Fjolårets uppgång redan förlorad

Published 31/5, 2022 at 14:06

Det har varit ganska knackigt på börserna sedan pandemin startade i början av 2020.

Men dessförinnan har vi upplevt en fantastisk utveckling av Stockholmsbörsen med låga räntor och nästan ingen inflation alls. Vi hade nog på känn att det inte skulle hålla i sig i all oändlighet. Men att en vändning skulle komma så pass snabbt hade vi inte räknat med.

Under 2021 återhämtade sig börsen riktigt bra men hela den återhämtningen raderades nu i maj. Räntorna börjar sakteliga krypa uppåt igen och vi har börjat vänja oss med att vi står inför en helt ny verklighet. Det kan hända att den utveckling och förändring som vi upplever nu hade inträffat oavsett eller i någon form. Men Rysslands angrepp på Ukraina har utan tvekan ökat upp tempot på den här utvecklingen. Västvärldens sanktioner på Ryssland och den energikris som uppstått i kombination med förändringen i utbytet av varor har skapat ett akut läge vilket slår hårt mot ekonomin och konjunkturerna.

Pandemin har skapat stora produktionsförseningar beroende på att det är brist på råvaror och en hel del komponenter.

Kriget i Ukraina har spätt på detta då en hel del legotillverkning är förlagd till just Ukraina och ett land i krig har svårt att hålla hjulen snurrande. Men Putin och hans gäng har inte lyckats något vidare i kriget även om det redan skördat många ukrainares liv och även ryssar. Men kriget blev, för Rysslands del, det kraftmätning man räknat med. Ukraina är starka i sitt försvar och har med hjälp från västvärlden lyckats slå tillbaka.

Den stora frågan är dock hur länge kriget kommer att pågå? Vilka resurser har Ryssland att fortsätta kriga och hur länge kan Ukraina stå pall? Ju mera utdraget ju större påverkan på världsekonomin. Man ska dock komma ihåg att kriget i de östra delarna har redan pågått i åtta år, dock inte i den omfattning som nu. Det kan dock tänkas att utvecklingen av kriget kan återgå till den nivå som det var tidigare i regionen Donbas och då med en mera kontrollerad omfattning som inte påverkar de övriga delarna av Ukraina på samma sätt som är fallet just nu. Men allting är ganska osäkert just nu.

I skrivande stund väntar vi i Sverige på Finlands ställningstagande i natofrågan vilket kommer att ha stor inverkande på Sveriges beslut i samma fråga. Om de båda länderna lämnar in sina ansökningar om natomedlemskap vad händer då? Kommer Ryssland att agera militärt mot oss i Norden? Och vad händer då?

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×