DEMCON 2022: Bästa mässan på länge

Published 30/12, 2022 at 12:41

DEMCON 2022 blev en fullträff. Alla, entreprenörer och leverantörer, var väldigt glada att äntligen träffas igen. Det märktes tydligt. Bland den 40 utställarna
och dryga 1700 besökarna uttrycktes ingen direkt oro kring att vi går mot tuffare tider.

Den 24-25 november genomfördes Nordens egen demoleringsmässa DEMCON på Inframässan i Bredden norr om Stockholm. Det var fyra år sedan sist då mässan skjutits upp två gånger på grund av pandemin. Intresset var stort både från utställare och besökare. Totalt ställde 40 företag ut som tillsammans representerade över 70 olika varumärken inom rivning, vattenbilning, återvinning av rivningsrester, betonghåltagning, diamantverktyg, sanering, slipning och polering av betonggolv, mjukvaruprogram med mera.

 

Hög kvalitet på besökarna

Stämning var mycket god på mässan, både bland utställare och besökare. Till och med kanske lite för god under sluttimmarna på fredag eftermiddag. Det blev kanske den bästa mässan på länge vad gäller utfallet. Drygt 1700 personer besökte mässan under de två dagarna och kvaliteten på besökarna var hög. Främst var det professionella entreprenörer som arbetar inom de sektorer som mässan spänner över.

Besöksantalet på mässan var ganska jämnt fördelad över de två dagarna. Det märktes tydligt att det var länge sedan både entreprenörer och tillverkare mötts på det här sättet. Alla hade mycket att ta igen.

Merparten av utställarna är välkända för den nordiska marknaden men några av utställarna var helt okända på den svenska marknaden. Dessa var två indiska tillverkare av diamantverktyg, Dee Tec och Hi Tech Diamond Tools. Med på mässan fanns även branschorganisationen Byggnadsberedning, branschföreningarna IACDS och European Demolition Association samt Indiens branschförening Indian Demolition Association. I en separat lista hittar du samtliga företag som ställde ut.

Skörden av nyheter och innovationer kanske inte var gigantisk trots att mässan fått skjutas upp två gånger på grund av pandemin men det fanns ändå en hel del nyheter i montrarna.

 

Utställare i DEMCONs entrédel

I entrén till mässan gav utställaren Indian Demolition Association information om föreningens mässa Demtech som kommer att hållas i Bangalore i september nästa år. Utställaren Fazrulla Basha vände sig framförallt till de svenska tillverkarna. IACDS och EDA berättade om sin verksamhet där BFB tidigare varit medlemmar under många år men har lämnat sedan förra året. I entrén fanns också indiska diamantverktygstillverkare Hi Tech Diamond Tools som informerade om sina produktserier för sten och betong. DL Maskin som är återförsäljare av hydrauliska verktyg för rivning och återvinning tillverkade av holländska företaget Rotar, hade sin monter också här. DL Maskin visade dessutom upp en av de senaste hydraulhammarmodellerna från Montabert som man säljer sedan många år tillbaka. Tidningen Anläggningsvärlden fanns som vanligt med och bevakade mässan. I entrén stod också maskinuthyraren Kendrill som specialserat sig på uthyrning av utrustning för rivnings- och spräckningsarbeten. Man har bland annat ett stort sortiment av rivningsrobotar med verktyg som man hyr ut. Ställde ut gjorde även Powertools som säljer olika typer av utrustning för spräckning av sten, berg och betong. I entrén återfanns även branschtidningarna Professionell Demolering, Svensk Rental Tidning, PDi Magazine och PDa Magazine.

 

Drome

Väl inne i själva utställningshallen möttes besökarna av mässans största monter som var Dromes. Här var det mycket aktivitet och man visade upp en mängd olika produkter och nyheter. Drome har ett eget sortiment av diamantverktyg för kärnborrning och sågning med klingor och vajer. Man har även diamantverktyg för slipning och polering av betonggolv. På maskinsidan har man ett eget sortiment av stofthanterare samt att man är återförsäljare för tillverkaren Silas sortiment av luftrenare för byggindustrin. Man säljer även tyska starmix stofthanterare, våtsugar från Numatic och Delfin och evakueringsfläktar från Americ. I montern visade man också upp kap- och borrmaskiner från taiwanesiska tillverkare AGP samt borrmotorer från Weka och Cardi. Olika typer av borrstativ och sina egna stativ med stämp och gyro. Man visade också en helt ny väggsåg samt sitt sortiment av handhållna slipmaskiner från AGP samt amerikanska tillverkaren ASL sortiment av planetariska slipmaskiner för slipning och polering.

