Den ljusnande framtid är vår, eller?

Published 28/2, 2022 at 10:36

Vågar vi nu tro på att under 2022 kommer inte pandemin styra våra liv på samma sätt som under de senaste två åren?

Den här ledaren skrivs onsdagen den 9 februari, 2022 då regeringen häver merparten av restriktionerna kring pandemin. Detta trots att smittspridningen är rekordstor i landet just nu. Men Folkhälsomyndigheten och regeringen gör bedömningen att pandemin inte är samhällsfarlig längre, det vill säga att merparten av de som är vaccinerade och blir smittade inte blir så sjuka eller dör längre. Detta minskar trycket på sjukvården. Men vi har ju lärt oss att det kan komma bakslag men det positiva är att det verkar som om ju mer viruset muterar sig ju svagare blir det. Och de som drabbas blir som sagt mindre sjuka.

Under de här två åren med pandemin känns det som om man åldrats. Jag har en bekant som kommenterade att nu när det pågått så länge och man äntligen kan återgå att arbeta på kontoret igen är det snart dags att gå i pension. ”Jag gick in i pandemin med stor arbetslust som jag alltid haft i mitt omväxlande jobb med mycket resande. Nu kommer jag ut ur pandemin och det är bara veckor kvar till min pensionering. Vilket snöppligt slut på en lång och givande yrkeskarriär”.

Inte nog med att man gått och oroat sig i två år för att bli sjuk, riktigt sjuk. Man har också fått en massa andra märkliga åkommor som inte har med Covid-19 att göra. Nu talar jag om mig själv. När människor förbättrat sin hygien, använt munskydd och hållit sig åtskilda har inte vanliga förkylningar och traditionell influensa florerat lika mycket. Men så fort man börjar umgås igen blir man lätt smittad av andra basillusker. Vad som varit positivt under pandemin är att affärerna trots allt har snurrat på ganska bra. Vi har upplevt en fantastisk utveckling på börsen och nu lagom till att vi lättar på restriktionerna faller börsen platt. Börsutvecklingen så här långt under första kvartalet 2022 har inte varit mycket att hurra för. Men å andra sidan brukar börsen nästan alltid vara lite trög i början av året. Men man funderar ändå att när vi nu tagit oss igenom detta elände och skådar ljuset på andra sidan kommer marknaden då att göra en djupdykning? Det verkar som att under pandemin lyckades vi hålla uppe stämningen, lite konstgjord andning, som man gör när det krisar. Men när allt börjar återgå till det vanliga går luften ur efter en lång tids anspänning. Nu är det inte tid att slappna av, nu måste vi hålla i ännu lite mera och rida ut stormen fullt ut så att vi kommer ut på andra sidan hela och rena. Förutsättningarna finns där, behovet på bygg- och anläggningsmarknaden är fortsatt stort och maskinuthyrarna ropar efter nya maskiner och utrustningar. Håll ärmarna fortsatt uppkavlade. “But be careful out there”!

 

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×