Kompakt – Nyhetsflöde av kompaktlastare

Published 1/9, 2023 at 13:47

På mässan Bauma i slutet av förra året lanserades an lång rad nyheter av kompaktlastare på arbetsplatsen. Dessa nyheter visades sedan på Conexpo och Samoter och dyker med all sannolikhet på vår svenska mässan EntreprenadLive. Här är några av nyheterna.

Next generation CAT

De nya Cat 906, 907 och 908 bygger vidare på framgångarna med Cat ”M-Series” kompakta hjullastare och har en omarbetad förarplats som utnyttjar exklusiv Cat-teknik för att förbättra förarupplevelsen och ge större hjullastarmodellkomfort på en mindre plattform. Med den nya Cat C2.8-motorn ger den uppgraderade drivlinan högre väghastigheter och drivlinans prestanda har förbättras. Hydrauliken och strukturerna har setts över för mångsidighet. Den nya förseglade och trycksatta hytten förbättrar förarupplevelsen samtidigt som tidigare designfunktionella aspekter bibehålls för att göra hyttrengöringen enklare. Optimal sikt uppnås med större standardsidospeglar, elektriska och uppvärmda speglar samt kameraalternativ fram och bak. Nya främre och bakre vindrutor i ett stycke är designade för att erbjuda 60 % bättre torkartäckning.

Den nya Cat C2.8-motorn är speciellt utformad för Cat-produkter och levererar samma effekt på 55,7 kW som den tidigare motorn med 13 % mer vridmoment, vilket resulterar i förbättringar av prestanda och dragkraft. Cat C2.8 uppfyller EU Stage V och U.S. EPA Tier 4 Final emissionsstandarder med alternativa emissionspaket tillgängliga. Dess ”växling på språng”-växellådan erbjuder ökade väghastigheter på 40 km/h och större bränsletankkapacitet på 30 % för 906 och 12 % för 907 och 908 för längre arbetscykler.

När man arbetar i dammiga miljöer är det nya alternativet för reverserande fläkt designat för att hjälpa kylkärnor för effektivare temperaturkontroll. Genom en soft touch-knapp i hytten kan systemet stängas av, ställas in för att fungera i automatiskt läge eller tillfälligt aktiveras av föraren. Automatiskt läge använder fabriksinställningen för att byta riktning i 10 sekunder var 10:e minut. Frekvens och varaktighet för automatisk reversering kan enkelt ändras av föraren via den nya kontrollmonitorn.

För att möta efterfrågan på ökad multifunktionalitet med lyft och tilt samtidigt som de driver hydromekaniska verktyg, har hjullastarna en ny standardtryckkompenserad ventil. Ökat arbetstryck gör arbetet lättare och förbättrar styrningen för att minska förarens trötthet. Modifieringar av den valfria sladdstyrningskopplingen förbättrar sikten genom kopplingen när gaffelpinnar ställs in. Tillsammans förbättrar omställningen av den kompakta hjullastarens gaffelvagn sikten framåt. Skopkapaciteten har utökats över hela sortimentet.

 

Batteridriven prototyp för laddare

Caterpillar uppger att det är fokuserat på att leverera specialbyggda lösningar för att hjälpa kunder att nå sina hållbarhetsmål utifrån geografi. Bland de senaste innovationerna är den kompakta hjullastaren 906, vars prototyp debuterade på bauma 2022. Maskinen drivs av en Cat 300V, 64kWh smet, med en beräknad körtid på upp till sex timmar på en enda laddning. Företaget planerar också att erbjuda en off-board DC snabbladdningsalternativ. De Caterpillar-designade batterierna i dessa maskiner kommer också att finnas tillgängliga för att driva andra industriella applikationer. Byggd på beprövad Caterpillar-teknik, litiumjonbatteriserien har en modulär design som erbjuder flexibla konfigurationer för flera applikationer. Batterierna är konstruerade för att vara skalbara för industrins och kundernas prestationsbehov och är designade för att maximera hållbarhet under hela deras livscykel, inklusive återvinning och återanvändning vid slutet av livet.

 

Volvo uppgraderar L20 och L25 elektriska kompakta hjullastare

Uppgraderingar till de utsläppsfria, lågljudande elektriska kompakthjullastarna L20 och L25 har introducerats. Uppdateringarna inkluderar höjning av maxhastigheten till 20 km/h, ett alternativ för att montera en parallell-länkning som ger högt brytmoment i olika applikationer, ytterligare operatörsvänliga funktioner och förbättrad laddning. Den elektriska kompakta hjullastaren L25 presenterades 2019 och kundsändningar började i Europa våren 2020 och i Nordamerika den gångna sommaren. Båda modellerna erbjuder noll avgasutsläpp, lägre ljudnivå och prestanda som är jämförbar med dieselekvivalenter.

