Den dränkbara pumpen en unik svensk uppfinning

Published 19/4, 2022 at 07:21

I årets temaartikel om nyheter inom sektorn dränkbara pumpar är det Atlas Copcos WEDA-serie som står för nyheterna.

Grundprincipen för dränkbara länspumpar, som är livsviktiga i bland annat byggsammanhang, är genialisk men ganska enkel. Själva konstruktionsprincipen har därför inte förändrats särskilt mycket sedan ingenjörerna Kristensson och Grähs i Ulvsunda, läs Grindex, uppfann den dränkbara länspumpen någon gång på 1940-talet.

Inom bygg- och anläggning och gruvnäringen är vatten ofta ett stort problem som kan orsaka att jobbet står stilla om det inte vore för den dränkbara länspumpen. Vattenproblemet är enkelt löst genom att slänga i en dränkbar länspump i hålet med vatten och som snabbt suger allting torrt. Därför har den dränkbara länspumpen blivit en oerhört populär uthyrningsprodukt.

 

Det började med fyra svenska tillverkare

Allt började som sagt i Sverige. En annan del i historien är smeden och gjutformstillverkaren Per Alfred Stenbergs som grundade ett gjuteri i Emmaboda 1901. I samarbete med ingenjören Hilding Flygt i Stockholm började man tillverka Flygt-pumpar på gjuteriet i Emmaboda. Chefsingenjören på företaget, Sixten Englesson utvecklade en dränkbar dräneringspump 1947 som började tillverkas. Med tiden blev allt Xylem där både Flygt och Grindex ingår som varumärken.

En annan stark svensk aktör på dränkbara länspumpar var Pumpex som grundades 1968 och som sedan 2011 är en del av företaget Sulzer. Varumärket Pumpex fasades ut under 2016 med produktserierna finns kvar och har vidareutvecklats av Sulzer. Idag säljer Sulzer ett brett sortiment av dränkbara länspumpar i mer än 70 länder världen över.

Sedan har vi ytterligare ett svenskt varumärke av dränkbara pumpar som funnits sedan början av 1960-talet. Företaget förvärvades av Dynapac som sedan förvärvades av Atlas Copco. När Atlas Copco sålde Dynapac till Fayat Group behöll man pumpdivisionen så Weda-pumparna ingår alltså fortsatt i Atlas Copco. Weda-pumparna är framtagna för att klara ett stort antal applikationer, främst inom anläggning och gruvindustrin. Pumparna har gjort sig kända för sina goda egenskaper prestanda, tillförlitlighet och användarvänlighet.

Alla de nämnda varumärkena profilerade sig tidigare starkt inom sektorn maskinuthyrning, kanske allra särskilt Grindex. Grindex har dock sedan några år tillbaka helt kapat bort sin marknadsföring inom branschmedia riktat till maskinuthyrningssektorn. Atlas Copcos WEDA-pumpar och även Sulzer är dock fortsatt aktiva.

 

Nya pumpteknologin Wear Deflector, med hög tillförlitlighet från Atlas Copco

Atlas Copco Power Technique Nordic har nyligen lanserat en helt ny unik teknikplattform - Wear Deflector – vilket gör pumparna mer slitavvisande. Tekniken återfinns i den dränkbara WEDA D70 som därmed fått extra hög prestanda som gör det möjligt för bygg och industri att ta bort vatten tillförlitligt och förbättra produktiviteten. Samtidigt introducerades också ett nytt online verktyg som förenklar valet av pump.

Wear Deflector är en innovativ hydraulisk design som ger hög pumpeffektivitet. Den smarta designen medför att pumpen blir extremt hållbar med lång livslängd även under tuffa driftförhållanden, vilket resulterar i en låg total ägandekostnad. Mer konkret betyder det att en pump som tar hand om sandbelastat vatten månad efter månad, minimalt påverkas i prestandan. Fasta partiklar i vatten kan annars få pumphjul och andra slitdelar att nötas ut och bytas i förtid, men med den nya konstruktionen får pumparna extra lång livslängd. Den nya teknikplattformen lanseras initialt på WEDA D70-pumpen och kommer framöver införas i hela WEDA D-sortimentet.

”Med vår nya teknikplattform sätter vi en ny hög standard för pumpens prestanda och kunderna kan vara säkra på en robust och pålitlig pump som levererar gång på gång”, säger Peter Olausson, produktchef på Atlas Copco Power Technique Nordic och fortsätter: ”Fasta slipande ämnen i vattnet kan orsaka att ett pumphjul slits för tidigt, men med den nya innovativa designen blir pumparna exceptionellt långlivade.”

 

Lätt och kompakt design på pumpen WEDA D70

Den elektriska dränkbara länspumpen WEDA D70 är med sin tryckanslutning på toppen, idealisk för pumpning av grund- och råvatten i bygg- och industriområden samt allmän avvattning. Den pumpar pålitligt vatten med en densitet på upp till 1100 kg/m³ och hanterar vatten med fasta ämnen upp till 7 mm i diameter.

Dessutom har WEDA dräneringspumpar ett enastående effekt-/viktförhållande. Med en vikt på upp till 40 procent lägre än jämförbara produkter och med kompakt design, är WEDA dräneringspumpar enkla att hantera och flytta runt på arbetsplatsen. De är tillverkade i aluminium vilket ger styrka och utmärkt korrosionsbeständighet.

