Marknadens nya maskiner för packning och komprimering

Published 23/5 at 09:09

I SRTs årliga tema hittar du senaste nytt vad gäller stampar, vibroplattor, markvibratorer och vältar.

Högsäsongen för jordkompaktering på våra breddgrader är vår, sommar och höst. Men med den rådande förändringen av väderleken är marken mjuk även långt in på vinterhalvåret numera. Men enligt tradition i Svensk Rental kör vi vårt tema om nya vibroplattor, kompaktorer och vältar i nummer 3. Vi ska inte ändra på det i år heller. Trots ett inledande skakigt år på grund av konjunkturerna så händer en hel del vad gäller nya produkter även i år. I det här temat hittar du senaste nytt från våra tillverkare.

 

Nya generationen av radiostyrda rörgravsvält BMP 8500

Först ut bland nyheterna är nya generationen av Bomags radiostyrda rörgravsvält, BMP 8500. När det gäller fjärrstyrning av BMP 8500 väljer Bomag återigen radiodrift på grund av dess bevisade överlägsenhet över infraröda system. Utan några problem kan flera rörgravsvältar användas samtidigt på byggarbetsplatsen utan att behöva samordna eller justera individuella radiosändare. Om fjärrkontrollen går förlorad kan en ny enkelt paras ihop utan särskild kunskap eller verktyg, vilket möjliggör att arbetet snabbt kan komma i gång.

Fjärrkontrollens genomtänkta ergonomi gör det bekvämt att arbeta längre perioder. För att säkerställa minimalt med driftstopp är kontrollen utrustad med två batterier som möjliggör en kontinuerlig driftstid på 35 till 40 timmar. Laddningsstatusen ser man enkelt på fjärrkontrollens skärm. Rörgravsvältar som BMP 8500 är speciellt utformade för krävande arbete i trånga utrymmen, som schakt- och ledningsbyggnation. De är också idealiska för landskapsarbete, packning av fyllnadsmaterial och direkt grundarbete. Bomags nya rörgravsvält har en variabel arbetsbredd som kan justeras från 610 mm till 850 mm på bara några enkla steg. Varje komponent i BMP 8500 utvecklades med fokus på låg underhåll och pålitlig drift. Genom att kapsla in exciterhuset förhindras inträngning av vatten och smuts, vilket ökar maskinens driftsäkerhet. Rörgravsvältens midja kräver ingen smörjning, vilket ytterligare minskar underhållskraven. Det integrerade Bomag Operator Safety System (BOSS) stänger automatiskt av maskinen om den kommer för nära operatören, vilket garanterar enastående säkerhet. Med Bomag Economizer ser operatörerna enkelt framstegen i komprimeringsprocessen: mjuka områden i fyllningen kan identifieras omedelbart och onödiga passeringar kan undvikas. I Sverige säljs Bomags produkter av företaget Söderberg & Haak AB.

www.sodhaak.se

 

Engcon lanserar ny storlek på markvibrator

Markvibratorer kan också vara maskinburna. Engcons PC-modeller av markvibrator är lågflödeskrävande och speciellt utvecklade för användning under en tiltrotator för att minska antalet maskiner och redskap. Dessutom ökar säkerheten eftersom ingen person behöver vara nere i ett schakt som riskerar att rasa av vibrationerna. Likt övriga hydrauliska redskap från engcon är EC-Oil automatiskt snabbfästessystem standard på markvibratorerna. Det innebär att man kan koppla dessa utan att lämna hytten. Hydrauliken kopplas automatiskt med EC-Oil vilket gör att man också sparar både tid och pengar. Tidigare har engcons PC modeller funnits i mindre storlekar - nu lanseras alltså en ny modell för de större grävmaskinerna.

 

Fördelar med engcons PC-modeller:

• Anpassad för tiltrotatorer med EC-Oil.

• EC-Oil automatiskt snabbfästessystem som standard.

• Flera användningsområden med tiltrotator, där det tidigare var omöjligt att jobba, till exempel i branta slutningar eller i slänter.

• Ny designad vibroenhet/generator som möjliggör minskat hydraulflöde och ökad packningskraft.

• Inga lyft med handdrivna markvibratorer som kan tappas eller svänga in i personal eller omgivning.

• Färre slangar som kan gå sönder och nötas av eftersom ingen läckoljeledning behövs.

www.engcongroup.com

 

Husqvarna lanserar LF 60i LAT

Husqvarna Construction har introducerat sin första framåtgående komprimator baserad på batterisystemet BLi-X 36 V. Denna batteridrivna komprimator är designad för att leverera effektiv asfalt- och jordkomprimering samtidigt som den är väldigt lätt att hantera.

