Det senaste inom transportbilar
Published 25/5, 2021 at 11:19På transportbilsfronten syns flera nyheter från bilmärken såsom Mercedes-Benz, Opel och Renault, där miljömedvetenhet ofta är en gemensam nämnare. Dessutom lanseras tillbehör som utvecklats för att göra vardagen i transportbilar enklare.
eVito och eSprinter från Mercedes-Benz
Mercedes-Benz eldrivna transportbil eVito har en räckvidd på upp till 15 mil på en laddning. eVito är i grunden samma bil som Vito, men med en helelektrisk drivlina. Budcompaniett i Stockholm har testat eVito i sin verksamhet sedan tidigt i våras. “Bilarna laddas över natten och vi vet nu att bilen kan köras i åtta timmar i vår körning på en laddning”, säger företagets vd Owe Larsson. “Dessutom är det lätt att hitta laddningsstationer inne i Stockholm och om chaufförerna laddar bilen lite över lunchen, så får de ett par, tre mil till.” Batterierna från Accumotive är på 41,4 kWh och placerade under lastutrymmet vilket gör lastvolymen densamma som på Vito med förbränningsmotor. Lastförmågan är på 990-1015 kg beroende på skåplängd. Totalvikten är på 3200 kg. Motorn är på 85 kW (116 hk) och har ett vridmoment på 300 Nm. Laddning sker med Typ 2 kontakt (växelström) genom en ombordladdare på 7,2 kW. De första leveranserna av eVito sker under året.
Det är även säljstart för den eldrivna varianten av Mercedes-Benz Sprinter som har upp till 15 mils räckvidd och snabbladdning. eSprinter är en bil som primärt är avsedd för stadskörning. Oavsett om det handlar om närdistribution eller att vara rullande bas för till exempel hantverkare så ger den lokalt utsläppsfri körning och minimalt med buller, enligt Mercedes-Benz. Liksom eVito har eSprinter sina batterier under golvet, vilket gör att lastutrymmet är lika stort som på motsvarande Sprinter med förbränningsmotor. Inledningsvis kommer eSprinter i ett skåputförande med 3500 kg totalvikt och 11 m³ lastvolym. Beroende på om lastförmåga eller räckvidd är prioriterat så kan bilen förses med ett av två olika batteripaket. Med 55 kWh (netto 47 kWh) batteri blir räckvidden (enligt den internationella testmetoden Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure, WLTP) cirka 15 mil och maxlasten cirka 800 kg. Väljer man det mindre batteriet på 44 kWh (netto 35 kWh) ökar maxlasten med 150 kg till cirka 950 kg medan räckvidden stannar på cirka 115 km. Båda har en motor på 85 kW (110 hk) med ett maxvridmoment på 295 Nm. Liksom eVito och Mercedes-Benz eldrivna personbilar har eSprinter bromskraftåtervinning som kan ställas i flera steg. När föraren släpper på gasen används bilens elmotor som broms/generator och återvinner el till batterierna. Effekten kan vara att bilen saktar av lätt eller att den bromsar in kraftigt. Laddning med växelström (AC) från vanlig laddstolpe sker med upp till 7,4 kW, men eSprinter går även att laddas med upp till 80 kW (DC – likström). Det betyder att den kan laddas 10-80 procent på så kort tid som 30 minuter, enligt Mercedes-Benz. Förbrukningen ligger på ca 3,2-3,7 kWh per mil. De första bilarna kommer till Sverige i november.
Nya Opel Vivaro-e nu i Sverige
Nu har Opel lanserat sin elektriska transportbil i Sverige. Nya Opel Vivaro-e ger en elektrisk och utsläppsfri körning i upp till 330 km. Opel Vivaro-e är ett alternativ för företag och transportbilsförare som vill gå över till 100 procent eldrivet och som har krav på fordon som passar in i en helt optimerad arbetsprocess, enligt Opel. Modellen har upp till 330 km enligt WLTP och möjlighet att snabbladda. Batteriet i nya Opel Vivaro-e är lågt placerat för att minimera påverkan på lastutrymmet – valbart i två storlekar med ett på 50 kWh för en räckvidd på 230 km och ett på 75 kWh för upp till 330 km. Det går att välja mellan tre fordonslängder och få drivteknik som enligt Opel ser till att nya Vivaro-e har en stabil tyngdpunkt och gott om utrymme i kupén, med upp till 1400 kg i maximal lastvikt. Användaren kan hålla sig uppkopplad med Opel Vivaro-e genom sin smartphone och övervaka laddning, räckvidd, energiåtgång och annan fordonsinformation, både under och innan körning. Dessutom kan användaren i förväg ställa in exempelvis kupévärme och laddning på distans. Opel Vivaro-e är också utrustad med förarsystem som både tryggar och underlättar körningen, enligt Opel. Med infotainmentsystem kan användaren också hålla koll på navigering och annan information under sin körning. Opel Vivaro-e är som eldriven transportbil klimatbonusberättigad med låg skatt tack vare låga utsläpp. Drift- och servicekostnader är dessutom oftast lägre än motsvarande modell med förbränningsmotor vilket innebär att den totala ägandekostnaden blir fördelaktig, enligt Opel.
