Många nyheter på mässan

Published 16/11 at 10:57

På mässan lanserades en mängd nya produkter och här är ett axplock av nyheterna som utställarna visade.

Bobcats nya teleskoplastare 

I Svenska Bobcats monter utomhus visades en mängd produkter. En av nyheterna i montern var teleskoplastare TL25.60 som är en maskin under två meter på höjden samt endast 183cm bred. Maskinen har även en fullt proportionell joystick. Den är liten och kompakt och kraftfull, perfekt på arbetsplatsen och lätt att manövrera och därmed perfekt för uthyrning.

www.bobcat.se

 

Nytt effektivt portabelt elverk från Champion Norden

Champion Norden ställde ut inomhus och visade bland annat effektiva och portabla elverk perfekta för uthyrning. En av nyheterna var världens lättaste 3000W inverterelverk som kallas The Mighty Fusion.

Modellen finns i två versioner, en bensin och en Dual Fuel som kan drivas av både bensin och gasol. Mer information om produkten finns på länken: https://www.youtube.com/watch?v=D2jaZYXCGJs.

www.campiongenerators.se

 

Effektiva hjälpmedel för bygget från GMV

Danska tillverkaren GMV visade sina Ergomover-modeller på mässan. Ergomover Lift+Go är försed med dragstång och centrumlyft som är populärt på byggen i Skandinavien. Modellen finns idag även som 360° manuellt svängbar platform och som wireless. Wireless betyder att istället för dragstången sker styrning och hydraullyftet med en radio manöverlåda. ErgoMover Lift+Go 360 Wireless hanterar fortfarande plåtmaterial och gipsskivor, men utan dragstången, kan också långa gipsskivor eller stålbalkar transporteras. Den enda begränsningen är den maximala lastkapaciteten på 1,5 ton och totalbredden på 700 mm. Ergomover Lift+Go klarar laster upp till 1500 kg. Man visade också Ergomver GO XL med extra stort flak på upp till 2,4x1,2 m körplattor. Man visade också Winlet 375 som är en framhjulsdriven glaslyft med 375 kg lyftkapacitet och vertikal lyfthöjd upp till 2670 mm. Man visade även Winlat 400 TL, Winlet 575 TH, Winlet 575, Winlet 600, Winlet 785, Winlet 1000, Winlet 1000 Crawler och Winlet 1000 Crawler ER, alla med olika lyftkrafter och flera olika egenskaper.

www.gmvas.dk

 

Liftutbildningar från IPAF

Nästan granne med Champion ställde den internationella liftutbildningsfederationen IPAF ut. En nyhet man berättade om var att IPAF har tagit fram en serie med diskussionsunderlag som kallas Toolbox Talks. Det är ett engelskt uttryck som ger användaren och dennes medarbetare möjlighet att samtala om risker och säkerhetsfrågor som är specifika för en arbetsplats. Samtalen fokuserar på ett enskilt ämne i taget och fungerar bra att hällas över en kopp kaffe.

”På Expolift fokuserade vi på risken att använda liftar nära högspänningsledningar. Det finns många fler teman, till exempel, Markförhållanden, Mobila arbetsplattformar vid vägar och Fall från höjd. Materialet är gratis att använda och finns på www.ipaf.org/sv”, berättar Kent Boström på IPAF.

www.ipaf.org

 

