2022: Ett intensivt liftår

Published 30/12, 2022 at 10:58

Liftbranschen är en bransch som inte står still. Ny modeller lanseras ideligen och nya märken dyker upp på marknaden. I den här temaartikeln gör vi ett tvärsnitt över vad som hänt under året.

Året 2022 har varit ett annorlunda år på många sätt. Bland annat för att ett krig brutit ut i Europa vilket var ganska länge sedan. Kriget i Ukraina påverkar oss alla och våra verksamheter på olika sätt. Den här temaartikeln handlar om nya modeller av liftar som lanserats under året. Trots krig och rester av Coronapandemin har 2022 varit ett intressant liftår. I den här artikeln gör vi ett sammanfattande tvärsnitt om vad som hänt under året och kikar lite extra på nya modeller som lanserats i slutet av året i samband med att mässan Bauma gick av stapeln i München i oktober.

 

Året från början till slut

I början av året publicerade vi en artikel om Versalifts nya svenska dotterbolag i Falkenberg som leds av Anders Werneskog. Vi berättade om sortimentet av Versalifts egna produkter, Ruthmann Steiger Ecolift och Bluelift-serierna, Almacs bandburna liftar med unik nivelleringsfunktion och Hinowas bomliftar som säljs av Versalift. Anders Werneskog berättade också om några nya produkter som lanserades på Bauma. Bland annat visade Almac, förutom sina Babi- och Jibi-liftar sina Multiloaders med nivellering och en larvsburen kran med nivellering. Ruthmann Bluelift visade storsäljaren SA18HB och nya ST31 som när 31 meter.

 

Krankungen till nya lokaler

Vi har också berättat om att uthyraren Krankungen flyttat till nya och mera ändamålsenliga lokaler i Sollentuna. Nu håller man till på Staffans väg 5 i Rotebro, Sollentuna. Företaget har specialserat sig på bland annat minikranar från Maeda och Jekko samt de fjärrstyrda och larvbandsburna transportplattorna Tracked Carriers. Krankungen har nyanställt flera under året och finns idag i Stockholm, Göteborg, Borlänge och Degerfors.

 

IPAF forstsätter att öka

Internationella federationen IPAF ökar sin liftutbildningskapacitet världen över och meddelar att man i nuläget har utbildat över två miljoner plattformsoperatörer sedan man tog fram sin första liftutbildning för snart 30 år sedan. Ansvarig för IPAFs verksamhet i Norden och Baltikum är Kent Boström.

 

Nordbygg 2022 och Expolift 2023

I våras genomfördes dessutom mässan Nordbygg igen efter att ha blivit framflyttat på ett par år på grund av pandemin. Uppslutningen var god och flera leverantörer av liftar och byggnadsställningar ställde ut. Under året meddelades också att man den 14-15 september, 2023 kommer att genomföras en helt ny mässa för allt inom accessutrustning, många liftar och ställningar bland annat. Mässan arrangeras på Inframässan i Upplands Väsby och supportas av Rentalföretagens Liftutskott och IPAF. Arrangör är företaget SCOP AB.

Nämnas bör också att Rentalföretagens liftutskott har under året tagit krafttag i arbetet med att underlätta maskinuthyrarens arbete med liftar. Det nya utskottet är mycket aktivt och driver med framgång viktiga frågor gällande uthyrning och arbete med liftar. Liftutskottet har dessutom tillsatt en särskild arbetsgrupp som har till uppgift att återuppta arbetet inom det viktiga Liftutbildningsrådet (LUR). Jessica Huhtala på Mälarlift är sammankallande i Rentalföretagens Liftutskott och ledamot i Rentalföretagens styrelse.

 

Dinolift optimerar produktionen

Vi har också berättat om att finska tillverkaren Dinolift flyttat in i nya mera ändamålsenliga tillverkningslokaler som kommer att utöka produktionskapaciteten med hela 50 procent. På försommaren hölls en stor invigning av lokalerna där SRT närvarade. Man passade också på att lansera den nya hybridliften 230 VTH. Med VTH gör användaren liftjobbet i tysthet utan störande motorljud och utan utsläpp med hjälp av batteridrift, enligt Dinolift. Precis som sin dieseldrivna föregångare är Dino 230VTH framtagen för uthyrning. I Sverige säljs Dinolift av Zip Up Svenska AB. Även Zip Up har flyttat in i nya lokaler och om det och andra nyheter kan du läsa om i ett separat reportage. Zip Up säljer också Snorkel i Sverige. Moderbolaget till Snorkel, Ahern Rental, är under försäljning till amerikanske United Rentals och kommer efter det att enbart satsa på sin tillverkning av liftar och arbetsplattformar.

Zip Up har under året lanserat fem nya lithiumdrivna liftar från Snorkel vilka är S2255RTE, S2755RTE, S2770RTE, S3370RTE och S3970RTE. Dessa saxliftar är designade för att erbjuda en grovterränglösning utan utsläpp, utan att kompromissa med tillförlitligheten och fyrhjulsdriftsmöjligheterna hos dieselmotsvarigheterna. Zip Up har även släppt nya glasliften Winlet 400-CL-DHB-HS.

