Eldrivna nyheter inom transportbilar

Published 26/4 at 15:27

Det råder ingen brist på nyheter vad gäller transportbilar. Några av de största bilmärkena lanserar flera spännande nyheter, och föga förvånande är eldrivet ett genomgående kännetecken hos dem alla.

Koboltfria batterier på eSprinter från Mercedes-Benz

Mercedes-Benz presenterar nya generationen av den eldrivna transportbilen eSprinter. Den får nu koboltfria batterier på upp till 113 kWh och en räckvidd på upp till 40 mil vid blandad körning – vid stadskörning upp till hela 50 mil, enligt Mercedes-Benz. Bilen är byggd i moduler vilket betyder att chassin för påbyggnad kan fås med eldrift. Modulkonceptet består av tre delar, och frontmodulen med hytten innehåller alla högspänningskomponenter utom batteri och motor. Samma front kan användas med alla batterier och hjulbaser. Batterimodulen är monterad under chassit mellan axlarna vilket ger låg tyngdpunkt och bättre väghållning, enligt Mercedes-Benz. Den tredje delen av modulsystemet är bakaxeln med integrerad motor. Motorn väger 130 kg och kan fås med 100 kW (130 hk) eller 150 kW (195 hk) maxeffekt och ett vridmoment på upp till 400 Nm. Det finns tre olika batteristorlekar: 56, 81 eller 113 kW – alla av litium/järnfosfat vilket betyder att de är fria från kobolt och nickel. Laddning med AC kan ske med upp till 11 kW och DC-laddning med upp till 115 kW. eSprinter har samma version av Mercedes-Benz digitala, röststyrda infotainmentsystem MBUX som märkets nya personbilar. Det innebär bland annat navigation som tar hänsyn till vilken sträcka som förbrukar minst energi, samt vilken laddstrategi som snabbast tar bilen till målet, enligt Mercedes-Benz. Lansering i Europa sker under senare delen av året och de första bilarna beräknas komma till Sverige vid årsskiftet.

 

 

Townstar EV från Nissan lanseras i Europa

Nissan presenterar den eldrivna modellen Townstar EV för den europeiska marknaden. Lanseringen representerar ett steg mot Nissan Ambition 2030, att elektrifiera modellutbudet och bidra till koldioxidneutralitet till 2050. För kunderna erbjuds det mer e-mobilitetslösningar för att hjälpa till att anpassa sig till förändrade utsläppsregler, ökad urbanisering och tillväxten av e-handel. Modellen byggs på en delad CMF-C-plattform, och har en drivlina optimerad med intelligent energihantering och termisk batterikylning. I kombination med sin aerodynamiska design har den en räckvidd på upp till 291 km (WLTP-testcykel). Den är utrustad med ett 45 kWh-batteri och en elmotor som levererar 90 kW (122 hk) och 245 Nm i vridmoment. Laddning sker via AC 22 kW tre-fas, eller DC-snabbladdning 80 kW (CCS-standard), vilket medför att batteriet kan laddas från 15 till 80 procent på 37 minuter, enligt Nissan. Modellen är tillgänglig med mer än 20 teknologiska assistans- och bekvämlighetsfunktioner. Modellen innefattar assistanssystemet ProPilot med körfältsstyrning till LCV-sortimentet. Beroende på version erbjuder Townstar en max. lastkapacitet på mellan 600 till 800 kg och en dragkapacitet på upp till 1500 kg. Dragkoppling är standard på Townstar EV på den svenska marknaden. Lastutrymmet sträcker sig mellan 3,3 till 4,9 m³. Andra funktioner inkluderar dödvinkelvarnare, hands-free parkering och adaptiv farthållare.

