Nya elverktyg 2018

Published 21/2, 2018 at 12:32

I årets temareportage om nya elverktyg presenterar vi produkter från Hitachi Power Tools, FLEX, Midhage, Festool och Bosch för den svenska marknaden.

Hitachi Power Tools satsar seriöst på batteridrivna verktyg. Och man lanserar nu två nya 18V- och kolborstfria stomspikverktyg: NR1890DBCL och NR1890DBRL. De nya verktygen eliminerar behovet av luftslangar, kompressorer och gaspatroner.

De är designade för yrkesbruk och hanteras som luftdrivna spikverktyg för till exempel sammanfogning av träkonstruktioner, regelverk och fasadklädnad. 

Båda verktygen är byggda i grunden på samma sätt och med samma kvalitet som de pneumatiska maskinerna. Men de är dessutom utrustade med Hitachis unika och patenterade Air Spring Drive System, ett system med komprimerad luft som reducerar både rekyl och ljudnivå.

Hitachis Air Spring Drive System använder inkapslad tryckluft för att driva varje spik. Det resulterar i omedelbar avskjutning och ger en hastighet upp till två spikar per sekund, eller upp till cirka 700 spik med ett fulladdat 5,0Ah batteri. 

Underhållet blir också enklare då ingen schematisk rengöring krävs. Prestandan är konsekvent även vid låga omgivningstemperaturer eller hög höjd.

Båda verktygen är utrustade med säkerhetsspärr som förhindrar oavsiktlig avfyrning samt indikator för magasinpåfyllning. De är inställbara för enkel- eller serieskott. 

De har också integrerat LED-ljus som lyser upp arbetsområdet, bälteskrok samt en utmärkt balans och Hitachis välkända ergonomiska grepp. 

Båda spikverktygen har kolborstfri motor, som ger verktyget längre livslängd och högre kapacitet per laddning. Motorn drivs med Hitachi 18V-batterier med slidefäste, vilket ger full kompabilitet inom Hitachis 18V sortiment.

Båda stomspikverktygen finns även tillgängliga som Tool only, utan batterier, laddare, förvaringsväska och andra tillbehör vilket är ett bra och ekonomiskt alternativ för användare som redan har ett Hitachiverktyg med kompatibla 18V-batterier och laddare.

FLEX

FLEX utökar och kompletterar sitt redan breda sortiment av vinkelslipar för proffsanvändare. Nu lanseras L 15-10 150, vilket är en 1500W-vinkelslip för kapning och slipning av skivor upp till 150 mm i diameter. 

Handtaget är ergonomiskt kompakt format med en bredd på endast 40 mm. Den smala bredden samt att handtaget är utrustat med ett mjukt inlägg gör att vinkelslipmaskinen är särskilt lämplig för längre arbetspass då handtaget avlastar och ger komfortabel användning.

Vinkelslipen är utrustad med mjukstart, för säkrare start och mindre risk för överbelastning av nätet, samt omstartsskydd för att undvika att vinkelslipen oavsiktligt startar om efter strömavbrott. Spindellås för justering samt snabbt och enkelt skivbyte. Nyckelfri justering av sprängskyddet.

Med tomgångsvarvtal på 10000/min är L 15-10 150 en robust maskin som inte bara sticker ut i mängden med sin kraft, den är dessutom konkurrenskraftig i sin prisklass jämfört med motsvarande maskiner.

 

Jack Midhage

Midhage lanserar  en ny kraftfull handsåg för betong: C14. Det är en eldriven handsåg för våt- och torrkapning i betong och med ett skärdjup på 125 mm (Ø 350 mm). 

Sågen är enkel och snabb att arbeta med och är utrustad med ”Intelligent Management System” (IPM) som bland annat möjliggör ett större kraftuttag från motorn. 