Uppgraderingarna inkluderar lägre ljudnivåer i och utanför hytten på grund av en ny hydraulpump och flytt av huvudstyrventilen från hytten till den främre ramen. Dessutom kommer förare i kallare klimat att uppskatta det nya programmerbara hyttvärmealternativet, som gör att de enkelt kan välja tider och dagar i veckan då de vill anlända i en förvärmd och avfrostad hytt. Förarkomforten sägs ha förbättrats tack vare en mer ergonomisk joystick. En ny elektrisk parkeringsbroms förbättrar drifttiden med hill-hold-funktionalitet: en bekväm automatisk funktion för förare som arbetar i sluttningar eller ojämn terräng. Dessutom, eftersom skivbromsen i den tidigare modellen nu ersätts av en fjäderansatt och hydrauliskt lossad våt skivbroms, tas relaterade underhållskrav bort, vilket hjälper till att minska kostnaderna och maskinens stilleståndstid.

Tiden det tar att uppnå en full laddning från noll sägs bara vara sex timmar med 6kW inbyggd laddare om den används med ett 240v-uttag eller en allmän laddstation på nivå två. Snabbare laddning är tillgänglig med valfria externa DC-snabbladdare på 11,5 kW eller 17,3 kW. När detta kombineras med den nyligen lanserade applikationen för hantering av elektriska maskiner kan kunderna öka drifttiden ytterligare genom att hålla reda på laddningsstatus, batterinivå och plats för att hjälpa till att hantera laddningsprocessen mer effektivt. Volvo CE lanserade nyligen ett onlineverktyg som låter kunderna konfigurera en elektrisk maskin efter eget tycke och se det rekommenderade detaljpriset.

www.swecon.se

 

Wacker Neusons tredje generationens elektriska hjullastare

WL20e är den första exklusivt eldrivna hjullastaren från Wacker Neuson. Dess prestandaegenskaper motsvarar de hos en konventionell dieseldriven maskin. Det installerade 48v litiumjonbatteriet finns som tillval i tre effektnivåer, så att drift- och laddningstider kan anpassas optimalt till arbetskraven. WL20e fungerar helt utsläppsfritt på plats med betydligt lägre buller, vilket ger större flexibilitet i tillämpningen, miljöskydd och betydande besparingar på driftskostnader.

Beroende på applikation och syfte kan lämplig batteristorlek väljas. Totalt finns tre underhållsfria litiumjonbatterier tillgängliga, med standarden 14,1 kWh. Tillvalen består av 18,7 kWh eller 23,4 kWh och en 3 kW ombordladdare är installerad som standard. Som tillval kan en andra 3kW ombordladdare väljas för att öka laddningseffekten till totalt 6kW, vilket är lämpligt för det mellanstora och stora batteriet för att uppnå en snabb laddningstid. Litiumjonbatteriet kommer med en standardgaranti på 36 månader eller 900 laddningscykler, med minst 80 % återstående batterikapacitet.

Den centrala lastluckan är lätt åtkomlig från utsidan på höger sida av maskinen. Bakom den finns eluttaget, aktiveringsbrytaren och laddningsnivåindikatorn. Flexibelt valbara laddningspluggar är designade för att möjliggöra snabb och koordinerad laddning av den valda batteristorleken.

Kabinen på WL20e har utvecklats för att bekvämt möjliggöra året runt användning av maskinen. Den har optimerats för att möta förarens behov med många nya funktioner, möjliggör säkert och bekvämt arbete och ger tillräckligt med utrymme för föraren trots sin kompakta design. Ett innovativt värmesystem säkerställer att föraren kan arbeta vid en behaglig innertemperatur även när det är kallt ute. På sommaren säkerställs god ventilation även utan luftkonditionering. Dörren kan låsas till höger och vänster för spaltventilation, dörren kan öppnas 180o till höger och vänster och bakrutan kan öppnas. Lågt upphängda fönster och en förkortad baksida av maskinen ger sikt runt om, de elektriskt uppvärmda fönstren fram och bak optimerar sikten i alla väderförhållanden och nödstoppsbrytaren under joysticken ger hög säkerhet. I Sverige säljs Wacker Neuson av KH Maskin, Maskingruppen och Strengbohm Eneby.

www.wackerneuson.com

 

Bobcats S86 och T86 "R-Series"