LF 60i LAT delar många av samma egenskaper som Husqvarnas vanliga bensinmaskiner men utmärker sig på vissa områden. Batterikraft gör att denna kompaktor är lätt att starta och stoppa genom att bara trycka på en knapp. Ingen choke, inget rep, ingen gasreglage behövs. Och noll CO2-utsläpp under användning är lika med en bättre arbetsmiljö. Ljudnivåerna påverkas också positivt av den batteridrivna drivenheten.

”Med två BLi300-batterier kan man köra den främre plattkomprimatorn kontinuerligt i upp till 45 minuter. Om ett batteri är urladdat växlar det automatiskt till nästa. Batterisystemet BLi-X 36 V finns också på vår K 540i kapmaskin, DE 110i stoftavskiljare och BV 30i betongmassa, för att nämna några, men många skogs- och trädgårdsmaskiner har samma batterier och laddare också”, säger Magnus Lindeberg, Global Product Manager, Light Compaction.

Både den effektiva batteridrivna drivenheten och excenterenheten är helt underhållsfria. Tillsammans med den borstlösa motorn innebär detta lägre driftskostnader och en bättre total ägandekostnad samtidigt som stilleståndstiden hålls till ett minimum.

”Att inte behöva hantera bränsle eller arbeta med choken under dåliga väderförhållanden för att komma igång gör den här maskinen mycket effektiv, och mindre underhåll innebär mer tid att fokusera på jobbet”, fortsätter Magnus Lindeberg. ”Man kan också förvänta sig samma höga packningsprestanda som någon annan främre platta från Husqvarna, vi har inte kompromissat med prestandan när vi utvecklade denna batteridrivna främre platta. Den är perfekt för hårt bearbetning, landskapsarkitektur, trädgårdsarbete eller blockbeläggning, samt ett utmärkt val för reparation och underhåll av både granulär jord och asfalt.”

Funktioner som enkel tryckknappsmanövrering, stora transporthjul och ett lågvibrerande, fällbart handtag för bekväm transport bidrar alla till enklare hantering. Den avtagbara vattentanken som är lätt att fylla tillåter exakt kontroll av vattenflödet. Samtidigt är den konvexa bottenplattan och sprinklersystemet utformade för att förhindra att asfalt fastnar på utrustningen eller skapar märken på den packade ytan.

www.husqvarnacp.se

 

Nyheter från Swepac

Swepac kommer med en ny fram- och backgående markvibrator FB505 som kommer att visas på maskinmässan på Solvalla i företagets monter S:47 FB505. Markvibratorns vikt är cirka 470kg med en centrifugalkraft på 66kN. Bredden är 700mm och maskinen drivs av en Hatz 1B50. Handtagsstyrning med spakstyrning som tillval. Vad gäller Swepacs batterimaskiner så kommer det ett tillskott i form av en FB400B under hösten 2024. Swepac börjar att få ett komplett batteriprogram vad gäller markvibratorer.

FB400B väger cirka 390kg och har en centrifugalkraft på 55kN. Maskinen mäter 650mm i bredd. Batteriet är ett 48V Litium-jon på 6,6kWh och motorn är på 10kW. Handtagsstyrning är tillval. Maskinens gångtid ligger på 1,5h och laddtiden till full styrka är cirka 4h.

www.swepac.se

 

Nyheter från Wacker Neuson våren 2024

Med blicken riktad mot framtiden presenterar Wacker Neuson nya produkter för första halvåret 2024. Den nya generationen batteridrivna batteristampar och den batteridrivna framåtgående vibratorplattan WP1550e skickar en tydlig signal till byggarbetsplatser med Zero Emission. Dessa nya komprimeringsmaskiner hjälper användarna att växla till Zero Emission – #switchtogreen.

Den nya generationen batteristampar från Wacker Neuson imponerar med ergonomisk styrstång och en utbytbar stampfot, som även är kompatibel med den nya generationen två- och fyrtaktsstampar. Genom att använda batteristampar kan man minska avgaser och buller och på så sätt skydda operatören och arbetsmiljön, en fördel i många applikationer, till exempel på byggarbetsplatser i stadskärnor. Batteristampar är också extremt användarvänliga: De startas med en enkel knapptryckning. Nya funktioner som aktiv kylning för optimal temperaturhantering och ett beredskapsläge för batteriet för enklare start visar den fortsatta utvecklingen för effektivitet och användarvänlighet. 

Den framåtgående vibratorplattan WP1550e har DireX, en direktdrivning utvecklad av Wacker Neuson, vilken inte bara möjliggör effektiv komprimering utan även lång batteritid. Elmotorn är underhållsfri. Låga värden för hand-arm-vibrationer (< 5 m/s²) säkerställer komfortabelt arbete vid längre tids användning av WP1550e batteridriven vibratorplatta. Liksom alla Wacker Neusons Zero Emission-maskiner drivs denna vibratorplatta av batteriet Battery One, vilket är kompatibelt med entreprenadutrustning från andra tillverkare.