C14 har låga vibrationsvärden, justerbart klingskydd (hindrar att avverkningsmaterialet når operatören) och låga decibelnivåer. Dessutom är sågen utrustad med löstagbara stödhjul som gör sågningen enklare och säkrare. 

Sågen har integrerad vattenförsörjning för våtsågning, integrerad jordfelsbrytare och överbelastningsskydd. Skyddet sparar många onödiga reparationer och ger även en bättre livslängd på maskinen. Växelhus och klingskydd är tillverkat av magnesium för extra tålighet och låg vikt.

C14 har som de flesta andra torrkapar uttag för dammsugare. Men med det extra tillbehöret ”dammskidan” elimineras betongdammet nästan helt vid torrkapning. Något som är viktigt för att undvika silikosrelaterade hälsoproblem. 

Midhage har också inlett ett samarbete med en ny maskinleverantör, AGP Power Tools. Företaget har ett brett maskinprogram anpassat för byggnadsindustrin och är sedan många år väl etablerade i både USA och i delar av Europa.

Midhage kommer efter hand att introducera en stor del av AGP Power Tools maskinsortiment. Först ut i sortimentet är AGP C16, en elektrisk handsåg för våtsågning i betong.

Sågen, som är CE-märkt och godkänd för vatten/el, kan förses med diamantklinga upp till Ø 406 mm vilket ger ett skärdjup på hela 150 mm. Sågen är stark med sina 3200W (16A), den är också mycket användarvänlig och servicevänlig och har dessutom ett elektroniskt överbelastningsskydd vilket gör att onödiga reparationer undviks. 

Sågen är konstruerad för hårt bruk i tuffa miljöer för att klara de höga krav som betonghåltagarna ställer. Klingskydd och växelhus är tillverkade i magnesium vilket ger låg vikt och hög stryktålighet. Vinkeln på klingskyddet är ställbart genom ett enkelt handgrepp och har ett fjäderbelastat stänkskydd som följer underlaget och minimerar onödigt stänk. Sågens konstruktion gör den även mycket enkel att rengöra och serva. 

”Vi tror mycket på den här sågen”, berättar Peter Petersson på Midhage. ”Sågen håller en hög kvalitet och har ett pris som är attraktivt. Vi har redan sålt närmare 120 stycken sågar till proffshåltagare som varit mycket nöjda med både kapaciteten och säkerheten.”

Midhage introducerar en ny handhållen borrmotor för professionell håltagning. Maskinen heter DM6P och är avsedd för borrning upp till Ø 100 mm (Ø160 mm vid stativmontage). Borrmotorn är på 2000 W, har tre hastigheter och mekanisk slirkoppling.

Övriga funktioner är bl.a. elektronisk motorstyrning, mjukstart, värmeskydd och överbelastningsskydd med indikatorlampa.

Mjukstart-funktionen låter motorn starta med halv hastighet och nå full hastighet efter några sekunder vilket är skonsamt mot motorn samt möjliggör större kontroll vid ansättning. Motorhus och växellåda är tillverkade i magnesium för minimal vikt och maximal styrka. Metallkonstruktionen ger bättre kylning och ökad hållbarhet.

DM6P är en handhållen maskin i första hand men kan självklart monteras på stativ för borrning med större dimensioner (upp till Ø160 mm). Borranslutningen har både 1-1 / 4 ”UNC och 1/2” fröken. DM6P har maximal säkerhetsstandard vilket naturligtvis inkluderar inbyggd jordfelsbrytare.

“Borrmotorn är egentligen ingen nyhet då den funnits i drygt två år och är väl beprövad ute på Europamarknaden”, berättar Peter Petersson på Jack Midhage AB i Göteborg.  Maskinens funktionalitet, hållbarhet och prisbild kommer troligtvis att bli intressant för många håltagare. 

”Dessa maskiner är pålitliga, rejäla och effektiva och uppfyller kraven en proffshåltagare ställer på en handhållen maskin. De kommer från en av de världsledande maskintillverkarna, AGP Power Tools, som även tillverkar våra handsågar C14 och C16”, avslutar Peter.