 

Matek

Mitt emot Drome vid ingången ställde företaget Matek ut som är återförsäljare för bland andra amerikanska bensindrivna betongkedjesågarna ICS och Epiroc hydraulhammare. Man säljer även en rad andra produkter som diamantverktyg, borrmaskiner med mera för betong- och stenindustrin.

 

Epox Maskin

Intill Matek ställde sollentunaföretaget Epox Maskin ut som bland annat säljer Von Arx fräsare, tyska Schwamborns breda sortiment av maskiner för slipning och polering av betonggolv, Mikasas golvsågar, etc.

 

Twill Drill

Twill Drill är ett litet innovativt företag från Värmland som tillfört branschen en rad olika smarta lösningar som underlättar det dagliga arbetet för håltagaren och rivaren. Exempelvis är man kända för sin balkongrivningsrigg, uppfångare av betongkärnan när man borrar som avsevärt minskar riskerna i arbetet.

 

Deconta

Mitt i ingången till mässhallen stod tyska företaget Deconta som specialiserat sig på olika typer av luftrenare och saneringsutrustning för bygg- och anläggningsindustrin.

 

BIG Gruppen och Proftool

Centralt placerade återfanns BIG Gruppen och Proftool som gjort sig kända för att lanserar ett nytt sortiment av diamantverktyg för betonghåltagning och återtagit det välkända namnet Dimas. På mässan visade man en rad nyheter. Bland annat lanserade man en serie kärnborrmaskiner också under namnet Dimas. Man visade kapmaskiner, handsågar, borrmaskiner och diamantverktyg för slipning och polering av märket Carat med mera.

 

Duri

Mitt emot BIG Gruppen ställde företaget Duri ut. Duri har fokus på ytbehandling av alla typer och i sortimentet finns varumärken som Janser, Festool, Nilfisk med flera.

 

Blinken Tools

Intill Duri ställde företaget Blinken Tools ut som framförallt är välkända för en rad olika typer av mätverktyg som exemplvis från Topcon samt olika typer av drönare. Men sedan en tid tillbaka säljer man amerikanska tillverkaren GSSIs betongskannrar. För en håltagare är det mycket värt att kunna fastställa vad som befinner sig i betongen som el- och vattenledningar exempelvis innan man sätter diamantverktyget i betongen. Mycket arbete och pengar kan sparas genom att investera i en smidig betongskanner från GSSI.

 

Milwaukee

Med på mässan fanns också Techtronics med varumärket Milwaukee. Företaget var för några år sedan först ut med att lansera serien MX Fuel bestående av kraftfulla batteridrivna proffsmaskiner för betongkapning, kärnborrning, bilning, arbetsplatsbelysning med mera. Sedan dess har merparten av konkurrenterna följt i Milwaukees spår men man var först på bollen. Milwaukee visade även en rad andra batteridrivna maskiner i sitt sortiment.

 

Moldex

Företaget Moldex Europe specialiserar sig på olika typer av skyddsutrustning för byggarbetsplatsen som i synnerhet är viktigt för de som arbetar inom demoleringsbranschens olika delar. Moldex visade upp olika typer av andningsskydd som förhindrar att exempelvis kvartsdamm kommer in i våra andningsorgan. Man visade även hörselskydd, skyddsglasögon med mera.

 

Steelwrist

I en avdelning på mässan återfanns den lite tyngre utrustningen. Här ställde Steelwrist ut sina helautomatiska snabbkopplingar för anläggningsmaskiner. Kort sagt innebär systemet att exempelvis grävmaskinisten slipper att gå ut förarhytten för att byta hydrauliskt verktyg utan kan sköta det från hytten, snabbt smidigt och enkelt utan oljeläckage. Steelwrist har under de senaste åren lanserat en rad olika storlekar av bärare och på mässan visade man den senaste modellen SQ90 för rivningsutrustade maskiner från 40 till 70 ton.