Renaultfamiljen utökas med nya modeller
Nya Renault Express har upp till 3,3 m³ lastvolym, sidoöppning på 716 mm, längd upp till 1,9 m och upp till 48 liter förvaring. Modellen har en vertikal stötfångare, högt placerad grill, räfflad motorhuv, flytande linjer och interiör med horisontell instrumentpanel. Den tillåter en nyttolast på upp till 600 kg. På golvet finns sex stycken svängbara lastöglor, fyra placerade på väggarna (tillval). Express kommer med tre nivåer av multimediautrustning: Radio Connect R & Go som standard, liksom Renault Easy Link multimediasystem (med 8” pekskärm och smartphone-spegling) med eller utan navigering. Den erbjuder en induktionsladdare för smartphone, upp till tre USB-uttag och fyra 12V-uttag, varav en finns i lastområdet (samtliga är tillval). Med den digitala backspegeln har föraren kontroll bakåt med hjälp av en skärm och kamera istället för backspegeln. Bilen har även varning/spegel för “döda vinkeln”. Backkamera förenklar enligt Renault parkeringen med bildåterkoppling integrerad i multimediasystemet eller på backspegelskärmen. I Sverige lanseras Express med dieselmotorn 1.5 Blue dCi; 75hk och 95hk, med 6-växlad manuell växellåda.
Renault släpper även nya Trafic Passenger och Trafic SpaceClass. De har en nydesignad front, uppdaterad LED-ljussignatur och 17” lättmetallfälgar, med diamond cut-design på Trafic SpaceClass. Interiören har fått en ny design med takhöjd på 935 mm. Lagringsutrymmet i kupén har utökats till 86 liter. Modellerna kan transportera upp till nio personer med ett bagageutrymme på upp till 1,8 m³. De erbjuder även en ny 8” pekskärm och en induktionsladdare. Multimediasystemet Renault Easy Link har integrerad navigering, Apple CarPlay och Android Auto-kompatibilitet. Dessutom inkluderas förarhjälpmedel som adaptiv farthållare, aktiv nödbromsning och filbytesvarning. Tre dieselmotorer erbjuds: dCi 110-motor med en 6-växlad manuell växellåda; dCi 150-motor med en 6-växlad manuell eller automatisk EDC-växellåda; samt dCi 170-motor som med en 6-växlad EDC-automatväxellåda. Motorutbudet med “stop & start”-teknik är kompatibelt med Euro 6D-Full-regler. Skåpbilsversionen anländer i slutet av året, medan passagerarversionen anländer runt sommaren.
Renault släpper även nya Kangoo, som lanseras i Sverige efter sommaren och ersätter den nuvarande Kangoo-modellen. Den erbjuder bland annat sidolastöppningen Open Sesame, säkerhetssystem, samt mer komfort och teknik. Som svar på energiomställningen kommer Renault med ett erbjudande av el, vätgas och tjänster för transportbilarna. Renault Kangoo ZE kommer i en ny version, Kangoo E-TECH Electric med nytt 44 kWh batteri och en räckvidd på 265 km i WLTP. Den kommer lanseras i början av 2022 i Sverige. Renault har sedan 2014 även fokuserat på vätgas. I slutet av 2021 kommer Renault Master Hydrogen att lanseras (beroende på marknad).
Nya transportbilen Caddy från Volkswagen
Sedan årsskiftet finns en helt ny Caddy från Volkswagen Transportbilar. Caddy Cargo har uppdaterats med teknik inom säkerhets- och assistanssystem, men också med uppkopplade funktioner som exempelvis innebär att den standardmonterade parkeringsvärmaren nu kan startas via en app på mobiltelefonen. Tvåliters dieselmotorn med 75, 102 eller 122 hk är kvar. Nytt är att den har fått en avancerad avgasrening som enligt Volkswagen säkerställer låga utsläpp av kväveoxider. Enligt Volkswagen är Caddy bränslesnål vilket innebär lägre bränslekostnader och enligt dem cirka 3000 kr/år i lägre vägtrafikskatt jämfört med den tidigare modellen av Caddy.
www.volkswagen-transportbilar.se
Ny steghållare och mer från WorkSystem
WorkSystem har under den senaste tiden lanserat nya produkter utvecklade för att förenkla vardagen för hantverkare med transportbilar. Dels har de uppdaterat sin design och funktionalitet på sina bilinredningar. Dessutom släpper de en ny steghållare för förvaring av stege inne i arbetsbilen under taket. Att den är återfjädrande och passar alla typer av stegar är några av dess nya funktioner. Steghållaren är även enkel att skjuta bort när stegen inte behövs, enligt WorkSystem. WorkSystem lanserar även en förlängningsbar överhyllsgavel med uppdaterad design (som enligt WorkSystem gör den enkel att montera) och en konstruktion i glasfiberarmerad polyamid. Den är anpassad efter bilen (beroende på lutning) och erbjuder enkla jackhängare.