Jekko och Hüllerts monter

Jekko och Hüllert hade montrar både inom och utomhus. Svenska Jekko säljer som bekant Jekkos produkter och Hüllert produkter från Merlo. Under Svenska Jekkos flagga visade man sina SPX-kranar som samtliga var utrustade med lithumbatterier. Man visade nya Jekko MPK06 – Glasrobot som lyfter hela 600kg. Jekko SPX328 hade Sverige-premiär och är Jekkos minsta kran i SPX-serien. ”Fördelen med denna kran är de små dimensionerna men med en hög kapacitet på hela 2800kg. I framtagningen av denna kran har visionen varit enkelhet för föraren. Kranen är väldigt enkel att köra och i kranens skärm finns det instruktionsvideor på de olika funktionerna samt hur man kopplar kranens redskap. Perfekt kran för bland annat uthyrningsföretag”, berättar Jakob Burge på Svenska Jekko. Jakob berättar vidare att Jekko SPX532 är bästsäljaren för bolaget. Den har 3200 kg kapacitet och är endast 77 cm bred i hopfällt läge. Jekko SPX650 är ett riktigt kraftpaket med 5000 kg kapacitet och hela 22 m lyfthöjd. Även modellen Jekko JF235 hade Sverige-premiär på Expolift och är minsta kranen i Jekkos JF-serie. Kranen lyfter 6000kg och har en lyfthöjd på 25m. ”Fördelen med JF-Programmet är hög kapacitet och med en bom som fungerar precis som en lastbilskran monterat på ett larvburet chassie. Kranen drivs av en diesel-motor men kan köras helt på el via 32amp kabel”, säger Jakob.

De maskiner från Hüllerts som visades på mässan var E-worker som är första el-maskinen ifrån Merlo som lyfter 2500 kg och har en lyfthöjd på 5 m. Merlo P30.10 visades också och som är en kompakt teleskoplastare ifrån Merlo som har en kapacitet på 3000 kg och en lyfthöjd på 10 m.

www.jekko.se
www.hullert.se

 

Layher visade sina smarta ställningssläp

”Layhers omtyckta och populära ramställning SpeedyScaf i aluminium är det självklara valet för krävande projekt och kvalitetsmedvetna hantverkare. Oavsett om man är snickare, målare eller behöver utföra andra arbeten på hög höjd ger Layhers ställningssläp användaren många fördelar. Det var den här produkten vi fokuserade på under Expolift i våra två montrar”, säger Torbjörn Lexander på Layher.

Layhers ställningssläp innehåller en komplett ställning. Kunden får med allt som behövs för 114 kvm arbetsyta. Man kan bygga många användbara varianter med de medföljande komponenterna. Ställningen monteras enkelt av två personer och en tydlig monteringsinstruktion och video finns. Släpet fungerar som lagerplats och användaren kan tydligt överblicka att allt material finns med.

”På Layher sätter vi skerheten främst. Därför levererar vi ställningssläpet komplett med allt material som behövs för att bygga en säker ställning enligt Layhers monteringsinstruktion. Exempelvis medföljer sparklister, diagonalstag, väggförankringar och dessutom tre stycken steguppgångar eller med trappor”, tillägger Lexander.

Layhers originalställning tillverkas i Layhers egen fabrik i Eibensbach, Tyskland under omfattande kvalitetskontroller, vilket betyder bästa passform, hållbarhet och säkerhet, enligt Layher. Tillval för ställningssläpet är skylt för logotyp och vinterdäck.

www.layher.se

 

Nyheter från Sinoboom i Liftabs monter

Liftab från Göteborg säljer som bekant Niftylift, Sinoboom, Palfinger och Teupen på den svenska marknaden. I sin monter visade man nya pelarliften Sinoboom 1230E (VM04E). Maskinen har en mast med tre cylindrar, spiralkabel till manöverpanelen och salongsdörrar. Maskinens arbetshöjd är 5,8 m och klarar en maxlast på 227 kg. Som alla Liftabs liftar drivs den med el. Man visade också en annan nyhet från Sinoboom nämligen liften AB 320ERJN som har försetts med en roterande jib och aktiva potthålsskydd. Liften har en räckvidd på hela 11,62 m och klarar att lyfta 230 kg.

www.liftab.se

 

Många nyheter från Liftexperten och Genie

Företaget Liftexperten, som är generalagent för Genie och Leguan i Sverige, ställde ut med två montrar.