Den nya minilastaren S86 och den kompakta bandlastaren T86 R ersätter de tidigare 700 och 800 ”M-Series”-lastarna och kompletterar den nuvarande R-seriens lastare. De levererar en högre motor- och hydrauleffekt och sägs vara de mest kraftfulla kompaktlastare som företaget någonsin har byggt. Båda maskinerna använder en beprövad Steg V-kompatibel 3,4 l Bobcat-motor, som producerar 78 kW vid 2 600 rpm. Båda maskinerna har tre olika hjälpflödesutgångar, med en standardflödeskonfiguration som ger 87 l/pm för applikationer som lastning och transport, eller där tillbehör med lågt hydrauliskt flöde används. Bobcat erbjuder också två ytterligare hydrauliska prestandafunktioner med den nya ”Electronic Displacement Control” (EDC)-pumpen som är en högflödesfunktion som ger 138 lpm och en ny ”superflödes”-funktion som tar hjälpflödet upp till 159l/pm. Superflödesfunktionen sägs vanligtvis öka produktiviteten med liknande tillbehör med 15 % till 20 %. Den har ett nytt anslutningsblock med fem kopplingar som tillåter användning av större 19 mm snabbkopplingar och fästslangar. Denna förändring har utformats för att öka den extra hydrauliska effektiviteten och prestanda.

www.bobcat.se

 

Mecalac introducerar en ny MCL-serie

Den nya Mecalac MCL-serien inkluderar sex modeller från 1,74 ton till 2,85 ton. MCL2:s ringa storlek och hjulmotorväxel gör att den kan röra sig smidigt med sin ergonomiska förarplats skyddad av en kapell som också finns tillgänglig i en hyttversion. MCL4 ger en kompromiss mellan kompakthet och lyftprestanda, och dess 18,4 kW motor har designats speciellt för uthyrningsflottor som kräver en hållbar och högpresterande maskin. Den låga transportvikten gör det också möjligt att transportera maskinen på en släpvagn. MCL6:s 36kW motor gör att den kan nå och hålla höga hastigheter på vägen. Dess höga hydrauliska flöde och dess utförandehastighet har utformats för att öka produktiviteten på arbetsplatser. Designen av MCL8 styrdes av kraft, hög tömningshöjd och lyftkapacitet som utvecklats för att vara bekväm under alla omständigheter, oavsett om det gäller lastning, hantering eller körning av hydrauliska redskap. Kortarmade versioner av två maskiner – MCL4+ och MCL6+ – erbjuder en ökad tipplast för att passa specifika konstruktionsapplikationer.

Alla maskiner kommer att finnas tillgängliga i tre versioner: kapell, kapell med vikbar topp eller hyttversion, och alla kommer med ett brett urval av tillbehör. Lastarna kan utrustas med Mecalacs senaste komfort- och förarassistansteknik. En knappsats med uppstartad digi-kod ger bättre kontroll över maskinens användning medan ”M-Drive” förvandlar maskinen till en hastighetsstyrd verktygsbärare. ”MyMecalac” anslutna tjänster maximerar användningen av maskiner tack vare optimerad och tillgänglig maskindata, minskade stilleståndstider och bättre vagnparkshantering. I Sverige säljs företaget Grävmaskinsspecialisten, GMS.

www.gravmaskinsspecialisten.se

 

Nya lastarmodeller från Manitou

MLA 3-25 H-C och MLA 4-50 H-C är särskilt utformade för stadsbyggande i stadsområden och gör det också möjligt att hantera pallar med material där det finns utrymmesbegränsningar. Båda modellerna är utrustade med hydrostatisk transmission för extra prestanda. Manitou har arbetat med designen av de nya maskinerna för att skapa modeller som är mer ergonomiska och ännu mer slimmade än tidigare, samtidigt som de erbjuder en mycket hög prestandanivå. Motorhuven har förkortats och motorn är placerad på längden mot chassit för att minska modellernas storlek. Minsta bredd är 1 m och chassit revideras också för att minska längden, vilket ger manövrerbarhet i trånga utrymmen. En joystick har utvecklats för enklare mastering av både nya och erfarna användare. Dessutom säkerställer optimal 360o sikt runt hytten en mycket hög säkerhetsnivå för användarna.

För att underlätta förflyttning mellan olika arbetsplatser eller gårdar kan vissa modeller transporteras på en 3 500 kg släpvagn. Lastarna är också utrustade för att skicka information direkt till smartphoneapplikationerna ”My Gehl” och ”My Manitou”, vilket gör det möjligt för användare att övervaka sin aktivitet och förutse underhållsoperationer. Tack vare webbportalen ”EasyManager” och mobilappen kan vagnparksförvaltare på distans övervaka aktiviteten för varje maskin och därigenom optimera vagnparkshanteringen. Förenklat underhåll gör det möjligt för användare att minska den totala ägandekostnaden.

