Bra insats från Sverige i Tyrolits internationella håltagartävling

Published 23/5 at 10:50

Finalen i den internationella håltagartävlingen Tyrolit Cutting Pro Competition arrangerades för femte gången i februari. Sverige nådde nästan upp på prispallen och fjärdeplatsen kneps av Albert Waldefors från Borrmästarn AB.

Den 22:a februari var det återigen dags för final i den anrika internationella håltagartävlingen Tyrolit Cutting Pro Competition. Finalen hölls i eventcentret Salzlager i staden Hall in Tirol några mil från Innsbruck i Österrike. Tävlingen arrangerades för femte gången och finalen hade föregåtts under ett par år av nationella uttagningar runt om i Europa. Ett par dussin håltagare från 13 olika nationer kvalificerade till finalen. Lite längre ner i artikeln redogör vi för resultaten. Hälsade välkommen till eventet gjorde Wolfgang Wiefler, Tyrolits chef för global försäljning och marknadsföring för Tyrolits byggdivision.

 

24 håltagaratleter tävlade

Själva finalen hölls på kvällen den 22:a februari och föregicks av en traditionell middag på tyrolskt vis med alla attribut som ingår. Totalt närvarade cirka 500 gäster från hela världen. Som vanligt blev det en mycket uppsluppen stämning med klackarna i taket så att säga. Svensk Rental Tidning hade som vanligt förmånen att delta och för att främst bevaka de svenska och nordiska håltagaratleterna. För den som inte känner till så tävlar varje deltagare i tre grenar och det som gäller för att godkännas är att fullgöra varje gren korrekt enligt reglerna och på snabbast möjliga tid. Den första grenen är betongkapning med en Tyrolit HRE410 som är en högfrekvensdriven elektrisk handkap. Den tredje grenen är att på en betongvägg applicera borrsystemet Tyrolit DME 32 och med den treväxlade borrmotorn borra igenom betongplattan på snabbast möjliga tid. Den andra grenen är att väggsåga en sträcka med Tyrolits högfrekventa väggsåg WSE 1621. De diamantverktyg som används i samtliga fall kom naturligtvis från Tyrolit.

Det var en tajt och nervkittlande kamp mellan de 24 deltagande håltagarna. Vatten och betongslam yrde stundtals från scenen och atleterna gjorde sitt yttersta för att uppnå den kortaste totaltiden. För Sverige tävlade Albert Waldefors från Borrmästarn AB och Pierre Hardtman från Betonghåltagarna i Huskvarna AB. Trots en mycket bra insats från dem båda räckte inte deras tider till seger men Albert Waldefors var snubblande nära en pallplats och hamnade fyra. Han hade riktigt bra tider på ringsågning och väggsågning. På väggsågningen hade han den bästa tiden i tävlingen men tappade lite på kärnborrningen. Pierre Hardtman kom på 14 plats. Bästa norrman var Patryk Sylwester Kos från Moby Entreprenør som kom på åttonde plats och landsmannen Miguel Kroken från Lommedalen Bygg kom på 12:e plats. Från Danmark tävlade Kenn Rehmeier från Nordjysk Diamantboring & Skaering som hamnade på 15:e plats och landsmannen Kenn Rosenskjold från MT Højgaard hamnade på 18 plats. Nämnas bör att det var riktigt jämnt över hela startfältet. Det var i princip bara sekunder som skiljde de tävlande åt. Verkligen bra jobbat av de nordiska mästarna. 

I år gick segern till Arnoldas Grigonis från företaget Technominas i Litauen som vann väggsågen Tyrolit WSE 1621 och 3000 Euro i prispengar. Andraplatsen kneps av Gaetano Casale från företaget Ediltaglio i Schweiz. Han kammade hem borrsystemet Tyrolit DME 32 och 2000 Euro i prispengar. Tredjeplatsen gick till Arnold Ortner från företaget Ortner Bohr-Schneidetechnik i Österrike. Han vann ringsågen Tyrolit HBE 400 och 1000 Euro i prispengar.

 

Intressant mässa med många nyheter från Tyrolit

Men om vi vrider tillbaka klockan lite så började dagen i Hall redan runt kl 10.00. Då öppnade nämligen Tyrolits mässa som var öppen under hela dagen. Tillverkaren hade verkligen laddat upp med många intressanta nya produkter som hade premiär. Det är svårt att i gå in i detalj på nyheterna i denna artikel men kortfattat visade man följande nyheter.

