Och vad gör vi med dammet i år?

Published 30/5, 2018 at 12:46

Det händer ständigt något bland svenska tillverkare av utrustning för stofthantering och rening av luft. Den här temaartikeln redogör för senaste nytt.

Hela världen tittar på eller ändrar sina reningskrav utifrån svenska produkter. Exempelvis har de amerikanska reglerna skärpts kraftigt för exempelvis kvartsdamm så att de tangerar våra regler, något som vi berättade om redan i förra årets temaartikel. Amerikanska tillverkare fick extremt bråttom att uppgradera sina produkter medan svenska produkter med god marginal klarade kraven från start. 

 

Rening av vatten på byggarbetsplatsen allt viktigare

Kvartsdamm och andra farliga partiklar i luften på byggarbetsplatsen har länge varit i fokus i Sverige och övriga Europa. Men sedan ett antal år tillbaka har det vatten som används och genereras på en byggarbetsplats också kommit i fokus. Även här är Sverige långt framme. Den här tema artikeln handlar inte om vattenfiltrering men i samband med mässan DEMCON på Infracity i höst kommer seminarier att arrangeras både gällande hantering och skydd mot kvartsdamm samt hur man effektivt filtrerar och renar vatten på och från byggarbetsplatser. 

 

Ny liten Oxysan

Som bekant säljer Jerneviken Maskin Oxysans joniseringsenheter som binder dammpartiklar genom joniseringsteknik så att de klumpar ihop sig och trillar ner på golvet så att de enkelt kan samlas upp. Sortimentet har nu utökats med Oxysan 200 som är en mycket liten behändig enhet lämplig för mycket små utrymmen.

www.jerneviken.se

 

HTC D60 vinner Innovationspris 

För en tid sedan lanserade HTC sin nya stoftavskiljare HTC D60, något som vi berättat om i tidningen. För sin innovativa produktnyhet har HTC för andra året i rad vunnit mässan World of Concretes pris “Most Innovative Product” i kategorin ”Industry choice”, som baseras på användarnas egna röster. I år är det den nya stoftavkiljaren HTC D60 vunnit utmärkelsen i klassen ”Dust Control and Accessories”. Detta följer framgången med den nya slipmaskinserien HTC DURATIQ, som vann samma pris föregående år.

Stoftavskiljaren HTC D60 är speciellt konstruerad för att hantera damm vid golvslipning med fokus på kontinuerlig drift. Den är utrustad med många smarta funktioner, till exempel automatisk filterrengöring, en integrerad föravskiljare och fjärranslutning till HTC DURATIQ slipmaskiner.

Tävlingen som arrangeras av Hanley Wood utlystes i samband med World of Concrete-mässan i Las Vegas, har som syfte att lyfta fram de mest innovativa och banbrytande produkterna för betongbranschen i olika kategorier. HTC D60 nominerades i kategorin ”Dust Control and Accessories” och kunde på mässan ses tillsammans med hela HTCs sortiment av sliputrustning och lösningar (golvslipmaskiner, diamantverktyg, stoftavskiljare och golvlösningar).

www.htc-floorsystems.com

 

 

Silas luftrenare bäst i test

Sila AB är den lilla tillverkaren som börjar vinna allt mera mark och fler och fler entreprenörer upptäcker fördelarna med Silas sortiment. En stor nyhet för en tid sedan är att deras luftrenare Sila 600A2 fick bäst i test i tidningen Byggarbetaren. Andreas Lundin, som är försäljningschef på Sila, berättar att man nu gjort Sila 600 ännu bättre. “Nu får kunden även en driftstidmätare, en filterlucka för snabbt grovfilterbyte, filterindikator och sen har den ju blivit ett halvt kilo lättare också. Därför byter vi nu ut tvåan mot en trea: Sila 600A3 är här”, berättar Andreas.

För att ta så lite plats som möjligt i en dörröppning, är Sila 600A3 byggd på höjden och har även stor filteryta för att vara så effektiv som möjligt. Med 600 m3/h är den perfekt för mindre rum som t ex badrum. Den klarar av rum upp till 23 m2 (beräknat på 2,5 m takhöjd och en luftomsättning på 10 gånger per timme). Sila 600A3 har två utblås som gör att användaren både kan leda ren luft tillbaka till ditt arbetsområde och dels kan leda ut luft för att skapa ett undertryck.

Andra nyheter från Sila är att den patenterade Saneringsramen har blivit 30 kg starkare och fått den gröna Sila-färgen. “Nu kan man även köpa till en Frontstos och en Saneringsstos som extra tillbehör. Med Frontstosen kan luftrenaren placeras centralt. Slangens öppning kan enkelt flyttas. Frontstosen monteras på sugsidan av luftrenaren med 4 skruvar. Saneringsstosen kopplas till slangänden och är försedd med grovfilter”, berättar Andreas.