I Sverige säljs Manitou av företaget Scantruck.

www.scantruck.se

 

Kubotas nya SVL97-2

Den senaste medlemmen av Kubotas kompakta bandlastare, SVL97-2, erbjuder ökad produktivitet och pålitlig kraft. Den nya SVL97-2 har en 71,5 kW motor med en nominell driftskapacitet på 1 450 kg vid 35 % tipplast, 35,41 kN brytkraft och en räckvidd på 1 m vid maxhöjd. Dessutom kommer den nya SVL97-2 som standard med möjlighet att övervaka maskinens hälsa och plats. Den vanliga backkameran kan ställas in så att den visas konstant eller endast när maskinen backar, vilket möjliggör bättre sikt bakåt och ökad förarkomfort. Som tillval finns LED-arbetsljus framtill för effektivare och säkrare arbete under natten och i alla svaga ljusförhållanden. Maskinens ”DEF”-system har omkonstruerats för att säkerställa långsiktig tillförlitlighet och produktivitet. Kubota uppger att man också har förbättrat tätningen av hytten, vilket minskat mängden damm, vatten och skräp som kommer in i arbetsutrymmet. I Sverige säljs Kubota bland andra av Nellemann Machinery, Maskino, Maskinparken och Håkanssons Maskinaffär.

www.kubota.com

 

John Deere "G-tier" kompakta hjullastare

John Deere har introducerat tre nya modeller av kompakta hjullastare, de nya G-tier-modellerna. De nya 184 G-tier, och 204 G-tier och 304 G-tier-maskinerna, har designats för att inkludera beprövade funktioner och är idealiska för kunder som behöver en pålitlig maskin för att slutföra vardagliga uppgifter, och erbjuder optimal prestanda med lägre underhållskostnader. Designade med bekvämlighet och produktivitet i åtanke, de har utvecklats för att vara lätta att använda och kommer som standard med differential med begränsad slirning. Detta aktiveras automatiskt om ett hjul tappar grepp, vilket ger ökad säkerhet för föraren och maskinen. Den valfria körkontrollen minskar spill från skopan vid färd i ojämn terräng, minskar städningen på arbetsplatsen och förbättrar åkkvaliteten för föraren som också kan koppla in och lossa vid vissa hastigheter.

Hyttdesignen finns på alla G-tier-modeller och erbjuds i både en kapell eller en sluten hyttkonfiguration, vilket ger förare flexibilitet när de arbetar i en mängd olika geografiska områden. Byggd med förarens synlighet i åtanke, den omdesignade slutna hytten har en ramlös, helt glasdörr, vindruta från golv till tak och ommonterad maskindisplay som ger en fri sikt till maskinens omgivningar. Det högra helglasfönstret svänger också ut 180o för att ytterligare förbättra den övergripande sikten. Ytterligare funktioner inkluderar en justerbar rattstång, halksäkra steg och ett LED-belysningspaket som tillval. Hytten inkluderar bekvämligheter som förbättrade luftkonditioneringssystem och ergonomiska lågansträngningsreglage för att hålla förarna bekväma. Alla modellerna erbjuder serviceegenskaper som service på marknivå och bränsletankar med ökad kapacitet för att förenkla det dagliga underhållet. Detta gör att operatörerna kan lägga mer tid på att slutföra uppgifterna i stället för att utföra reparationer eller underhåll på plats. Det strategiskt placerade kylpaketet minimerar kontaminering från skräp som byggs upp för förbättrad effektivitet och minskad rengöringstid.

De mindre G-tier-modellerna, inklusive 184 och 204, har utformats för att ge kunderna en robust, kompakt design som hjälper föraren att manövrera inom de trångaste områdena samtidigt som den har full kontroll över maskinen. Maskinerna är också smidiga nog att passa genom mindre dörröppningar eller andra mindre ytor, vilket gör dem till en idealisk lösning för arbetsplatser av alla storlekar. Den nya skopan på 0,7 m³ har en optimal storlek och kan fästas på antingen en ”Quik-Tatch”- eller krokkoppling.

Den största av de tre nya modellerna, 304, levererar produktivitetsförbättringar samtidigt som den behåller många av sina tidigare funktioner som är designade för att ge högre produktivitet, särskilt i applikationer som platsutveckling, vägbyggnad och snöröjning. Som svar på feedback från kunder har färdhastigheten för 304 ökat till 30 km/h, vilket gör att maskinen kan utföra uppgifter och flytta runt på arbetsplatser på kortare tid. Den har utformats för att ge förbättrad sikt för föraren och övergripande maskinstabilitet med den ökade maskinstorleken, som nu mäts till 2,6 m hög, med hytt och 1,9 m bred. Modellen är också utrustad med ett valfritt ”Attachment Assist Package”, inklusive proportionell minijoystick 3:e funktionskontroll med spärr, kombinerad krypkontroll och gasspärr samt trestiftsintegrerade elektriska redskapskontroller. I Sverige säljs John Deere av John Deer AB, John Deere Forestry och Dreen Deer.

www.johndeere.com

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×