Festool Experience 2023

Published 1/9, 2023 at 14:51

I juli månad bjöd den tyska verktygstillverkaren Festool in presskåren för att visa upp sitt omfattande produktutbud. Några av höjdpunkterna var en kommande internetbutik, nya sänksågar och Festools egna exoskelett.

Evenemanget Festool Experience gick av stapeln på huvudkontoret i Wendlingen i södra Tyskland, och utgjordes av ett antal stationer som deltagarna fick besöka. Eventet inleddes med ett välkomsttal av vd:n Sascha Menges, och därefter var det dags för evenemangets första station där Festools utbud av slipar presenterades, nämligen Planex och framför allt nykomlingen Planex M. Denna modell, som positionerar sig mellan storebror Planex 2 och lillebror Planex Easy, kännetecknas av en excentrisk sliprörelse och reglerbar sugeffekt som enligt Festool gör att verktyget håller upp sin egen vikt på väggar och tak, något som avlastar användaren. Den är enligt Festool snabb att använda då den bara behöver plockas upp ur transportväskan och sättas igång. Arbetslängden på 1,4 m är lämpad för standardtakhöjder, och med T-handtaget kan räckvidden dessutom förlängas. Modellen har en borstfri EC-Tec-motor och går att använda med dammsugaren CT 36 E AC-Planex samt slippappret Granat som båda är anpassade för Planex.

 

Digitala lösningar i fokus

På nästa station presenterades Festools digitala verktyg, däribland en ny webbutik som redan lanserats i Tyskland och som kommer att lanseras internationellt under 2025. ”Även om vi också i fortsättningen vill utöka samarbetet med våra starka återförsäljarpartner, både när det gäller online- och offlineaktiviteter, så förväntar sig kunderna idag att kunna köpa produkter, tillbehör och förbrukningsmaterial snabbt och enkelt direkt från tillverkaren”, säger Fabian Ertinger, Head of Digital Marketing & E-Commerce på Festool. ”Det behovet vill vi uppfylla med vår webbutik. Nu kan man inte bara hämta information om fler än 2700 produkter interaktivt, utan också köpa produkter direkt, registrera maskiner för 3-årsgarantin och dessutom beställa reparation online. Kunderna får alltså hela kundupplevelsen – från information och köp till efterförsäljningstjänster.”

Ett annat digitalt erbjudande är MyFestool, ett slags kund-ID utformat för att skapa en nära relation mellan Festool och användaren av verktyget. Med MyFestool kan användaren registrera nya verktyg för all-inclusive-garantin och hämta garanticertifikat. Det går även att beställa reparationer och följa reparationsförloppet.

Övriga digitala tjänster som är kända sedan tidigare är apparna Order, Work och How-to. Med Order-appen kan Festools kunder beställa reservdelar och maskiner via återförsäljare, medan How-to-appen erbjuder videohandledningar som underlättar arbetet. Med Work-appen kan användaren ställa in vissa maskinfunktioner via IoT-gränssnittet i batteriet eller maskinen med sin mobiltelefon och dessutom uppdatera maskinen via appen. Hos Festool är uppkoppling av verktyg en viktig del, och Bluetooth-anslutning via batterier ligger i fokus. Viktiga funktioner inkluderar mjukvaruuppdatering av batteri och maskin.

I slutet av evenemangets första dag visade Festool även upp sitt sortiment av merchandise-produkter, alltifrån flanellskjortor och kepsar till vattenpass, multiverktyg och väska för sågklingor.

 

Nya produkter och gedigen research

Under evenemanget visades även Festools nya sladdlösa och kompakta skruvdragare CXS och TXS, som i höst kommer att finnas tillgängliga med 12 V batteri (förutom 18 V-modellen som finns tillgänglig redan nu). Skruvdragarna erbjuder olika mångsidiga tillbehör och har FastFix-gränssnitt och Centrotec-system som enligt Festool gör att tillbehör kan bytas snabbt.

På en station utomhus fick besökarna prova på Festools utbud av sänksågar, en omfattande serie som lämpar sig för flera applikationer. TSC 55 K, som av Festool kallas ”den mobila”, är en sladdlös sänksåg med ett skärdjup på 55 mm och KickbackStop-teknik. Även TS 55, ”den solida”, har ett skärdjup på 55 mm. TS 60 K, ”allroundverktyget”, skär djupare för vinkelsnitt med ett skärdjup på 62 mm, kan utföra tvärsnitt och är också utrustad med KickbackStop. TSV 60 K, ”perfektionisten”, är en sänksåg med en skårfunktion för splitterfri sågning, samt KickbackStop. TS 75, även kallad ”den stora”, är en sänksåg för extra tjocka material och erbjuder en effekt på 1600 watt och ett skärdjup på 75 mm.

