Nya Instant HD från Zip Up

Published 21/2, 2018 at 12:48

Under 2018 lanserar InstantUpright och svenska återförsäljaren Zip Up nya Instant HD. Fördelarna är många med denna nya byggställning och arbetsplattform. Den är lättare tack vare alla detaljer i aluminium. Starkare genom svetsning med ny metod. Instant HD kan målas i olika färger. Instant HD är enklare genom måttsättning i hela metrar samt säkrare då den är strukturtestad av Statens Provningsanstalt.

InstantUpRight är ett företag som har drivits av nya utmaningar i över 70 år. Varumärket är välkänt på den svenska marknaden och säljs av företaget Zip Up sedan många år tillbaka. Historien för InstantUpRight börjar redan 1945 med att den första aluminiumställningen designades. Efter att ha svetsat aluminium i 20 år så introducerade InstantUpRight år 1965 det så kallade rib-grip systemet. Med detta system så sammanfogas aluminium med pressteknik istället för svets. 

Hållbarheten förbättras avsevärt och 10 års garanti utlovas på fogarna. Men man har varit begränsade till en godstjocklek på 1,6 mm. 

 

Många tester

Flera gånger under åren har försök gjorts att pressa samman tjockare gods men detta har inte riktigt lyckats. Det har dock gått att klämma ihop godset utifrån bättre än att inifrån pressa samman material.

“Men så händer något. Då InstantUpRight 2014 utför nya tester på allt tjockare godstjocklek finner man att det med en ny teknik går att pressa rör upp till 4,0 mm tjocklek med mycket bättre resultat än vad man tidigare kunnat uppnå”, berättar Rikard Holmlund, VD och delägare av Zip Up Svenska AB. 

Efter ett antal tester och några månader av olika försök så kan man konstatera att testspiran tål högre belastning efter att man monterat kransar, än före någon bearbetning. “Detta är självklart svårt att acceptera då det är normalt återstår 50-75% av kapaciteten då man svetsat dit kransarna. Vi får till slut böja oss för sanningen som blir allt tydligare. Varje krans blir en förstärkning av röret med vår sammanfogningsmetod”, säger Rickard. 

 

Den nya Spiran

Med nya kunskaper efter testerna designar InstantUpright en helt ny spira, starkare än någon annan aluminiumspira. Man är väldigt nöjd med dess kapacitet och hur man lyckats att sammanfoga spiran med skarvtappen. När det gäller hur mycket InstansUprights kransar tål att belasta så var det i starten av projektet cirka 1600 kg. Nu i lanseringsstadiet av nya Instant HD så har man kommit upp i smått otroliga hela 4000 kg.

 

Marknadens starkaste Planka

Rickard Holmlund berättar också att med nya Instant HD kan man erbjuda marknadens starkaste aluminiumplanka. Den tål lastklass 6 i 2 meterslängd. Plankan är framtagen för att vara lätt och stark. Extraherad i ett stycke och den enda bearbetningen är att man monterar rätt krokar efter kundens önskemål, samt att man stansar ut ett halkmönster som gör plankan mycket säker att gå på i alla väder. Den har även ett handtag på mitten av undersidan för att underlätta montage.

 

Några andra fördelar

Instant HDs fotlister är också i aluminium vilka ger väldigt god passform samtidigt som de är lätta och stabila. Enligt Rickard en helt egen design som verkligen är nydanande vilket sluter avståndet helt till plattformsplankan. Vidare har ett lätt och stabilt fackverksräcke designats. Räcket ger fin stabilitet i horisontal- och diagonalled.  

Även stagen har pressade kopplingar vilket gör dem väldigt lätta och stabila.

 

Enklare med mått i hela metrar

Med Instant HD vill InstantUpright utmana branschen genom att använda metrisk måttsättning. Generellt så använder de flesta producenter av liknande ställningar längdmått på 3,07 och 2,07 samt breddmått på 0,73. InstantUpright kommer att göra det mycket enklare att måttsätta objekten med cc-mått på 2,00 och 3,00 och med breddmåttet 0,75cm.

www.zipup.se

www.instantupright.com

 

Join our Newsletter

Free Subscription

PDi TV

Info

×