ABT, den rätta vägen till personligt tillpassat skydd
Published 9/9 at 11:53Din säkerhet på arbetsplatsen är det viktigaste. Den som jobbar i utsatta miljöer måste skydda sin kropp både utvändigt och invändigt med rätt och tillpassad personlig utrustning. Nu skärps reglerna för detta i Sverige och företaget ABT Sweden kan visa vägen.
De som arbetar professionellt med rivning, sanering, betonghåltagning och slipning och polering av betonggolv med mera vet hur viktigt det är att skydda sig på jobbet och använda rätt typ av skyddsutrustning. Medvetenheten om riskerna att inte använda skyddsutrustning och på ett felaktigt sätt har ökad rekordartat bland professionella entreprenörer inom dessa sektorer. Den första januari, 2025 träder dessutom en ny lag i kraft som innebär att det är arbetsgivaren som bär ansvaret för att se till att andningsskydd skall vara individuellt utprovade för alla anställda som arbetar i miljöer som kräver andningsskydd. Om man väljer tätsittande andningsskydd, ska tätheten provas genom en så kallad tillpassningsprovning.
ABT med gediget kunnande om skyddsutrustning
Men det finns företag som specialiserat sig på att se till att entreprenörerna är väl skyddade på arbetsplatsen så riskerna minimeras att drabbas av allvarliga skador och sjukdomar orsakade av miljön. Ett av dessa företag heter ABT Sweden och har sitt säte i Tyresö sydöst om Stockholm. Företaget grundades 2014 av norrmannen Jan Erik ”Putte” Aamundsen, och han har blivit lite av en legend i branschen. Putte började sin bana inom den här sektorn redan 1977 genom att utveckla ett korrosionsskydd efter PVC-bränder. Under 1980-talet var Putte teknisk chef vid det bolag som idag kan betecknas som Norge största saneringsföretag. Från året 1989 fram till 2013 grundade och drev Putte företaget Alron Chemical Co AB, som levererar och producerar produkter till saneringsbranschen. Förutom ägare var Puttes position inom bolaget var teknisk chef och marknadsansvarig. Putte har under sin karriär även jobbat mycket som utbildare inom exempelvis lukt- och mögelsanering över hela Europa, Australien och Japan. 2013 sålde Putte Alron Chemical Co AB och startade ABT Sweden AB året därpå. Idag ägs ABT Sweden av Andreas Söderlund och familjen Orrvik som förvärvade bolaget från Putte 2022, då han gick vidare mot andra äventyr. Andreas har jobbat med saneringsbranschen sedan 2006 och med Putte sedan 2011. Andreas var med i ABT Sweden från starten och känner bolaget utan och innan. Idag är man sju anställda men är inne i en rekryteringsfas där personalen behöver utökas med minst en person under den närmste tiden.
”Vi har för tillfället väldigt mycket att göra och vi upplever ett stort ökat intresse att skydda sig effektivt på arbetsplatsen. Detta hänger säkert ihop med att reglerna skärps hela tiden och inte minst den nya lagen om andningsskydd från 1 januari nästa år”, säger Andreas Söderlund.
Brett produktsortiment och stor kunskap
ABT Sweden jobbar med många olika sektorer där det är viktigt att skydda sig på olika sätt. Man är specialister på utrustning och tillbehör för asbestsanering och även generell sanering av hus och fastigheter. Man erbjuder även många specialanpassade produkter och utbildningar. En annan produktsektor som man bemästrar väl är all typ av avfuktning och erbjuder en rad olika produkter och tillbehör. Slutligen ett annat produktområde som man jobbar mycket med är personlig skyddsutrustning för olika arbetsuppgifter. Här erbjuder man ett brett produktsortiment, personlig rådgivning och utbildningar.
De yrkesgrupper man framförallt vänder sig till är företag som arbetar med sanering och rivningsföretag. Många av ABT Swedens produkter är också anpassade för betonghåltagning samt slipning och polering av betonggolv. ”Med det nya lagkravet från 1 januari, 2025 och vår kunskap inom personligt skydd så har vi utökat kundstocken till stora industrier, räddningstjänst med flera”, berättar Andreas.