Festool erbjuder även det egna exoskelettet ExoActive, som besökarna fick chansen att använda. Med hjälp av ett 18 V batteri erbjuder det aktiva systemet extra kraft för uttröttande arbeten över huvudet. Stödets räckvidd och styrka ställs in på några sekunder, och exoskelettet går att anpassa till användarens individuella kroppsstorlek.

Besökarna fick även bekanta sig med Festools forsknings- och utvecklingsarbete, från allt vad gäller kundproblem till den färdiga produkten. Arbetet involverar bland annat att analysera viktiga trender och ta fram innovationer för nya verktyg. Varje enskild aspekt kontrolleras metodiskt innan de implementeras i Festools verktyg.

Övriga nyheter som kommer att släppas framåt hösten är bland annat en ny batteridriven listsåg, SYMC 70, som enligt Festool gör det möjligt att såga till lister dubbelt så snabbt som med en kap-/gersåg. Med smygvinkeln kan användaren ta ut inner- och yttervinklar och överföra dem till anslagssystemet. Med SYMC 70 går det även att såga halva vinklar, tack vare anslagssystemet med symmetrisk rörelse. Listsågen har borstfri EC-Tec-motor, dubbla batterier (2 x 18 V) och separat dammpåse. Strömbrytaren och handtaget sitter i mitten. Yttervinklar upp till 60 grader och innervinklar upp till 68 grader sågas med en och samma inställning. Dessutom finns inställbart varvtal för materialanpassat arbete. Med hjulen blir arbetsbordet på SYMC 70 lika högt som en Systainer SYS 3 M 137, vilket då kan användas som arbetsbord för att stötta långa arbetsobjekt.

Festool släpper även en ny verktygsväska, SYS³ ToolBag, för handverktyg och tillbehör. Den är tillverkad i textil och klarar upp till 20 kg. Handverktygen kan placeras individuellt och dessutom ger facken in- och utvändigt många möjligheter. Den är enligt Festool bekväm att bära tack ett stabilt handtag med Softgrip och en vadderad axelrem. Den är kompatibel med hela Festools Systainer-system och går att koppla och transportera. I ytterfacken på sidorna finns ytterligare förvaringsutrymme för handverktyg och tillbehör, och i ett separat fack kan visitkort förvaras. På fram- och baksidan av SYS³ ToolBag finns ett fack med dragkedja. Där kan dokument och småsaker förvaras.

 

En familj av företag

Varumärket Festool ägs av TTS Tooltechnic Systems, och vid sidan om Festool finns andra företag som på ett eller annat sätt arbetar tillsammans eller nära Festool. Besökarna fick bekanta sig med företaget Shaper som utvecklat verktyget Shaper Origin, ett verktyg för handhållen precisionssågning. Fokus ligger på att göra precisionssågning lättillgänglig och att ta med digital precision in i snickerihantverket.

Deltagarna fick även besöka ett annat företag inom TTS, nämligen Tanos med huvudkontor i Illertissen. Tanos är tillverkare av Systainer-lådor, och under evenemanget visades deras lådsystem Systainer³ upp. Dessa förvaringslådor är kompatibla med varandra och kan kopplas till tidigare Systainer-generationer och andra systemtillbehör. Maskiner, tillbehör och förbrukningsmaterial är skyddade och lätta att transportera. Med hjälp av T-Loc stängs, öppnas och kopplas lådan med enbart ett varv. Systainer³ är utvecklad med mobilitet i åtanke och kan integreras i fordonsutrustning från varumärket Bott.

Hos Tanos fick besökarna även bekanta sig med Cleantec, ett annat varumärke inom TTS, som tillverkar produkter inom utsugsteknik. Här visades bland annat hur produkterna testas och kontrolleras innan de skickas ut till försäljning. Under Festool Experience firade Cleantec 25 år, medan Tanos firade hela 30 år.

Besöket hos Tanos och Cleantec markerade också slutet på Festool Experience, en intressant inblick i ett varumärke med ett brett spann av produkter, och det var dags att lämna ett varmt Sydtyskland och de svabiska alperna.

www.festool.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×