Kapacitetsökning och batteridrivna nyheter från Dinolift

Published 1/9, 2022 at 15:25

Finska tillverkaren Dinolift slog på stort vid sin anläggning i Loimaa när man visade sina nya produktionslokaler och höll ett releaseparty för nya batteridrivna serien RXTE. Svenska återförsäljaren Zip Up var på plats med kunder.

Torsdagen den 25 augusti ställde finska Dinolift till med en sprakande fest vid sin anläggning i Loimaa, Finland. Över 120 personer hade bjudits in bestående av kunder, distributörer och andra samarbetspartners.

 

Många anledningar att fira

Det fanns flera anledningar till att fira. Sedan en tid tillbaka har tillverkaren av liftar byggt om och byggt ut sin tillverkningsanläggning i Loimaa. Från att tidigare haft tillverkningen uppdelad på två ställen sker numera allt under ett och samma tak, både produktutveckling och tillverkning. Förändringen skapar ett betydligt bättre produktionsflöde och ökar kvalitetssäkringen i produktionen. Idag har Dinolift en produktionsyta på hela en hektar och producerar omkring 1000 liftar per år. Företaget sysselsätter idag 230 anställda.

Dinolifts CEO, Karin Nars berättar att man tagit hem alla svetsningfunktioner till huvudfabriken för att få mindre intern logistik och snabbare produktionsflöde. Man kommer att kunna halvera produktionstiden för släpvagnsliftarna med denna förändring.

”Vi har också utvidgat centrallagret som gör att monteringsteamen fokuserar på montering och lagret matar dem med delar, all intern och extern logistik går via centrallagret”, berättar Karin.

Centrallagret medför också att man kunnat göra layoutförändringar inne i fabriken, vilket gör att produktionsflödet förbättras.

På eftermiddagen den 25 augusti hölls en rundvandring i de nya och anpassade tillverkningslokalerna.

Dagen fortsatte efter kl 16.00 med Dino Talks som leddes av André Noël Chaker som utsetts till Finlands bäste moderator. Chaker intervjuade på scenen Minna Salmi från Dinolift, Thomas Bülow från Trackunit, Milla Törmälä från finska uthyraren Vatupassi och Lars Sørby från Sørby Utleie om trender och drivkrafter inom liftanvändning.

Efter utfrågningen drog firandet igång runt klockan 18.00 och de mer än 120 gästerna tog plats vid långborden i ett gigantiskt partytält utanför Dinolifts produktionsanläggning. Dinolifts CEO Karin Nars hälsade alla välkomna med ett tal från scenen. Karin Nars är också president för den internationella federationen IPAF, International Powered Access Federation. Med på festen var också IPAFs representant för Norden och Baltikum, Kenth Boström. Gästerna bestod som sagt av kunder från hela världen, distributörer, anställda och andra samarbetspartner. På plats fanns naturligtvis också svenska Dinolift-distributören Zip Up Svenska AB med dess ägare och VD Rickard Holmlund och säljaren Silvio Azzopardi som hade tagit med sig ett antal svenska uthyrare under från bland andra Hyreslandslaget.

 

Dinolift lanserar nya batteriserien RXTE

Vad vore väl en sådan här sammankomst utan produktnyheter. Dinolift tog tillfället i akt och presenterade sin nya batteridrivna produktserie RXTE. Det var Dinolifts försäljningschef, Teemu Ristelä och produktutvecklingschefen, Santtu Siivola som presenterade de nya modellerna för gästerna.

DINO RXTE är en förlängning av DINO RXT-serien av lätta 4x4 bomliftar med fördelen av tyst drift och noll lokala utsläpp och låga driftskostnader. DINO RXTE stöder det europeiska gröna avtalsmålet för att minska koldioxidutsläppen. Som på den nuvarande dieselvarianten, som kommer att finnas kvar i utbudet, kommer DINO RXTE-serien att inkludera två olika arbetshöjdsmodeller på 22 och 28 m utrustade med antingen ett AGM- eller Li-Ion-batteri.

Eftersom det är en helt elektrisk MEWP är det möjligt att ta hissen till utsläppsbegränsade zoner i städer såväl som inomhus. Förarkomforten är suverän då det inte finns några vibrationer i korgen. En av designprinciperna var att det inte finns någon förlust på driv- eller bomdrifthastigheter jämfört med dieselversionen. RXTE har flera lyftfunktioner tillgängliga för användning samtidigt samt att manövrering av stödbenen samtidigt med drivning är också möjligt. Elmotorn har en kontinuerlig effekt på 15kW medan toppeffekten är 20kW.

Utan förbränningsmotor minskar driftskostnaderna generellt: laddningskostnaderna är minimala jämfört med bränslekostnaderna, det finns inga motorunderhållskostnader inklusive inga oljebyten, det finns heller inga underhållskostnader relaterade till avgasefterbehandlingssystem när man jämför DINO RXT eller RXTE meden större bomlift med en motor som är större än 19kW.

Tack vare den lätta strukturen och stödbenen kan dessa maskiner tas till områden med belastningsbegränsningar eller där underlaget är mjukt till exempel gräsmattor. Nivelleringsförmågan är upp till 13,5 grader med dagens förbättrade stödbensmodell. DINO RXTE kommer också att ha fyrhjulsdrift och tvåhjuls-/fyrhjuls-/krabbastyrning.

Som ytterligare en utgångspunkt för RXTE-designen sammanfaller strukturen och hydrauliken till stor del med dieselmodellen, vilket möjliggör ökad tidsflexibilitet för kunden vad gäller beslut om kraftkälla. Med den totala vikten på mindre än 5000 kg på 280RXTE med litiumbatteripaket och drygt 5 ton med AGM-batteripaketet kan liftarna fortfarande transporteras på mindre lastbilar eller parvis på standardflakvagn eller i en container för längre resor, hållbart och effektivt .

Baserat på kundundersökningar beslutades det att erbjuda två olika batteriteknologier, det vill säga AGM-batteripaket och Lithium-version med högre kapacitet och längre livslängd. Ett bensinaggregat finns som tillbehör för att ladda batterierna. Dieselmodellen kommer att finnas kvar i sortimentet tillsammans med de helt elektriska modellerna.

RXTE kommer att visas för en större publik på utställningen GaLaBau trädgårdsskötsel, landskapsarkitektur och gröndesign 14-17 september i Nürnberg och på Bauma, 24-30 oktober i München.

 

Första Dino Awards

Under kvällen introducerades också nyheten Dino Awards för första gången. Priset OneDino Ambassdor gick till Seija Taajamo på finska Dino-återförsäljaren Rotator som arbetat med Dinolifts produkter under många år. Priset Dino Sales Champion of the Year gick till Devon Parsley på amerikanska Dino-återförsäljaren RBG Inc och priset för årets Dino-återförsäljare gick till norska distributören Hybeko AS med Alf-Gunnar Øverbø, Hans Nordgård, Arnfinn Haugland och Thorbjørn Nilgard som tog emot priset.

Dagen till ära gjorde företagets CEO Karin Nars ett bejublat sångframträdande. Kvällen avslutades med en uppskattad ljusshow av gruppen Uniflow.

www.dinolift.com

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×