Man hade en mycket påkostnad inomhusmonter som helt klart attraherade besökare. I inomhusmontern visade man flera intressanta nyheter. Nyheten Genie Z45 FE är det senaste tillskottet i Genies Hybrid sortiment, med sin otroligt starka 4-hjulsdrift bestående av borstlösa AC motorer samt med Genies egna ”traction control”. Liften tar sig fram minst lika bra på ojämnt underlag som motsvarande dieseldrivna lift. Den går att köra på ren eldrift eller med dieselmotorn som laddar batterierna vid behov. Genie Z45FE tar 300kg i plattformen. Med ljusa gummidäck så lämnar den inga spår i underlaget när man kör inomhus på exempelvis en betongplatta. En annan nyhet som visades var Genie 4046 E-drive som är en saxlift som passar för arbeten både inomhus och utomhus. Med denna maskin når man arbetshöjder på hela 13,94 m och kan jobba på en stor yta. Maskinens bortlösa AC drivmotorer och gaffelfickor på både lång- och kortsida kommer som standard.

Nästa nyhet var Genie 1932m E-drive som är en kompakt saxlift som lämpar sig väl både inomhus och utomhus. Med denna maskin får användaren en stabil arbetshöjd på 7,55 m och en utskjutbar plattform. Längden om 1,40 m och bredden på 0,81 m gör det lätta att komma fram även i trängre utrymmen. Den tar lika stor plats som en pelarlift, men ger kunden mycket maskin i ett smidigt format. Bortlösa AC drivmotorer är standard.

Man visade också S60FE som även finns som helt elektrisk boom, Genie S60 DC och som bränsle-elhybrid Genie S60 FE. Båda maskinerna är idealiska för utomhus och inomhusbruk, såsom byggarbetsplatser, idrottshallar, köpcentra, fabriker, och även utmanande byggarbetsplatser med krav på låg ljudnivå och ren prestanda.

S60FE har 4-hjulsdrift och borstlösa AC drivmotorer som standard. Kapaciteten i korgen är 300 kg i full räckvidd.

I Liftexpertens utomhusmonter visade man Leguan 225. ”Det här är den bästa terränggåendet liften på marknaden. Den har larvbandsunderrede med hög profil och snabb förflyttning gör den nya generationens Leguan 225 till den perfekta liften även i krävande förhållanden. Liftens bomkonstruktion är konstruerad för att maximera räckvidden i sidled även på stora arbetshöjder, och det smarta kontrollgränssnittet tillåter snabba och smidiga bomrörelser med dubbla joysstickar”, berättar liftexpertens VD Anders Åström.

www.liftexperten.se

 

Liftrollers eldrivna vagn en nyhet på mässan

Norska tillverkaren Liftroller visade flera nyheter i sin monter och lyfte särskilt fram nya produkten El Wagon. Det är en batteridriven materialvagn med en kapacitet på hela 1200 kg. Den styrs med fjärrkontroll vilket gör den smidig och utan klämrisk för användaren.

www.liftroller.se

 

LUR, Liftutbildningsrådet storsatsade på mässan

Som vi berättat om flera gånger i tidningen har LUR verkligen tagit krafttag det senaste året med bland annat en helt ny organisation med en ytterst målmedveten satsning på att öka utbildningsnivån och säkerheten vid arbete med liftar. I egen monter på mässan visade man upp sin nya logotyp och demonstrerade sin nya hemsida. Besökarna kunde också med virtuell teknik testa och köra lift i en liftkorg med VR-glasögon. ” Jag skulle vilja passa på att tacka alla som besökte oss på Expolift. LUR hade en fantastisk möjlighet att visa upp vår nya logga och presentera vår fina nya hemsida i samband med mässan. Här kunde vi knyta många, bra kontakter och vi tackar er alla som kom och besökte oss under mässans två dagar”, säger Monika Rubensson, branschansvarig på Rentalföretagen och Liftutbildningsrådet.

www.liftutbildning.se

 