Scantruck lanserade under våren en ny spindellift från tillverkaren Platform Basket och heter Spider 39T och har en arbetshöjd på hela 39 meter.

 

Nyheter från Scantruck

Under året har flera andra nyheter lanserats som exempelvis GMG som släppt sin nya i-serie av liftar. Produkterna säljs i Sverige av Scantruck. Svenska Skyjack har uppdaterat pelarliftarna SJ12E och SJ16E. Sex stycken av Skyjacks dieseldrivna bomliftar har försetts med ökad lastförmåga som standard. Liftexperten som säljer Genie i Sverige har släppt 13 nya elsaxmodeller. Nyheterna omfattas av modellerna GS1432M, GS1932M, GS1530/GS1532 E-Drive, GS1930/GS1932 E-Drive, GS2032 E-Drive, GS2632 E-Drive, GS3232 E-Drive, GS2046 E-Drive, GS2646 E-Drive, GS3246 E-Drive och GS4046 E-Drive. Man har även släppt lättviktsbommarna S60J och S80J. Ny är också S65XC som är en lift som kan utrustas med en extra stor korg och som blivit väldigt populär.

Scantruck som säljer amerikanska GMG meddelar att liftarna i GMGs ED serien fått så omfattande uppdateringar att det var bäst att ge den nya serien ett eget namn. ”Förändringarna gäller alla liftarna från GMG 1930 till GMG 4555 som nu har fått tillägget ”I” i sin modellbeteckning”, förklarar Lasse Weber, produktansvarig för GMG liftar hos Scantruck AB som är importör i Sverige.

Scantruck langade också andra nyheter på Bauma. Man visade nyheter från Manitou, Sennebogen med flera. Ny var Manitous MT625, teleskoplastarna MRT2260 och MRT2660, bomliftarna 160ATJ och 180ATJ samt 160ATJe och 180ATJe som är eldrivna. Man visade också minikranen Spider 15.70ED från Platform Basket som vi berättat om tidigare i texten.

 

Scanlift börjar sälja CMC

En ny lifttillverkare har under 2022 slagit sig in på den svenska marknaden. Det handlar om märket CMC som tillverkas i Italien. Ny distributör i Sverige är företaget Scandlift i Göteborg. Läs om detta i en separat artikel i den här utgåvan.

CMC släppte två nya modeller på Bauma. CMC har uppgraderat prestandan för två av sina plattformar. De nya modellerna är S27 och S30 och är båda utrustade med dubbel lateral utsträckning plus fock. De når arbetshöjder på cirka 27 respektive 30 meter, två meter högre än S25- och S28-modellerna som de ersätter. Räckvidden är en av den bredaste i sin klass och har utökats med 1,40 meter, vilket gör den till den största någonsin.

 

Power Ant multifunktionsvagn

På Nordbygg lanserades en unik multifunktionsvagn med lyftmöjlighet. Produkten heter Power Ant. Power Ant är en multifunktionsvagn med en kran som kan förlängas för att lyfta cirka 200 kg till 12-14 meters höjd. Flakets lastkapacitet är 1500 kg och vagnen klarar lutningar upp till 50 procent. Kranen är fjärrstyrd, men operatören kan använda personkorg och lyfta både sig själv och materialet. Power Ant tar sig fram på små ytor, där man inte kommer fram med traditionella kran- eller lastbilar och sparar både tid och ryggar.

 

Lifton satsar på trailerkranar

En annan intressant nyhet som SRT skrev om ganska nyligen är att företaget Lifton gett sig in i kranbranschen. Lifton har gjort sig kända för renovering och försäljning av begagnade liftar men har sedan tidigare i år blivit generalagent för tyska tillverkaren Paus. Paus tillverkar en rad olika maskiner men gjort sig kända för trailerkranen Paus som visat på mycket god lyftkapacitet. Paus trailerkranar lämpar sig mycket väl i trånga och svåråtkomliga utrymmen och ersätter i mångt och mycket stora mobilkranar som kan vara svåra at få tag på när man behöver dem. En trailerkran från Paus kan ofta lösa problemet mycket smidigare och snabbare.

 

Hybridkoncept från Bronto

På tal om mobilkranar så lanserade finska Bronto Skylift ett nytt hybridkoncept på Bauma: Bronto Hybrid Pack, en hybriddriven påbyggnadslift för billiftar. Konceptet gör det möjligt för användaren att arbeta emissions- och bullerfritt inomhus och utomhus, och baseras på litiumteknologi.

 

Nyheter från Sinoboom

Sinoboom gjorde ett stort avtryck på Bauma och visade flera nyheter. Man visade 15 nya och uppdaterade produkter av batteridrivna och växelströmsdrivna liftar. Man visade nya plusmodeller samt nya spindelliften SPA33HJ. I Sverige säljs Sinobooms produkter av Liftab i Göteborg.