ABTs produktsortiment är omfattande och består av mer än 1500 artiklar, alltifrån förbrukningsartiklar av olika slag som skyddshandskar, skyddskläder, trekammars dragspelsslussar, skyddsmasker av olika slag till maskiner för avfuktning, torkning, fläktar med mera. Mycket finns på hyllan på lagret i Tyresö och gör det inte det så kan man ha produkterna hemma blixtsnabbt. ”Ofta behöver våra kunder beställningarna omedelbart och utrymmet för väntetider är inte stort så det är viktigt att ha de mest populära produkterna hemma”, säger Andreas.
Man har återförsäljarsamarbeten med ett bolag i Norge och ett annat i Finland. Tillsammans hjälper man varandra med produktleveranser och har ett stort utbyte vad gäller produktbevakningar, omvärldsanalyser med mera.
Att både jobba i och leverera till sanerings- och rivningsbranscherna ställer krav på att hela tiden vara på tårna. Särskilt för ABT Swedens del som är leverantör. Det är viktigt att hålla ett öga på förändringar i reglerna och ständigt uppdatera sitt produktsortiment samt att som leverantör och utbildare förse sig med de senaste kunskaperna så dessa kan förmedlas till användarna. Vad gäller skyddsutrustning vid exempelvis asbestsanering så är det en självklarhet att det ska användas. Det vet de flesta som jobbar med asbest. Men en annan sak är att den ska vara personanpassad. En skyddsutrustning som inte anpassats för den som ska använda kan snudd på få motsatt effekt och inte alls ge det skydd som användaren kanske tror. ABT Sweden har utfört tillpassningstester hos sina kunder sedan tio år tillbaka och är certifierade enligt Fit2Fit. Fit2Fit är i grunden ett program från Storbritannien som säkerställer kompetent testledare vid tillpassning av personligt Andningsskydd. Fit2Fit har implementerats på den svenska marknaden av branschorganisationen NSA, Nordic Safety Association och har under den resans process haft en tät dialog med arbetsmiljöverket. Och varför är det så viktigt med personligt tillpassad skyddsutrustning som dessutom sitter tätt intill kroppen? ”Orsaken är att det fortfarande dör över 3000 personer på jobbet årligen på grund av långtidsrelaterade skador på arbetet. Om inte skyddet används på rätt sätt är det verkningslöst. Vi måste får ner dessa dödssiffror”, säger Andreas.
Värdet av personligt anpassad skyddsutrustning
Som sagt är det arbetsgivarens ansvar från och med nästa år att den anställde har en personlig och anpassad skyddsutrustning i arbetet och detta bör alla ta på allvar. Om man inte följer reglerna kommer det bli föreläggande om förbud och risk för skadestånd för arbetsgivaren. Det här kravet gäller filtrerande halvmasker, halvmasker och helmasker. Detta gäller även en hel eller halvmask med övertryckssystem såsom tryckluft, tub- eller fläktmatat. Löst sittande andningsskydd behöver dock inte tillpassas men arbetsmiljöverket betonar vikten av att de är individuellt utprovade och att använder har god kännedom om sitt skydd. Den personliga skyddsutrustningen skall testas innan första användningen, vid byte av storlek eller varumärke, signifikant förändrad kroppsvikt, förändringar i ansiktet i själva tätningsområdet, dentala förändringar eller vid obehag vid användning. Utöver detta är rekommendationen en gång per år. Skägg kan också utgöra ett stort problem för tätsittande ansiktsmask.
”Med rätt och anpassad skyddsutrustning sparar man faktiskt pengar då hanteringen av användaren blir smidigare och skyddsutrustningen håller längre. Dessutom genererar rätt skydd och användning lägre antal sjukskrivningar”, säger Andreas.
Om man som arbetsgivare känner sig osäker är den bästa rekommendationen att ta kontakt med ABT Sweden.
ABT Sweden besöker löpande sina kunder. Mycket information kan man också hitta på ABT Swedens hemsida där man även har en webbshop där kunderna enkelt kan beställa sina produkter. För den som vill veta mera om ABTs produkter och tjänster kan också passa på att besöka demoleringsmässan DEMCON i Bredden norr om Stockholm, den 19-20 september i år där ABT Sweden ställer ut.