MCS smarta hyrsystem för uthyrare

MCS är välbekanta på den svenska rentalmarknaden och digitala hyrsystem för att göra hantering av maskiner och utrustning enklare för maskinuthyrarna. Några smarta egenskaper som MCS visade i sin monter var check-in och check-out av utrustning ( möjlighet att ta skadefoton och skapa serviceorder på mobil enhet vid retur). Systemet erbjuder visuell Resursplanering, som gör det enkelt att allokera arbete och ger god översikt över tillgängliga resurser. Man har även en App för transporter och servicebesök. Systemet är dessutom försett med verktyg för att planera och utföra service av egna och kunders maskiner. Maskincertifikat kan delas i MCS webbshop. Man ger även möjlighet till självbetjäning 24 timmar om dygnet i MCS webbshop, med enkel tillgång till viktig information för kunder/platsansvarig, oavsett var de befinner sig. Systemet ger dessutom tillgång till Rentalkoder/SRA-koder och PSI i MCS, ända ner på modellnivå.

www.mcsrentalsoftware.com/se/

 

Qred bjöd på finansieringslösningar

Företaget Qred ställde ut på Expolift och hjälper små- och medelstora företag med rätt typ av finansiering. Genom sina smarta digitala processer kan Qred därför erbjuda factoring, företagslån och  företagskort till alla typer av företag. Qreds produkter fungerar som en prenumerationstjänst utan bindningstid, typ Netflix för företagsfinansiering.

På mässan berättade Qred om att de kan erbjuda factoring utan fasta avgifter och volymkrav, företagslån upp till 2 miljoner kronor samt Qred VISA med 1% cashback på alla köp. Och det är smidigt att bli kund hos Qred. Ansökan tar 1 minut och kunden får besked inom 1 timme. Pengarna utbetalas samma dag.

Qred grundades 2015 av entreprenörer för entreprenörer och är Europas nyaste bank för småföretag. Fintechbolaget har erkänts av Financial Times fyra år i rad för att vara ett av Europas snabbast växande företag och är marknadsledare i Norden. Med verksamhet i Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, Brasilien, Belgien och Norge har Qred hjälpt tiotusentals företag. Qreds helt automatiserade, proprietära kreditvärderingssystem gör att Qred snabbt och konkurrenskraftigt kan ge företagare det de behöver för att växa. Qred har sitt kontor i Stockholm.

www.qred.se

 

Mycket nytt från Skyjack

Skyjack ställde ut både inom- och utomhus och var en av några utställare som hade egen ölpump i montern vilket uppskattades. Man visade en hel del nyheter som SJ20E som är Skyjacks nya pelarlift med 8 m arbetshöjd, 40 cm utskjut och elektriska hjulmotorer. ”Det är en liten, smidig och lättmanövrerad pelarlift”, berättar Stefan Lindström som är Area Sales Manager på Skyjack AB.

En annan nyhet som visades var SJ 45AJ+ som är en lättviktare med extra kapacitet. Maskinvikten ligger på 5075 kg och den har 300 kg lastkapacitet, axel- och kardanbaserad fyrhjulsdrift, en arbetshöjd på 15,72 m och är utrustad med en Kubota STAGE V motor. ”Allt detta gör nya SJ 45AJ+ till det självklara valet för uthyraren som vill ha en smidig och mångsidig vikbomslift”, säger Lindström.

Sedan visade man SJ 9664RT, som enligt Stefan Lindström är störst på marknaden. ”Skyjacks nya dieselsax är den största i standardsortimentet med en arbetshöjd på hela 21,51 m och en plattformslängd på hela 7,21 m”, säger Lindström. Man visade också X-STEP som är ett CE-godkänt tllbehör. X-step är det senaste i raden av alla CE-godkända tillbehör som Skyjack tillverkar. Tillbehöret är perfekt för installationer i undertak med sin 51x58 cm plattformstorlek. Ett extra steg när det behövs.

www.skyjack.se

 

Ett unikt ställningspaket på trailer från Ställning.se

Karlskoga-företaget Ställnings.se ställde ut utomhus och bjöd på härliga varma korvar från Bullens. Men man visade också ett unikt ställningspaket med en trailer lastad med RSS och byggställning med trapptorn.

