Pon Equipment inför DNA-märkning på alla nya maskiner

Published 18/12, 2018 at 10:37

Pon Equipment blir först i Sverige med att DNA-märka nya maskiner som standard. Nu blir det ännu svårare för tjuvarna att stjäla en Cat.

Alla nya Caterpillar-maskiner som säljs av Pon Equipment i Sverige kommer från och med årsskiftet att stöldskyddsmärkas med bland annat syntetiskt DNA och etsade rutor. Pon blir därmed först på marknaden med att uppfylla de nya kraven i normen SSF 1084. Normen är framtagen på uppdrag av Trafikförsäkringsföreningen i ett samarbete mellan Yrkestrafikgruppen, Larmtjänst och Stöldskyddsföreningen, SSF.

”Vi vill bidra till att minska risken för våra kunder att råka ut för maskinstölder. För oss är det en så viktig fråga att vi har beslutat att samtliga nya maskiner som säljs av oss ska märkas enligt SSF 1084”, berättar Fredrik Forsman, produktchef Pon Equipment. ”Vissa maskintillverkare erbjuder liknande märkning som tillval men det räcker inte anser vi. Därför märker vi alla nya maskiner och vår förhoppning är att fler följer efter så det blir en branschstandard.”

Svenska företaget Eurosafe Security Solutions AB har under lång tid arbetat brottsförebyggande för att minska maskinstölder. Företaget är den första leverantören som blivit certifierade enligt SSF 1084 med produkten SmartWater System 1084 som används till Pon Equipments maskiner.

”Det stjäls maskiner i Sverige för miljardbelopp varje år och vår erfarenhet med statistik visar tydligt på att de kriminella undviker stöldskyddsmärkta objekt”, säger Stefan Johansson, marknadsansvarig Eurosafe Security Solutions. ”DNA-märkningen skapar osäkerhet hos de kriminella och kräver stor åverkan för att ens vara möjlig att ta bort. Genom stöldskyddsmärkningen visar Pon Equipment på att de tar aktivt ställning mot brottslighet samt att de tydligt värnar om att ge den enskilda kunden en trygg och driftsäker vardag.”

Märkning ger enligt SSF 1084 försäkringsfördelar hos flera bolag. Stöldskyddsmärkningen bygger på flera komponenter. DNA-märkningen görs med SmartWater som är en kriminalteknisk vätska som penslas på ett flertal ställen. Varje vätskeblandning innehåller en unik syntetisk kod bestående av metallsalter som gör att polisen kan spåra maskinen till ägaren och koppla de kriminella till brottet. Förutom DNA-märkningen används mikropunkter som gör det möjligt för polisen att läsa den unika koden för att kunna identifiera maskinens ägare.

Join our Newsletter

Free Subscription

PDi TV

Info

×