I nuläget består Silas sortiment av Sila 600A3, som vi berättat om. Till det skall Sila 1000A2, Sila 2000A2 och Sila 5000A2 läggas samt saneringsramen förståss, vilka vi presenterat i tidningen vid ett tidigare tillfälle.

www.silaproducts.se

 

Midhage marknadsför Strong i Sverige

Strong är en tillverkare som fram tills för någon månad sedan var okänd för Svensk Rental Tidning. Strong är ett starkt namn i Finland och nu tar Jack Midhage AB upp produkterna i sitt sortiment för den svenska marknaden.

Midhage har med sina joniseringsaggregat, Jonex, etablerat sig även inom luftrening på den svenska byggmarknaden. Joniseringsaggregaten renar luften på byggarbetsplatsen från damm, mögelsporer, dålig lukt och andra mikropartiklar. Även det farliga kvartsdammet avlägsnas effektivt. Jonex-aggregaten används med fördel tillsammans med traditionella luftrenare för att kunna styra och kontrollera luftströmmarna i rummet och därmed maximera joniseringseffekten. För att kunna erbjuda ett komplett program inom luftrening inleder nu Midhage ett samarbete med Strong OY.

Strong OY är Finlands ledande inom branschen med egen tillverkning av luftrenare, stoftavskiljare och våtsugar. De har i dagsläget en mycket stark ställning på den finska marknaden med en marknadsandel, enligt Midhage, på ca 50 procent men i Sverige har de hittills varit ett nästan okänt varumärke.

Strong Sverige AB drivs av Jan-Henrik Svensson som också är VD i det svenska bolaget. Jan-Henrik är en välkänd profil i denna bransch och har bland annat varit en av dem som har utformat Pullman Ermators modellprogram, enligt Jack Midhage AB. Han har även drivit SWIX AB specialmaskiner och senast integrerat Centractions sortiment med Pullman Ermator AB. 

Jan-Henrik är också den som tillsammans med Strong Finland utformat det nya programmet som Midhage i samarbete med Strong nu ska introducera till uthyrare, betonghåltagare och andra aktörer inom byggindustrin. Samarbetet innebär även att Midhage blir auktoriserad servicepartner för hela Strongs maskinprogram. Service och underhåll kommer att kunna erbjudas vid Midhages egna servicecenter i Göteborg och i Solna. 

En stor del av tillverkningen är förlagd till Finland. Produktprogrammet innehåller flera modeller av varje maskintyp; luftrenare, stoftavskiljare, föravskiljare och våtsugar. Ytterligare modeller är planerade och kommer att lanseras under våren och sommaren. Produktutveckling och kvalitet i utförande har satts i främsta rummet och maskinerna har flera intressanta lösningar och unika detaljer.

Hela sortimentet av Strongs produkter finns nu i Midhages program och det presenterades närmare i Midhages monter på Nordbygg under våren samt kommer att visas på Demcon under hösten. 

www.midhage.se

 

Dammfritt utan kabel med Festool

Inom ramen för sitt koncept ”Arbeta dammfritt” kommer Festool med många smarta produktnyheter som gör arbetet ännu renare. Tack vare den nya Bluetooth-modulen får batteriverktygen ett utsug utan att någon nätkabel behövs. Med de nya förbättringarna av CT-dammsugarna 26, 36 och 48 blir dammsugningen ännu enklare och effektivare än någonsin. Dammsugarna levereras nu med Sys-Dock med T-LOC, vilket gör att man enkelt och säkert kopplar fast alla sina SYSTAINER, SORTAINER och SYS-ToolBox på sin dammsugare. På den nya och smarta kabelvindan lindar man enkelt upp kabeln. Och får sedan - tack vare smart fällmekanism - loss den oerhört snabbt igen. Det har aldrig varit enklare att arbeta effektivt och dammfritt. Alla nyheter har varit tillgängliga från och med januari 2018. 

www.festool.se

 

Nya industridammsugare från Scanmaskin

Under förra året lanserade Scanmaskin två nya Industridammsugare, ScanDust 8000 och ScanDust 3600 som vi berättat om i SRT. Maskinerna är utrustade med Hepa-filter som tar hand om de ohälsosamma partiklarna. Dammsugarna är utrustade med en filtervakt som upplyser användaren om att det är dags att rengöra filtret. För att hålla filtren så rena som möjligt används rengöringssystemet Jet-Pulse som pulserar filtren. Maskinernas grovfilterpaket är i polyester med hög separeringsgrad. Designen och filterarean på dessa två nyförvärv i ScanDust serien är också utformade så att man får ut mesta möjliga sugkapacitet.

ScanDust 3600 och ScanDust 8000 är helt byggda i stål och har kraftiga, slitstarka och punkteringsfria däck som inte lämnar märken efter sig. Maskinerna har dessutom Longopac.

www.scanmaskin.se

 

Join our Newsletter

Free Subscription

PDi TV

Info

×