”Vi visade också RSS Fallskyddspaket som innebär enkel, snabbt och säkert montering av ett kollektivt fallskydd med hjälp av den befintliga hängrännan. Stagen lutas sedan ner mot fasaden utan att behöva förankras. Fallskyddspaketet finns i längderna 12, 15, 18 och 21 meter på trailern”, berättar Mikael Ek från Ställning.se.

I montern fanns också fasadställning med trapptorn som är en ramställning i aluminium på 3 x 6 meter (två nivåer). Ingår gör även ett trapptorn och sparklister för att på ett smidigt, säkert och godkänt sätt ta sig upp på taket. ”Allt detta lastas sedan på en trailer för att få med sig alla delar till montaget. Allt ligger väl sorterat och man plockar bara det man behöver för det enskilda arbetet”, säger Ek.

www.stallning.se

 

Versalift ställde ut i tre montrar

För Versalifts del var det verkligen packat med nya produkter på Expolift. Sina nyheter och varumärken visade man i tre montrar, två inomhus och en utomhus. ”Vi kom till mässan med en rad nyheter som är perfekta för maskinuthyrarna. Exempelvis Versalifts V-200 som är den nya liften för alla hyrbolag. Liften har 20 meter arbetshöjd med hela 300 kg lyftkapacitet i korgen”, säger Anders Werneskog som är Country Manager Sweden.

Man visade också Hinowa 17:75 som är en upphottad variant av en av de mest populära larvbandsliftarna från Hinowa. Enligt uppgift från Anders Werneskog är Hinowa marknadsledaren på larvbandsliftar. Sedan visade man lastbilsliften France Elevateur 101FP som är byggd på en Renault Trafic. Lastbilsliften är redo att hjälpa kunder som har behov av snabba lyft upp till 10 meter, utan att ge avkall på att få med sig verktyg och material då liften erbjuder hela 500 kg last. Man visade också Almac Multiloader 1,5FX som är en liten men stark maskin, effektiv för hantering med en starkare dragkraft och snabbare hastighet än konkurrenterna, enligt Werneskog. Man visade också Almac Multiloader 3.0RT som har en högre markfrigång än den tidigare FX. ”Med den här maskinen får användaren möjlighet att köra även ”offroad” och klara jobben där det behövs”, säger Anders. Sedan visade man också Almac 1890 EVO som är en batteridriven bomlift som ser till att användaren kan göra jobben utan att släppa ut avgaser. ”Den här liften är utvecklad av Almacs ingenjörer, med bas i det unika Bi-levelling systemet. Det här är framtidens bomlift på larvband”, avslutar Anders.

www.versalift.se

 

Nyheter & världspremiärer för JLG och Dinolift i Zip Ups monter

Återförsäljare Zip Up gjorde ett storstilat intryck på Expolift med stor monter och många nyheter. Företaget är sedan ett knappt år tillbaka ny återförsäljare för JLGs sortiment i Sverige och det var mycket nytt i de två montrarna, en inomhus och en utomhus. Den största nyheten hos Zip Up var den artikulerade bomliften JLG EC520AJ som faktiskt hade världspremiär på Expolift. Silvio Azzopardi på Zip Up berättar att EC520AJ har den absolut senaste tekniken i form av lithiumbatterier med inbyggd värmare och fyra stycken elektriska drivmotorer för tyst och fossilfri gång under lång tid. Batterikapaciteten ligger på 10 kwa med möjlighet till 10 kwa extra. ”Det här är en grymt effektiv lift och ska enligt tillverkaren JLG inte ha några som helst problem att arbeta vid normal vinterkyla. Vi har nu skickat en testmaskin för att möta vintern i Luleå och det vill vi berätta om när den testats. Jag skulle vilja kalla liften, liftarnas svar på Tesla”, säger Zip Ups VD Rickard Holmlund. Liften har en arbetshöjd på 18 meter och plattformshöjden är 16 meter. Den horisontella räckvidden är 10 meter. Så kallat Up and Over klarar liften hela 7,30 m. Plattformens lyftkapacitet ligger på 250 kg. Dessutom är liften fyrhjulsdriven.

