Nya teleskoplastare till Sverige

Published 18/12, 2018 at 10:27

I den här temaartikeln tittar vi närmare på de nya teleskoplastarna för byggsvängen på den svenska marknaden: nya maskiner från JCB, Sennebogen, Magni, Bobcat och Manitou.

JCB

JCB har nyligen lanserat en ny teleskoplastare på band på den europeiska marknaden: Teleskid 3TS-8T. Den kompletterar den populära modellen 3TS-8W och erbjuder en maximal lasthöjd på 4,1 meter och en räckvidd framåt på 2,25 meter.

Den nya teleskoplastaren erbjuder en kompakt lastmaskin med hög specifikation och extra räckvidd och lasthöjd, en kraftfull 55kW (74hp) JCB EcoMAX dieselmotor, ökad tippbelastning med bommen indragen och förlängd, samt lågtrycksgummiband som ger extra grepp vid dåliga markförhållanden.

JCB har byggt på framgången med teleskidmodellen 3S-8W på hjul när man har introducerat bandmodellen Teleskid 3TS-8T. Den är byggd på ett kompakt chassi på band och har därför alla fördelarna med manövrerbarhet, men med en teleskopbom med extra lång räckvidd.

Den förlängda bommen ger en maximal lasthöjd på upp till 3,8 meter med bommen ut-sträckt, nästan en meter mer än en standardbom. Dessutom levererar JCB Teleskid en framåtriktad räckvidd på marknivå på 2,25 meter och en maximal räckvidd på full höjd av 1,7 meter.

Det gör det möjligt för operatören att lasta eller lossa lastbilen från ena sidan. Lastaren har en nominell kapacitet på 732 kg med bommen förlängd och stigande till 1,676 kg indragen, vilket ger en signifikant ökad kapacitet jämfört med hjulmodellen.

 

Sennebogen

Sennebogen har också nyligen lanserat den nya teleskoplastaren 355E på den svenska marknaden. Enligt den tyska tillverkaren är den stor och stark som en hjullastare och har räckvidd som en teleskoplastare.

Hytten är höjbar och ger mycket bättre översikt vid till exempel lastning av en lastbil eller annat högt fordon. Ögonhöjden i högsta läget är 4,2 meter. 

355E har en räckvidd på hela 8,5 meter. Det gör att maskinen slipper köra upp på last-materialet för att spara både tid och minska olycksrisken. 

Formatet på maskinen är så kompakt att det är möjligt att även ta sig fram i trånga inomhusmiljöer. Maskinen har tre sorters styrning: fram-, fyrhjuls- och krabbstyrning. 

Med en arbetsvikt på 11,5 ton, en högsta stapelhöjd på 8,5 meter och en hög lyftkapacitet på upp till 5,5 ton så erbjuder den nya Sennebogen 355 E inte bara mångsidiga applikat-ionsmöjligheter, utan ger också kraftreserver för ett brett utbud av redskap.

Det finns ett flertal olika redskap som alternativ till skopan för att öka maskinens mångsidighet.

 

Magni

Den italienska tillverkaren av teleskoplastare Magni har i år introducerat sin nya och största modell RTH 6.46SH. Med en lyfthöjd på hela 46 meter och maximal lyftkapacitet på så mycket som 6 ton är Magni RTH 6.46SH den runtomsvängande teleskoplastaren med absolut högst lyfthöjd/lyftkapacitet som idag finns på marknaden.

Bommen är perforerad och därmed lättare vilket förbättrar lyftkapaciteten på hög lyfthöjd. 

Vid 45,64 meters höjd har den nya teleskoplastaren en lyftkapacitet på hela 2,5 ton.

Magni RTH 6.46SH är kompakt och särskilt anpassad för byggnader i städer med hög befolkningstäthet, där arbetsytorna ofta är begränsade och att arbeta i höga höjder är oundvikligt.

Den nya teleskoplastaren är utrustad med en steg 4-motor från Mercedes-Benz på 231 

hk. Den är också utrustad med luftkonditionering, uppvärmd pekskärm och diagnostiska lastavkänningskretsar.

 

Bobcat

Bobcats nya teleskoplastare heter TL30.70. Den har en lyftkapacitet på tre ton och en lyfthöjd på nästan sju meter. 

Bobcat TL30.70 är ett kompakt teleskoplastare jämfört med andra sjumetersmaskiner, särskilt på trånga arbetsplatser där manövrerbarhet är viktigt. 

Teleskoplastaren har en maximal räckvidd på över fyra meter vilket gör att den passar för många applikationer, i till exempel byggbranschen. 

TL30.70 har funktioner som automatisk parkeringsbroms, en Boom Push Retract-funktion som automatiskt sänker bommens hastighet när bommen är nästan helt indragen eller i minimala och maximala vinklar och en ergonomisk allt-i-ett-joystick som styr samtliga bomfunktioner och färdriktningar. 

Hytten är dessutom upphängd för att förbättra körkomforten. Bobcat TL30.70 går att beställa med två olika motorer, en 55 kW Stage IIIB-motor på 75 hk och en D34 75 kW Stage IV-motor på 100 hk för de tyngre jobben.


Manitou

MRT 1840 Easy är en ny roterande teleskoplastare från Manitou som har maxkapacitetet på fyra ton, max lyfthöjd på 17,9 meter och en räckvidd på 15,1 meter. 

Den är utvecklad för att vara en sann ”multitasker”: tre maskiner i en, tack vare ett brett utbud av redskap, till exempel gafflar, hissar, plattformar och kranar.  

Den är utrustad med fasta svänghjul med en bred stödyta samt ett lastövervakningssy-stem som kan upptäcka eventuell risk för överbelastning. Manitou har även uppdaterat sina teleskoplastarmodeller MT625H och MLT625 med  Stage V-motorer. MLT625 har också fått en uppdaterad design i NewAg-serien.

 

Ny JCB-återförsäljare

Sundahls Maskinaffär är nu återförsäljare av JCB på den svenska marknaden.

”Vi är glada över att kunna hälsa Sundahls Maskinaffär välkomna till JCB familjen i Sve-rige”, säger Markus Möller, svensk försäljningchef JCB. ”Sundahls har valt att inleda ett samarbete med oss och kommer att jobba med försäljningen av våra produkter i Krono-berg, Blekinge, Kalmar och Östergötlands län via deras anläggningar i Växjö, Vetlanda och Karlskrona. De kommer att jobba med hela vår produktportfölj vilken innefattar över 300 olika jordbruks- och anläggningsmaskiner. I Östergötland kommer man att fokusera enbart på anläggningssegmentet”.

Join our Newsletter

Free Subscription

PDi TV

Info

×