Vibratorstamparna med den kraftfulla WM80-motorn – utvecklad av Wacker Neuson – är endast tillgängliga från Wacker Neuson. Denna tvåtaktsmotor är optimalt anpassad till stamparnas krav och möjliggör produktivt arbete med utmärkta komprimeringsresultat. Med optimerad kylning, ett effektivt luftfilter och en robust konstruktion ger den nya generationen tvåtaktsstampar god prestanda även under krävande förhållanden. Den slanka och kompakta konstruktionen gör det enklare att manövrera maskinen, samtidigt som de låga CO-utsläppen även möjliggör användning i diken och schakt.

www.wacker.se

 

Fredsund visar nyheter från Weber

Weber MTs populära ministamp SRV300 har fått en kraftigare motor i form av Honda GX50. Stampen väger endast 32 kg och kan köras i oändliga vinklar tack vare 4-taktsmotorn som normalt sitter på röjsågar. SRV300 passar perfekt för packning under rör och i trånga utrymmen runt till exempel vägskyltar. En annan nyhet från Weber är att i framtiden kommer markvibratorn CR 5 även att finnas med en Yanmar dieselmotor. I många länder är Yanmar välkänt och populärt hos användarna. Motorn man har valt är Yanmar L70 vilken ger en maximal effekt på 4,9 kW. Motorn är utrustad med automatisk dekompression. 

Precis som dess motsvarigheter som har en Honda bensin eller Hatz dieselmotor, erbjuds möjligheten att utöka arbetsbredden från 55 cm till 70 cm. Maskinen har ett hand-arm-vibrationsvärde under 2,5 m/s².

www.fredsund.se

 

Ny vibrationskrosstrumma för komprimatorer i Hamms HC-serie

Efter den framgångsrika lanseringen av de nya komprimatorerna erbjuder Hamm nu modeller för länder med avgasstandard EU Stage V/EPA Tier 4f, som har utformats speciellt för att krossa och kompaktera sten. De nya modellerna finns tillgängliga i länder med Tier 3 avgasemissionsstandard från och med hösten 2024. Fördelarna för byggföretag är tydliga att se, enligt Wirtgen som säger: ”Processer på byggarbetsplatsen kan effektiviseras genom att använda VC-komprimatorer, vilket minskar det arbete och de kostnader som behövs för materialberedning och transport. För kunderna innebär det att tid, kostnader och CO2-utsläpp minskar med upp till 50 procent, beroende på applikation.”

Komprimatorerna HC 250 C VC (Tier 3) och HC 250i C VC (EU Stage V/EPA Tier 4f) kan krossa och kompaktera blandade jordar, stenar som basalt och granit och andra konstruktionsmaterial med jämförbar tryckbeständighet i en ett enda steg. Precis som med föregångaren indikeras detta med initialerna ”VC” (Vibration Crusher) i typbeteckningen. Med kraftfulla Deutz-motorer och förstärkta komponenter runt den främre ramen, 3-punktsled och underredet är de nya komprimatorerna välutrustade för tuffa applikationer. Det separata ”C” i typbeteckningen symboliserar också en förstärkt trumdrift, som kan luta upp till 60 %. 25 t-maskinerna levereras med kraftiga däck för stenig terräng, förarhytt och manöverkonceptet Easy Drive, allt som standard. När det kommer till komfort kommer förarna att uppskatta sätet med förlängt ryggstöd, särskilt under tuffare applikationer. En luftfjädrad förarstol kan väljas som tillval.

En höjdpunkt med de nya VC-komprimatorerna är det nydesignade verktygshållarsystemet. Detta är kompatibelt med skärverktyg med runda skaft för sten, såväl som slitstarka, kraftiga skärverktyg med hårdmetallspetsar och hård beläggning för slipande sten eller hård sten. Konfigurationen av verktygshållarsystemet och sättet att fästa verktygsinsatserna har utformats för att säkerställa montering och demontering snabbt och enkelt utan behov av specialverktyg. Detta håller underhålls- och servicekostnaderna låga. Befintliga maskiner (H 25i VC/3625 VC) kan också förses med verktygshållarsystemet med ny design genom att byta trumman. Transportringar finns tillgängliga för enkel transport.

De nya VC-komprimatorerna är lämpliga för de mest omfattande applikationerna. Förutom den sedvanliga krossningen och komprimeringen av geologiskt material för att skapa ett stabilt substrat, används maskinerna även för att jämna ut spillror på deponier. VC-komprimatorn kan också användas för väghyvling i tunnelbyggnads- och gruvsektorer eller för att förkrossa och lossa sten. Detta kräver mycket hårt arbete av efterföljande processer, såsom lager-för-lager fräsning.

www.wirtgen.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×