Börjar Sverige få en parallell ekonomi som Brasilien?

Published 1/9, 2023 at 13:30

Under 1980- och 1990-talen hade Brasilien en galopperande inflation. Penningvärde försämrades hela tiden och man behövde snudd på kassar med pengar för att gå och handla. Trots detta så var det ganska god fart på affärerna i landet genom att det existerade en parallell ekonomi som man kallade det. ”Business finds it way no matter what”.

I Sverige börjar det kännas det nästan likadant. Inte att penningvärdet märkbart försämras vecka från vecka och att vi behöver kassar med pengar för att handla. Kronan nådde dock ett nytt lågvattenmärke mot Euron nyligen och kostade nästa 12 kronor för en Euro. Samtidigt är det full snurr på handeln och restaurangerna fullkomligen dignar av besökare. Vad är det som händer egentligen. Bostadsmarknaden, i alla fall i Stockholm, visar i alla än så länge några tecken på nedgång i prissättningen. Priserna på bostadsrätter exempelvis snarare ökar än går ner. Är det så att svensken inte riktigt förstått att vi nu är inne i en lågkonjunktur?

Byggindustrin visar dock tydliga tecken på att det börjar krisa då projekt läggs på is eller ställs in. Men det gäller inte alla projekt. Det är ganska ojämnt både över landet och från entreprenör till entreprenör. Konkurserna ökar men samtidigt har många entreprenörer fullt upp med jobb. Mycket beror på vår omvärld om Sveriges lågkonjunktur skall fördjupas under hösten eller om den nuvarande utvecklingen som är lite kräftgångsliknande ska fortsätta tills det börjar att vända uppåt igen?

Det enda man egentligen kan göra är att jobba på som vanligt men med lite större försiktighet.

SRT 4-2023 är ett lite speciellt nummer. Det är upptaktsnummer inför hösten och så är det kombinerad mässutgåva och mässkatalog för den nya nordiska mässan Expolift som arrangeras 14-15 september på Scandic Hotel Infra City i Bredden norr om Stockholm. I den här utgåvan hittar du allt om mässan och utställarna. Expolift är en extremt nischad mässa för olika typer av accessutrustning på arbetsplatsen som alla typer av liftar, arbetsplattformar, fasadställningar, hantverkarställningar, bygghissar, materiallyftar, teleskoplastare, kompaktlastare, fallskydd, liftutbildningar och mycket mera. Det är kostnadsfritt att gå in på mässan om man är registrerad och entrébiljetter hittar du i denna utgåva av tidningen. Låt oss hoppas att denna premiärmässa blir lyckad och en riktig branschfest där accessindustrins användare möts och umgås.

Missa inte Expolift den 14-15 september.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×