Tyrolit storsatsar nu på produkter för slipning och polering av betongytor. Man har sedan några månader bland annat anställd Paulo Bergstrand som tidigare var ägare och VD för Scanmaskin. Paulo, med mångårig erfarenhet inom detta segment spelar en nyckelroll i Tyrolits satsning. Man kan säga att allt som Tyrolit visade inom området slipning och polering är nya produkter. Det handlar om fem nya golvslipar med slipdiametrar från 28 till 78 cm. Där de största modellerna, FGE515 och FGE780 kan fjärrstyras. Samtliga maskiner kan användas för både slipning och polering. Till detta skall ett brett och väl tilltaget sortiment av slip- och polerverktyg läggas samt ett brett utbud av kemikalier. Man har också lanserat två nya floorstrippers, tre golvfräsar, tre shotblasters samt sju stofthanterare för uppsugning av slipdamm. På mässan visade man nya VCE1200D, VCE2400D och VCE3600. Den kanske största nyheten var Tyrolits smarta Digital Asset Management Tyrolit Move Smart som är ett digitalt verktyg för hela byggarbetsplatsen. Man släppte också tre nya borrmotorer, DME20, DME26 och DME32. Ny var också vakuumpumpen VPE600 samt golvsågen FSE808. På verktygssidan släppte man en ny kärnborr samt två nya diamantvajrar, elektrolpläterade DM-CG och sintrade DWB-C. En annan nyhet som släpptes på mässan var att Tyrolit förvärvat majoriteten av aktierna i tyska tillverkaren Contec för att stärka sin närvaro inom maskiner och utrustningar för bearbetning av betongytor. Contec är en välkänd utvecklare och tillverkare av en rad olika maskiner och verktyg för behandling av betong och andra golvytor.

Det har också hänt en del på personalsidan hos Tyrolit. Man har anställt tre nya ansikten, i alla fall nya hos Tyrolit. Paulo Bergstand har vi redan berättat om. Paulo har värvats som försäljningschef för Tyrolits produktsektor Floor grinding and Surface Preparation för den europeiska marknaden samt Mellanöstern. De andra nya är Fredrik Rundgren och Oscar Thörnros. Fredrik har lång erfarenhet inom golvslipning och ytbehandling  och har tidigare arbetat bland annat på Pullman Ermator och HTC Sweden. Fredrik titel är Area Sales Manager Floor Preparation Equipment. Den andra är Oscar Thörnros som också har god erfarenhet från branschen och har bland annat jobbat för Hilti. Oscar har anställts som säljare på regionen Mellansverige.

www.tyrolitdiamant.se

 

Resultatlistan från Tyrolit Cutting Pro Competition 2024

1.     Arnoldas Grigonis, Technominas, Litauen

2.     Gaetano Casale, Ediltaglio, Schweiz

3.     Arnold Ortner, Ortner Bohr-Schneidetechnik, Österrike

4.     Albert Waldefors, Borrmästarn, Sverige

5.     Thomas Simayr, Wolfthaler, Österrike

6.     Roman Milkowski, Rtech, Polen

7.     Lucas Gautier, Scidiam, Frankrike

8.     Patryk Sylwester Kos, Moby Entreprenør, Norge

9.     Peter Bierfeld, Bierfeld Bau, Tyskland

10. Rob McCarthy, LDD Constrcution, Storbritannien

11. Robin Tretina, Tretina, Tjeckien

12. Miguel Kroken, Lommedalen Bygg, Norge

13. Alexis L’exact, SAB, Frankrike

14. Pierre Hardtman, Betonghåltagarna i Huskvarna, Sverige

15. Kenn Rehmeier, Nordjysk Diamantboring & Skaering, Danmark

16. Marian Pastorek, VRB, Slovakien

17. Armin Acherman, Elmar Röhner, Schweiz

18. Kenn Rosenskjold, MT Højgaard, Danmark

19. Thomas Mc Farland, CDS, Storbritannien

20. Bert Sauber, BBG Betonbohr, Tyskland

21. Waael El Bermawey, Service Tagli, Italien

22. Marian Vlasak, Madril, Slovakien

23. Jaroslav Mikel, Dinaz, Theckien

24. Luigi Zamperini, Effelle SRL, Italien

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×