 

Nyheter från Scankran

Den italienska lifttillverkaren Palazzani visade fem nya spindelliftar på Bauma vilka var minikranen RPG2900 W+ Bi-energy, TSJ30I Hybrid som är en kompakt spindellift med teleskopbom, TZX225 Bi-Energy för mjuk terräng och ömtåliga golv. Ny var också modellen TSJ 35.1 Eco/Lithium, tillgänglig på larvband och Bi-Energy (Diesel + AC). Modellen som visades på Bauma är ett grönt alternativ (AC + litiumbatteri) för applikationer där det krävs noll utsläpp. Palazzani säljs av Scandkran på den svenska marknaden.

Scankran säljer även Hyrax bomliftar och släpper nu nyheten Hyrax 27.12 Solar Edition.

HYRAX 27.12 "Solar Edition" gör vad övriga marknaden inte kan. Denna larvbandlift är framtagen för att underlätta och effektivisera installationer av solpaneler. Korgen kan bära med sig upp till 4 st standardsolpaneler. Arbetshöjden på kranen är 12,6 meter och plattformshöjden 10,6 meter. Plattformen kan roteras 180 grader.

 

Ny minikran från Jekko

Jekko lanserar SPX328, en larvbandsburen minikran som kan ta sig genom standarddörröppningar. Dess bredd i stängt läge är under 80 cm, och modellen väger 2300 kg och har en maximal lastkapacitet på 2800 kg, maximal arbetshöjd med bom på 10,5 m och maximal höjd med jib p. 12,8 m. Maskinen är 2,95 m lång, 1,61 m hög och 73 cm bred. Jekko säljs av Jekko Svenska AB i Sverige.

Lagom att SRT 6 publicerades meddelade Jekko i Sverige att man även släppt JF545 som är bandburen minikran dom drivs både med batteri och diesel. Den har en lyftkapacitet på tre ton och når hela 31 meter i höjd. Man kan även hänga på en personkorg som klarar att lyfta två personer upp till 31 meter. Kranens huvudbom klarar att lyfta 15,5 ton upp till 18,8 meter. Minikranen står stabilt med fem stabiliseringsnivåer och fyra olika stabiliseringsområden. Jekko har också släppt SPX650 som är en storebror till SPX328. Minikranen lyfter 1,2 ton upp till 23,6 meters höjd och den är helt och hållet batteridriven. Huvudbommen klarar att lyfta fem ton upp till 17,3 meter. De båda nyheterna är laddade med en rad smarta lösningar för ett säkert och effektivt arbete. Mer information återfinns på Jekkos Svenska hemsida.

 

Liftgruppen säljer kinesiska XCMG

Företaget Liftgruppen säljer som tidigare Omme, Multitel och GreenMech men är numera även återförsäljare för kinesiska liftmärket XCMG.

 

Liftexperten fortsätter tillväxten

Liftexperten i Göteborg är återförsäljare för amerikanska liftmärket Genie i Sverige samt Leguans larvbandsburna liftar som tillverkas av finska Avant Tecno. Liftexperten har kraftfullt tagit marknadsandelar på den svenska marknaden under de senaste två åren vilket vi även bevakat i tidningen. Nu vill man även satsa på sina specialbyggda liftar för en rad olika specialapplikationer. De specialbyggda liftar tillverkas i samarbete med bolagets moderbolag Hybeko i Skien, Norge. I ett separat reportage i tidningen kan du läsa mer om den här satsningen.

 

Uppdateringar hos Skyjack-liftar

Skyjacks pelarliftar är nu uppdaterade för högre prestanda, användarvänlighet och servicevänlighet. SJ12E och SJ16E har bland annat 70 procent färre hydraulkopplingar, elmotordrift och integrerad analyzer. Dessutom har samtliga Skyjacks dieseldrivna bomliftar – SJ 45T+, SJ 66T+, SJ 86T, SJ 45AJ+, SJ 60AJ+ och SJ 85AJ – nu ökad lastförmåga som standard. Plusbommarna klarar av vikter från 300 till 454 kg. Dessutom har de fem graders lutningskapacitet. Alla motorer i Skyjacks dieseldrivna liftar är av Steg V-klass och godkända för exempelvis HVO100.

Skyjacks nya SJ 9664RT bygger på samma chassi som SJ 92-serien och har en arbetshöjd på 21,5 meter. Arbetsplattformen har dubbla utskjut och mäter in på 7,2 meter så att den totala arbetsytan blir 13,5 m². Dessutom klarar den av last på upp till 513 kg och är godkänd för upp till fem personer.

Skyjack lanserar även en ny hemsida där besökare kan skapa ett konto för beställning av reservdelar. Där finns även länkar till samtliga reservdelsmanualer, servicemanualer och användarmanualer. Inloggade kunder ser priserna live på alla reservdelar och kan göra klart faktureringsunderlag.

Join our Newsletter

PDi TV

Info

×