Det fanns många modeller från JLG i Zip Ups monter men också flera liftar från Dinolift som man representerar i Sverige sedan länge. Här visade man bland annat nyheten Dinolift 280RXTE som är en ultralätt batteridriven bomlift med en arbetshöjd på hela 28 meter. Som sagt en lift med mycket låg vikt på under 5000 kg. Den är lätt att transportera och etablera på snabba jobb i trånga citymiljöer som exempelvis Stockholms innerstad. Liften finns med Lithium eller AGM-batterier och inga specialtillstånd behövs för transporter i innerstadsmiljöer. Södertäljeföretaget Skyab förvärvade en 280RXTE i samband med mässan.

www.zipup.se

 

LGMG från Ådalen AB, ett lift-varumärke med många fördelar

Ställde ut på Expolift gjorde också Ådalen AB som säljer LGMGs liftar på den svenska marknaden. Även här fanns många nyheter. Några av de stora fördelarna med LGMGs produkter som Ådalen ABs försäljningschef Fredrik Neiås vill framhålla är liftarna höga säkerhet och den ökade komforten att arbeta med dem.

Liftarna är utrustade med en heldigital lutningssensor som ger ökad säkerhet och ger användaren stor trygghet i arbetet. Styvt och solit stål i liftarna och dess leder gör dem bekvämare för användare även på höga höjder.

LGMG har utvecklat en bra och säker fullhöjdsdrift, så att arbetet kan effektiviseras även på full höjd. Andra fördelar som Fredrik Neiås framhåller är den robust konstruktionen och de förstärkta arbetsplattformarna.

”Genom lång utveckling och avancerade tester har LGMG kommit fram till en unikt bra produkt. Det gäller särskilt utvecklingen av kvaliteten i alla delar och leder i saxen. Liftarna är byggda av särskilt högkvalitativt stål, så att liftarna blir styvare, ger större precision och längre livslängd”, berättar Fredrik.

Varje LGMG-lift sprutas dessutom med miljövänlig kvalitetslack. Lacken är elektroforetisk, vilket säkerställer hög korrosionsbeständighet. Detta ger liften ett långvarigt bra utseende och förhindrar rost i mycket stor utsträckning. Invändig målning av sax förhindrar dessutom osynliga rostskador.

www.aadalen.se

 

Flera intressanta nyheter i Scantrucks monter

Scantruck visade ett brett sortiment av modeller från Manitou. En nyheter som man lyfte fram var en etikett med en QR-kod som sitter på alla Manitou-liftar som levereras. Om man skannar QR-koden kan man ta del av en massa värdefull information som hur man kör liften, läsa användarmanual, fulle reservdelskatalog och mycket mera. Perfekt för exempelvis maskinuthyrare.

Scantruck säljer även varumärket Platform Basket och här visade man två nyheter. Den ena var Spider 1570 som är en väldigt kompakt lift med mycket små transportmått. En annan nyhet från Platform Basket var en 10 meter mastlift med jibb. Den är larvbandsburen och har även stödben. Maskinen heter Heron 10 och har utmärkta köregenskaper och bra framkomlighet. Funkar utmärkt att köra nära husväggar. Sedan visade man även en nyhet från PB Platforms som var en stor terränggående saxlift med en arbetshöjd på 17,5 meter. Plattformen är mycket stor med en bredd på 1,9 meter och en längd i utskjutet läge på 10 meter.

www.scantruck.se

 

Nordisk Truck-Trans visade italienska material- och personhissen Elevah

Företaget nordisk Truck-Trans visade bland annat upp sina produkter från italienska Elevah som ingår i Faraone. Elevah är kända för sina smarta åtkomstlösning för lager, hantering med mera. Elevah är kompakt och smarta material- och personhisslösningar för arbetsplatsen. På mässan fanns också representanter från den italienska tillverkaren.

www.truck-trans.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×