 

Rototilt

Rototilt har lång erfarenhet från utveckling av produkter och processer som underlättar maskinoperatörens vardag. Man utvecklade världens första tiltrotator bland annat och erbjuder också ett helautomasikt snabbkopplingssystem för hydrauliska verktyg. Väl värt att nämna är att på DEMCON hade Rototilt nyutvecklade smarta joysticks-system RC Joysticks premiär. Kortfattat är RC Joysticks är en del av konceptet och produktserien Rototilt Control. Handtagen har utvecklats med entreprenörens körupplevelse i åtanke. En lång designprocess och omfattande fälttester med riktiga maskinförare har resulterat i handtag med god ergonomi, premiummaterial och stora möjligheter till personliga anpassningar. RC Joysticks underlättar framförallt arbetet för rivningsoperatörer som ofta måste anpassa sitt arbete och förarhyttens position och då underlättar det att jobba med RC Joysticks från Rototilt.

Rototilt har tillsammans med Steelwrist startat Open-S som är en öppen standard för helautomatiska snabbfästen för grävmaskiner. Målet är att ge maskinförare och entreprenörer världen över frihet att kombinera maskinfästen, tiltrotatorer och redskap från tillverkare som ingår i standarden, samt att främja fortsatt teknikutveckling. Open-S bygger vidare på den etablerade Symmetriska snabbfästesstandarden för grävmaskiner, S-standarden, och välkomnar aktörer i branschen att ta en aktiv del i denna tekniköverenskommelse. För arbetet med och lanseringen av Open-S tilldelades de båda företagen Svenska Demoleringsprisets Stora Innovationspris 2022. Priset delades ut under torsdagkvällen den 24 november.

 

Rondellen Maskin

Vägg i vägg med Rototilt ställde leverantören och maskinuthyraren Rondellen Maskin ut och visade upp sitt sortiment av hydrauliska verktyg för rivning, hantering och återvinning. Man säljer holländska tillverkaren Pladdets sortiment av hydraulhammare, rivningsverktyg, riv- och sorterskopor med mera.

 

Amas Svenska AB

Mitt emot Rondellen återfanns Amas Svenska som ställt ut på DEMCON åtskilliga gånger. I Sverige säljer Amas bland annat Furukawa hydraulhammare, VTN Europe demoleringsverktyg, dammbekämpningsutrustning från Spray Stream och japanska Hirados spräckningsutrustningar.

 

Kiesel Scandinavia

I samma hörna på mässan ställde företaget Kiesel Scandinavia ut. Kiesel har sitt säte på västkusten och är återförsäljare av en rad olika varumärken för rivning, återvinning och skrothantering. Man säljer bland annat holländska Dehacos breda sortiment av verktyg för rivning, återvinning och materialhantering. Man är också återförsäljare för Genesis verktyg för skrothantering, rivning och återvinning samt bland annat Hammels återviningkrossar och Fuchs skrothanterare.

 

Andersen Contractor

Intill Kiesel ställde Andersen Contractor ut. Företaget har en brett sortiment med utrustning för rivning, återvinning, materialhantering, skrothantering, dammbekämpning med mera. Företaget är återförsäljare för Trevi Bennes sortiment av verktyg för rivning, återvinning, materialhantering, hantering av skrot med mera. Man säljer även Indecos sortiment av hydraulhammare, dammbekämpningsutrustning från WLP med mera. Numera hyr man även ut sin dammbekämpningsutrustning som visat sig vara uppskattat bland rivningskunderna.

 

Dee Tec

Vägg i vägg med Andersen Contractor ställde den indiska diamantverktygstillverkaren De Tec ut och visade bland annat upp delar av sitt sortiment av diamantvajer. Dee Tec tillverkar både diamantverktyg för bygg- och stenindustrin och söker aktivt återförsäljare och samarbetspartners i Norden. Vid den internationell branschföreningen IACDS Diamond Awards som delades ut under mässan Bauma mottog Dee Tec ett pris för den produkt de bidrog med.

 

Flex Scandinavia

Flex Scandinavia har under de senaste åren ökat sin satsning gentemot rivare, håltagare och de som arbetar med behandling av olika typer av ytor. Flex har en rad intressanta produkter för slipning, fräsning och kapning och borttagning av golvrester med mera. Förutom att man säljer det egna varumärket Flex, som har väldigt gott renommé säljer man även Wolffs olika strippers.