WEDA pumparna är också enkla att använda och underhålla. Tack vare ett speciellt tätningssystem tillverkat i rostfritt stål kan underhåll utföras på plats, vilket säkerställer att operatörerna uppnår minimal stilleståndstid. Flera funktioner, inklusive stötdämpare för grov hantering och lättillgängliga oljepluggar för kontroll, hjälper användaren att maximera drifttiden ytterligare. Pumparna drar också nytta av en stor motor och kan köras torr. Det ger pålitlig och robust drift. Dessutom finns ett brett nätverk av återförsäljare och serviceställen med reservdelar, allt för smidig och lättillgänglig drift.

Alla pumpar i D-serien har försetts med WEDA+ funktion som möjliggör snabb ”plug-and-pump-installation”. WEDA+ funktionen innebär fasfelsskydd, rotationskontroll, termiska omkopplare och en 20 m kabel med fasskiftkontakt på samtliga trefaspumpar. Alla modeller har ett inbyggt start- och motorskyddssystem, samt automatisk nivåreglering med vippor som tillval.

 

Pumpkalkylator - nytt online verktyg som gör livet enklare

På Atlas Copcos hemsida lanseras nu en kalkylator för beräkning av storlek på dränkbara pumpar. Med tre enkla steg beräknas snabbt pumpens prestanda och därefter rekommenderas bästa val av pump. Det här revolutionerande verktyget hjälper till att enkelt välja rätt pump beroende på förutsättningarna. Med hjälp av inmatad information jämför kalkylatorn dränering av olika modeller och hittar den rätta pumpen för arbetet. Pumpkalkylatorn finns enkelt tillgänglig här på hemsidan: https://www.atlascopco.com/sv-se/construction-equipment/resources/toolkit/pump-size-calculator

 

Andra nyheter från Atlas Copco

Andra nyheter från Atlas Copco kopplat till pumpsektorn är att man meddelat att företaget avser att förvärva tyska pumptillverkaren LEWA GmbH med dotterbolag samt Geveke B.V. med dotterbolag. LEWA är en ledande tillverkare av bl a diafragma- och processpumpar. Geveke är en distributör av kompressorer och installerar avancerade och komplexa processpumpar. LEWA sysselsätter 1200 anställda och omsätter 2,4 miljarder kronor årligen. Geveke sysselsätter 173 anställda och omsatte senast 648MSEK. Atlas Copco har även förvärvat Wangen Pumpen i Wangen. Wangen Pumpen sysselsätter 265 anställda och har en omsättning på cirka 466MSEK. Utveckling och tillverkning består framförallt i industripumpar. Atlas Copco Power Techniques Business Area Division, där pumparna ingår, har också nyligen slutit ett exklusivt avtal med mexikanska företaget Proveedora de Bombas, Motores y Compressores gällande att sälja företagets produkter över hela Mexico.

www.atlascopco.se

 

Yanmar förstärker sin YDP-serie

En annan pumpnyhet värd att nämna är en ny serie av portabla dieselpumpar från Yanmar. Det handlar dock inte om dränkbara pumpar i den bemärkelsen men väl ett effektivt sätt att förflytta stora mängder vatten.

Yanmars YDP-serie (Portable Diesel Water Pumps) har nu återlanserats för att underlätta vattenlösningar. Välutrustade med utsläppsreglerade luftkylda Yanmar L-motorer, YDP-pumparna är kraftiga, CE-certifierade och lätt tillgängliga i både rekyl- och elektriska startalternativ.

Med design och konstruktion baserad på koncepten kostnadseffektivitet och kraft, har Yanmars YDP dieselpumpar nått goda framgångar i och utanför Europa. De nya modellerna, med en maximal kapacitet på 1750 liter/min, är lämpade för att arbeta inom en mängd olika sektorer som byggarbetsplatser, jordbrukssektorn, marina applikationer och för att möta dagliga krav på vattenpumpning.

Bland funktionerna i den nydesignade YDP-serien kan nämnas att YDP-serien sträcker sig i hålstorlekar från 2" till 4" för färskvatten, halvsmutsigt till riktigt smutsigt vatten. De har en suglyftkapacitet på 7 meter och är ett stor sortiment av pumpar (44 modeller) med kapaciteter som sträcker sig från 550 till 1750 liter/min för att tillgodose ett brett utbud av vattenlösningar och utsläppskrav som Steg V och Tier IV över hela världen. Pumparna finns med el- och rekylstartalternativ för alla modeller som anses lämpliga för industrier.

De kan förses med hjulsats för enkel transport på platsen. CE-märkning - en viktig europeisk överensstämmelsemärkning som betyder att den överensstämmer med europeiska säkerhets-, hälso- och miljöskyddsstandarder. Pumparna har en 13-liters dieseltank möjliggör kontinuerliga och längre drifttimmar så länge som 8 timmar på en full tank. Man lämnar två års eller 2000 driftstimmars garanti. Fläkthjul av gjutjärn (FC150, FC200 & FC300) och gjutstål (Hcr). Pumparna är utrustad med pålitliga och välkända vertikala luftkylda dieselmotorer i Yanmars L-serien som uppnår lägre utsläppsnivåer genom teknik.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×