Demodagar med Versalift
Published 31/5, 2022 at 15:17I maj genomförde Versalifts svenska dotterbolag sina Demodagar, där de visade upp modeller från Versalift, Ruthmann, Almac och Hinowa. Svensk Rental besökte dem i Stockholm, en av deras hållplatser förutom Falkenberg och Göteborg.
På plats på Järfälla Hyrkart ställde Versalift ut sitt utbud med alltifrån terränggående larvbandsliftar till en 30 meter bilmonterad lift. Versalift erbjuder såväl kompakta liftar som ger användaren möjlighet att komma fram i trånga utrymmen och på ojämna ytor som bilmonterade liftar med möjlighet till körkomfort och förvaring när användaren är ute på jobb. Förutom att demonstrera maskinerna bjöds det även på god mat, dryck och fika.
Ultralätt modell från italienska Almac
En modell som lyftes fram under Demodagarna var den larvbandsburna minikranen Jibbi U-1570 Evo från den italienska tillverkaren Almac. Denna ultralätta modell har en totalvikt på under 2,9 ton, närmare bestämt cirka 2880 kg, vilket gör att den går att transportera med en standardtrailer. Modellen har en maximal arbetshöjd på 15,4 meter, transporthöjd på 9,5 meter och en räckvidd på 9,5 meter. Den lätta aluminiumbommen är tillverkad av Multitel Pagliero och korgen kan lyfta 250 kg. Modellen använder sig av en Yanmar dieselmotor, en 220V elektrisk pump och litiumbatteripack (300Ah-48V). Den klarar lutningar på upp till 15 grader (longitud och latitud). Den kompakta storleken, i kombination med underredets variabla spårbredd och en korg som är utformad för att behålla samma bredd som maskinen, gör modellen enkel att använda och flytta, enligt Almac. Modellen kan övervakas med My Almac-panelen, designad för att hantera inställningarna på avstånd. Modellen erbjuder även anti-kollisionssystem med ultraljud, körning med en joystick, kabelkonsol från Autec och kombinerad utjämning på upp till 22 grader. På grund av sina lutningsegenskaper är modellen särskilt lämpad för ojämn terräng på byggen. ”En av de viktigaste funktionerna är att den saknar stödben, vilket gör den enkel att förflytta”, säger Anders Werneskog, försäljningschef Sverige på Versalift. ”I parkeringsgarage är det till exempel vanligt att slå i taket i uppförsbackar om du använder bomliftar. Det problemet har du inte med denna modell. Det är bara att köra rakt fram. Det ska vara så enkelt som möjligt i korgen. Larvband är inte så stort i Sverige än. Almac fyller det tomrummet.”
Almac grundades 2013 och började med saxliftar. År 2014 och 2015 lanserade de sitt automatiska nivelleringssystem för sina modeller, och år 2017 började de med teleskopliftar. Idag har de fem olika produktlinjer, nämligen larvbandsburna saxliftar; kompakta, larvbandsburna liftar; larvbandsburna teleskopbomar; spindelliftar; och larvbandsburna kompaktlastare . De är verksamma i 35 länder och har två filialer, Almac Pacific i Australien och Almac Atlantic i Storbritannien. Företaget har cirka 2500 enheter och en omsättning på 21,5 miljoner euro? “Vi har växt snabbt sedan vi började”, säger Jonathan Viono, Distribution Network Manager på Alma Crawler, som demonstrerar Jibbi U-1570 Evo. ”Vi är idag fler än 70 anställda. När jag började var vi bara sex anställda.”
Hybridmodell och kostnads-effektiv linje från Ruthmann
En annan modell som lyftes fram under Demodagarna var Ruthmanns Steiger-billift TBR 260 HV5-Hybrid, en hybridmodell med såväl diesel- som elmotor. Den har en maximal arbetshöjd på 26 meter med full korglast och en totalvikt på 3,5 ton. ”Tack vare vikten på3,5 ton krävs bara ett B-körkort, så de flesta kan använda den”, säger Marius Wiesmann, Area Sales Manager Export på Ruthmann. ”Den använder sig av två litiumjonbatterier och har en laddtid på sju timmar. Denna modell är väl lämpad för uthyrningsföretag.”
Andra Ruthmann-modeller på området var från Ruthmanns så kallade Ecoline, en kostnadseffektiv produktlinje med arbetshöjder på 11 till 31 meter beroende på modell. Samtliga modeller är designade för chassier på 3,5 ton.
Ruthmann produceras i Tyskland och Italien, och är framträdande i exempelvis Europa, Australien, Mellanöstern och Israel. Ruthmann har även filialer i Schweiz, Australien och Italien.
Demodagarna hade många besökare, och under ett soligt Stockholmsbesök kom både nya och befintliga kunder. Anders Werneskog var mycket nöjd med dagen och att det var kul att äntligen kunna möta kunder face-to-face. ”Det är viktigt att kunna visa maskinerna och inte bara visa broschyrer. Det har känts riktigt lyckat.”