 

ABT Sweden

En totalleverantör av saneringsutrustning för branschen är ABT Sweden och ställde ut för andra gången på DEMCON. På mässan visade man en rad avancerade hjälpmedel för effektivt skydd av personal och utrustning vid hälsovådliga saneringsarbeten. Man visade olika typer av skyddsutrustningar, saneringsslussar, luftrenare, saneringsbuss med mera.

 

Dustcontrol

Vägg i vägg med ABT Sweden ställde Dustcontrol ut sina utrustningar för stofthantering, luftrenare, våtsugar med mera. Dustcontrol är ett välkänt varumärke på byggarbetsplatser runt om i världen och är också kända för sina fasta anläggningar.

 

Tyrolit

I en annan sektion av mässan stod de företag som tillverkar och säljer maskiner och verktyg för betonghåltagning och rivning samt slipning och polering av betonggolv. Tyrolit från Österrike behöver ingen närmare presentation. De har funnits med egna dotterbolag i Norden sedan många år tillbaka och är ett vedertaget varumärke runt om i världen. Man är kända för sin kraftfulla utrustning för betonghåltagning såsom kärnborrning, väggsågning, vajersågning och rundahålssågning med vajer. Tyrolit har ett brett sortiment av diamantverktyg och visade flera nyheter i montern. Man slog också ett slag för sin breda satsning på maskiner och verktyg för slipning och polering av betongytor som man satsar starkt på just nu. Man visade också nya borrmaskinerna DME38 och DME 40.

 

Pentruder

I närheten av Tyrolit ställde som vanligt Pentruder ut. Pentruder har ett starkt rykte i branschen att vara lite av rollsroysen vad gäller håltagningsmaskiner. Företaget håller en kontinuerligt hög takt i sin produktutveckling och nyheter och förbättringar släpps med jämna mellanrum. I montern fanns de allra senaste nyheterna som den lätta men kraftfulla högfrekvensdrivna väggsågen RS2. Man visade axplock ur sitt sortiment av borrmaskiner, stativ, rälssystem, HFi-tillbehör som klingskydd, transportvagn med mera.

 

Swedish Diamondtool Consulting

Som alltid granne med Pentruder var Swedish Diamondtool Consulting eller SDC. SDC säljer som bekant framgångsrikt Pentruders produkter på den svenska marknaden. Men man säljer även Weka, MPirum borrstativ, Makita och Savi golvsågar. Sedan har man en egen tillverkning alla typer av diamantverktyg, slipskivor och bergborr. Tillverkningen och serviceverkstad ligger i Nora medan man har försäjningskontor och serviceverkstad även i Stockholm. Under torsdagskvällen fick SDC delägare, Erik Håkansson, motta Svenska Demoleringspriset Honorary Award då det utdelades postumt till Eriks far, Sture Håkansson för hans viktiga insatser för den svenska håltagningsbranschen. Sture var en av grundarna till Hagby Bruk där SDC har sina rötter.

 

Fieldly

Fieldly är ett företag som utvecklat och säljer det digitala projektverktyget som är speciellt utvecklat för byggbranschen och i synnerhet för håltagare och rivare och har blivit mycket uppskattat. Med hjälp av Fieldly projektverktyg kan entreprenören betydligt minska sin administration och verktyget hjälper till att hålla full koll på projekten vilket ökar effektiviteten och ser till att allt debiteras. Fieldly var en populär monter bland annat också för sin styrkemätare då besökarna fick drämma till en platta som registrerade kraften. Precis som förr på marknadsplatser runt om i landet.

 

JLM, Jerneviken Levanto Midhage

Tvärs över gången från Fieldly hittar vi JLM som för första gången ställde ut i sin nya skepnad på DEMCON. JLM var tidigare tre olika bolag, Jerneviken, Levanto och Midhage men är numera ett med huvudsäte i Båstad och kontor och tillverkning i Hisings Backa. Sortimentet är brett och samlar det bästa från de tre bolagen inklusive diamantverktyg, hårdmetallverktyg, slipverktyg, ett stort antal byggmaskiner för bygg- och anläggningsbranschen samt rental, luftrenare och dammsugare med mera. Man säljer numera även Von Arx breda sortiment av fräsar samt Superabrasives serie Lavina bestående av maskiner för slipning och polering av betonggolv samt luftrenare. Lavina är ett av de största varumärkena inom den här sektorn på den amerikanska marknaden. Produkterna, som Von Arx, tillverkas dock i Bulgarien.

