytan vad gäller information om de nya modellerna från JCB. I följande nummer kommer Svensk Rental mera i detalj presentera respektive nyhet.

www.jcb.com 

 

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×