IPAF erbjuder kostnadsfria diskussionsunderlag om säkerheten på liftar

Published 1/9, 2023 at 14:00

Den internationella branschorganisationen IPAF kommer att presentera sina Toolbox Talks på Expolift. De är en viktig del i arbetet med att göra användningen av mobila arbetsplattformar ännu säkrare och effektivare. Även maskoten Andy Access kommer till Expolift.

Text: Kent Boström IPAFs representant för Norden och Baltikum.

Sedan många år tillbaka är det ett europeiskt lagkrav på dokumenterad utbildning för operatörer av mobila arbetsplattformar. I Sverige följer vi även standardens krav på förnyad utbildning efter fem år. Efter att man har klarat av sin liftutbildning är det lätt att slappna av och fokusera på annat. Vi människor tappar ofta fokus efter ett tag och behöver påminnas lite då och då.

 

Efter utbildning: Goda råd genom Toolbox Talks

Man kan enkelt konstatera att ju oftare vi samtalar om säkert arbete, desto säkrare arbetar vi. Tänk om det fanns ett bra underlag att bygga ett samtal på? Ett underlag som är författats av kompetent branschfolk och som inbjuder till dialog?

IPAF har tagit fram en serie med samtalsunderlag som kallas Toolbox Talks. Uttrycket Toolbox Talk är engelska för korta diskussionstillfällen på arbetsplatsen. Materialet ger dig och dina kollegor underlag att samtala om risker och säkerhetsfrågor som är specifika för er arbetsplats. Samtalen fokuserar på ett enskilt ämne i taget och fungerar bra att hållas över en kopp kaffe.

IPAFs Toolbox Talks bygger på säkerhetsbudskapen som lyfts fram genom kampanjen Andy Access och är helt kostnadsfria att använda. Några av titlarna som finns på svenska är ”Håll säkert avstånd till luftledningar”, ”Mobila arbetsplattformar vid vägar” och ”Överliggande hinder”. Varje Toolbox Talk innehåller förutom diskussionsunderlag även flera användbara referenser till relevant information om ämnet.

 

IPAF på Expolift

Den 14-15 september kommer IPAF att synas på Expolift och berätta mer om Toolbox Talks. Det är en del av arbetet med att göra användningen av mobila arbetsplattformar ännu säkrare och effektivare. Även maskoten Andy Access kommer att finnas på plats och ställer gärna upp på selfies.

 

Kort om IPAF

International Powered Access Federation (IPAF) grundades 1983 i England. Idag har man över 1600 företag som medlemmar i 81 länder runtom i världen. IPAF var med och tog fram ISO-standarden 18878, ”Utbildning av operatör (förare)” och har utbildat över 2 miljoner personer. Sedan 2016 är Kent Boström IPAFs representant för Norden och Baltikum.

www.ipaf.org/sv

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×