Det ser ljust ut!

Published 5/7, 2021 at 13:47

Ljuset i tunneln blir allt starkare för svenskt näringsliv. Konjunkturinstitutets barometer har aldrig stigit så kraftigt under en månad på de senast 25 åren.

Tillverkningsindustrin går på högvarv och förhoppningarna är stora. Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsbranschen ökade också kraftigt tack vare att planerna att starta upp under pandemin vilande projekt har nu blivit verklighet. Detta har resulterat i nyanställningar och att man justerat upp storleken på orderstockarna. 

Samhället börjar så sakteliga öppna upp och anpassa sig till lättade restriktioner. Men än kan vi inte ropa hej riktigt. Den tillfälliga pandemilagen löper fram till 30 september som gör det möjligt för regeringen att med väldigt kort varsel kan införa skärpta restriktioner igen. Allt beror på hur smittspridningen utvecklas under och efter sommaren. Men det ser positivt ut. Vaccineringen rullar på bra och i flera regioner ges vaccinet även i fas 4 som omfattar personer ner till 18 år. Vi ser också att smittspridningen kraftigt går ner i stora delar av landet. Även om vi till hösten kommer att få ytterligare en smittvåg så borde den inte alls bli så dramatisk som tidigare. Men det är fortsatt viktigt, även om vi är fullvaccinerade, fortsätter att hålla avstånd, tvätt och sprita händer och hålla oss hemma om vi känner oss sjuka.

Även om framtiden ser ljusare ut nu får vi nog räkna med att 2021 trots allt kommer att bli ett ganska rumphugget år också. Vi behöver det här året för att växla upp inför 2022 och 2023. Vad som kan oroa lite är att allt ska hända under 2022 i alla fall om vi pratar mässor. 2022 lär bli det mässtätaste året någonsin både nationellt och internationellt. Inom vår bransch kommer följande mässor att arrangeras under de april till juni 2022: Nordbygg, Entreprenad Live, Maskinexpo och Svenska Maskinmässan. Från augusti 2022 arrangeras Load Up North, megamässan Bauma i oktober och DEMCON i november 2022.

Året därpå 2023 blir lika späckat det, i alla fall internationellt med World of Concrete, Conexpo, Samoter, APEX Show, BC India, Bauma China med flera.

I all denna iver kring att marknaden börjar röra på sig igen låt oss aldrig glömma att över 14500 människor har fått sätta livet till på grund av Covid-19. En hisnande siffra på bara 18 månader. I genomsnitt dör mellan 200 till 900 personer i Sverige orsakat av influensa, under ett normalår, så att säga. Pandemin har varit och är ett hårt slag mot Sverige, inte bara på grund av alla offer som den svept med sig utan även hur den påverkat närstående och anhöriga till de avlidna. Det är tungt att resa sig och gå vidare efter en personlig tragedi.

 

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×