 

Daily från Iveco får ”elektrisk tvilling”

Ivecos nya modell eDaily är tänkt att vara den ”elektriska tvillingen” till Daily och täcker alla LCV-applikationer. Den är en nollutsläppslösning för urbana transportbilar och flera typer av uppdrag. Den inkluderar flera digitala och elektriska tjänster – från installationen av den lämpligaste laddinfrastrukturen till daglig energihantering, och från fjärrdiagnos och proaktivt underhåll till den nya Gate-affärsmodellen ”pay-per-use”. Den erbjuder upp till 20 m³ lastvolym, upp till 4,6 ton nyttolast och upp till 3,5 ton dragvikt. eDailys prestanda är i linje med ICE-versionen: 140 kW (190 CV) maxeffekt, 400 Nm max vridmoment och upp till 120 km/h maxhastighet. Driving Mode Selector gör det möjligt att extrahera maximal effekt eller minimera effektabsorptionen. One-Pedal Drive omvandlar bromsarnas kinetiska energi till elektricitet. eDaily finns i varianterna skåpbil, dubbelhytt med två eller fyra dörrar, chassi och minibuss på 3,5–7,2 GVW i enhjuliga och tvåhjuliga versioner med ett utbud av höjd- och hjulbasalternativ.

Andra nyheter inom Iveco är ett nytt avtal med E.On om laddinfrastruktur i Skandinavien. Tack vare samarbetet kan kunden få en integrerad lösning där Iveco levererar fordon och E.On förser Iveco-kunder med laddstationer i Skandinavien. De har förberett tre paket som bland annat inkluderar en lösning anpassad efter kundens behov av att lägga till eller ta ur batterier när fordonet köps, så att kunden kan optimera körsträckan och lastkapaciteten.

 

Volkswagen Amarok gör comeback

Efter sommaren är det dags för en comeback av Volkswagen Amarok. Produktionen av första generationen Amarok upphörde 2020, men nu återuppstår modellen genom ett samarbete med Ford. Det är fortsatt 4- och 6-cylindriga dieselmotorer som erbjuds och dessa är sammankopplade med en 10-växlad automatlåda och avancerad fyrhjulsdrift. Nya Amarok är bredare och längre, vilket främst kommer baksätespassagerarna tillgodo men som också innebär bättre offroad-egenskaper med kortare överhäng, bättre markfrigång och större vaddjup, enligt Volkswagen. Redan grundversionen Life har gott om utrustning, inte minst på säkerhetsområdet, och toppversionen Aventura inkluderar krom, läder och komfortdetaljer.

 

Elektrifierad transportbil med snabbladdning från Ford

Ford Pro presenterar E-Transit Courier, en elektrifierad transportbil med större lastutrymme, snabbladdning på upp till 100 kW och en rad digitala tjänster. Den är kompatibel med Fords plattform av mjukvaror och uppkopplade tjänster. Den har designats om från grunden med utgångspunkten att maximera och optimera lastutrymmet. I den nya versionen erbjuds ett 25 procent större och mer flexibelt lastutrymme än den utgående modellen. Kunder kommer att kunna beställa Transit Courier-modeller med bensin- och dieselmotorer från sommaren 2023 med planerad leverans före årets slut. Den har en motor på 100 kW och enpedalskörning. Ford Pro Charging erbjuder en helhetslösning för hem-, depå- och offentlig laddning, inklusive hårdvaruinstallation och programvara som hjälper till att hantera och optimera laddningsprocessen. Förenklad fakturering och administration via programvaran Ford Pro Charging stödjer även företag vars förare tar hem sina arbetsfordon, samt effektiviserar offentlig laddning. Ford Pro Chargings uppskattade laddtid kommer att vara ca 5,7 timmar med en 11 kW AC-laddare. Laddning kan schemaläggas för att dra fördel av tiden på dygnet när elen är billigare. Schemaläggning görs med hjälp av pekskärmen i bilen eller via depåladdningsmjukvaran. För att möjliggöra effektiv laddning vid offentliga laddstationer erbjuder bilen snabbladdningskapacitet (DC) upp till 100 kW. Ford räknar med att systemet ska kunna ge upp till 87 km räckvidd på 10 minuter och ladda från 10-80 procent på mindre än 35 minuter. E-Transit Courier kommer också med ett års gratis tillgång till Blue Oval Charge Network, som kommer att omfatta 500 000 offentliga laddare år 2024.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×