 

Hilti

Rygg mot rygg med JLM och mitt emot Drome hittade man Hiltis monter. Hilti hade en välmatad monter och man hade bland annat riggat upp sina senaste och nyaste automatiska och högfrekvensdrivna borriggar i en helt naturlig miljö. Det som fattades var att de även kunnat demonstreras live. Tyvärr möjliggjorde inomhusmiljön inte detta. Hilti visade även sina väggsågar med Cut Assist som i princip gör jobbet själv med en övervakning av operatören. Man passade även på att visa upp sitt nya Nuron-sortiment som man marknadsfört kraftfullt sedan i våras över hela världen. I montern visade man även det senaste i sin diamantverktygsserie Energyst och sina dammsugare med mera.

 

Aquajet Systems

Ensamma att ansvara för att vattenbilningstekniken även denna gång var representerade på DEMCON var tillverkaren Aquajet Systems. Företaget har rönt stora framgångar på den internationella marknaden och har hållit en mycket hög produktutvecklingstakt de senaste åren där tekniken förfinats vilket lett till att mängden applikationer där vattenbilning kan användas har ökat kraftigt. På Demcon-kalaset torsdagen den 24 november tilldelades Aquajet Systems det Svenska Vattenbilningspriset för utvecklingen av metoden och den nya roboten Aqua Cutter 750V med patenterad Inifinty Oscillation. Den nya produkten visades i Aquajets monter.

 

Brokk

Granne med Aquajet stod rivningsrobottillverkaren Brokk och numera även ägare av Aquajet Systems. Brokk visades upp delar av sitt sortiment av rivningsrobotar och de senaste nyheterna. I samband med Bauma lanserade man ett nytt verktyg för slipning av betongytor som fästs på robotarmen, Brokk Surface Grinder 530. Man visade också en annan verktygsnyhet som är Brokk Grapple Saw som är en kombination av et verktyg som både sågar i betongen med en diamantklinga och har en gripklo som kan hantera den kapade betongbiten.

 

OilQuick

Mitt emot Brokk ställde hudiskvallsföretaget OilQuick ut som tagit världen med storm för sina helautomatiska snabbkopplingslösningar särskilt utvecklade för snabba verktygsbyten inom bland annat rivning och återvinning. OilQuicks snabbkopplingar sitter idag på väldigt många svenska rivningsentreprenörers rivningsutrustade grävmaskiner. Sortimentet är brett och täcker in samtliga viktklasser. OilQuick har också en stark position på många utländska marknader och i synnerhet den tyska marknaden.

 

Thovo Maskin

Thovo Maskin är en av få leverantörer som tagit miljövänlighet på allvar när det gäller entreprenadmaskiner. Företaget marknadsför och säljer en rad olika bensin- och eldrivna lastare och grävare. Man har branschens bredaste sortiment av utlastningsutrustning för byggarbetsplatsen i  såsom kompaktlastare, minidumpers, elskottkärror, trappklättrare, banddrivna lastplattformar och mycket mera. Den stora nyheten i Thovos monter var den danmarkstillverkade minidumern Twinka som är batteridriven och ett utmärkt hjälpmedel i trånga invändiga rivnings- och håltagningssammanhang.

 

Husqvarna Construction Products

Den nästa största montern på mässan var Husqvarnas som var indelad i två montrar. Båda ytorna var fulladdade med nya produkter. Här fanns rivningsrobotar, diamantverktyg, väggsågar, borrsystem, golvslipningsutrustning, fräsar, shotblasters, dammsugare, luftrenare och mycket mera. Bland nyheterna som lanserats under året och som visades var nya diamantklingor och borr. Nya batteridrivna borrsystem, en ny batteridriven motorkap i K1 Pace, en helt ny serie dammsugare med mycket hög avskiljningsförmåga samt att en av modellerna är batteridriven. Husqvarna var nominerade i flera kategorier till Demoleringspriset med utsågs till Årets Tillverkare tack vare den bredd man uppvisat i sin strävan att utveckla bättre, effektivare, säkrare och mer miljövänliga produkter för användarens bästa.

 

DEMCON 2024

Nästa gång DEMCON arrangeras kommer mässan att förläggas till den 19-20 september, 2024 om inte någon ny pandemi dyker upp längs vägen. Då är planen att det åter igen kommer att finnas en utomhusdel där utställarna har möjlighet att demonstrera sina produkter.

www.demcon.se

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×