 

Festool

Med sin nya diamantsågklinga för sänksågarna TS 55 och TSC 55 REBQ, erbjuder Festool en effektiv lösning för cement- och gipsbundna spån- och fiberskivor. 

Med den nya diamantsågklingan är det enkelt att kapa gips- och cementbundet skivmaterial. Klingans konstruktion ger en minimal värmeutveckling, vilket resulterar i snabbare arbete och längre livslängd. 

En negativ tandvinkel tillsammans med en generös segmenthöjd av diamanter bidrar dessutom till en oslagbar livslängd. I test med Knauf Aquapanel Floor har en och samma klinga utan svårigheter sågat över 3 000 meter. 

Den nya diamantsågklingan är anpassad endast för Festools nuvarande sänksågar TS/TSC 55 REBQ, som lanserades 2014. Utsugningskanalerna från den äldre generationen sänksågar är inte anpassade till gips-/cementdamm. 

För ett hälsovänligt arbete med minimal dammbildning bör man naturligtvis använda en dammsugare när man sågar. Sågklingan har en diameter på 160 mm. Håldiametern är 20 mm och snittbredden 2,2 mm.

 

Bosch

Bosch introducerar nu en helt ny, lätthanterlig värmekamera, GTC 400 C Professional. Den är utvecklad för att göra detaljerade mätningar för en perfekt analys av befintliga förhållanden och faktisk värmedistribution så att användaren kan komma till rätt slutsatser för sitt arbete. 

Oavsett om man arbetar med värme och luftkonditionering, elektricitet, fönstermontering eller montering av gipsskivor så kan värmefotografering kan man få enkel hjälp att hitta lösningar snabbt. Med nya GTC 400 är det lätt och överskådligt att till exempel hitta värmerör i golv eller väggar, kontrollera om element är luftade, kontrollera värmekablars dragning och hitta läckor.

Med visuell bild och enkel dokumentation av uppmätta resultat genom trådlös anslutning med Mea- suring Master App är det enkelt att dela bilderna med kunder och kollegor på plats via en smarttelefon och pekplatta eller bekvämt via datorn från hemmet med GTC överföringsprogram. 

 

Dewalt

Dewalt presenterar just nu inga nya elverktyg. Men trots det slår man ett slag för hela det nya XR-sortimentet. Ett unikt system som bygger på att en och samma batteriplattform passar samtliga produkter.

Redan när den nya XR-plattformen presenterades 2011 var målet att bli ledande när det gäller smarta lösningar som förenklar hantverkarens jobbvardag. 

Med en och samma batteriplattform för alla verktyg har utvecklingsmöjligheterna visat sig vara i princip obegränsade. Och DEWALT har fortsatt lansera en rad nyheter och innovationer. 

Resultatet är över 100 batteridrivna verktyg och nu är siktet inställt på att skapa ett helt komplett sortiment som täcker alla hantverksbehov, från skruvdragare till spikpistoler och högpresterande kap- och gersågar. 

Merparten av verktygen har också kolborstfria motorer för bästa tänkbara kraftöverföring och numera består sortimentet dessutom av både 18V och 54V batterier.

Det världsunika 54V batteriet XR FLEXVOLT är det starkaste verktygsbatteriet någonsin och framtiden inom batteridrivna elverktyg. Med ett så starkt batteri har det plötsligt blivit möjligt med batteridrivna verktyg som klarar samma arbetsuppgifter som tidigare bara kunnat utföras med sladdrivna elmaskiner på 230V.

Att 54V batteriet dessutom är 100 % kompatibelt med alla XR 18V-maskiner gör det ännu mera unikt. Tack vare den gemensamma batteriplattformen går det att använda 54V batteriet både på äldre och nyare modeller i XR-sortimentet. 

Fördelen med att sätta ett 54V batteri på ett 18V-verktyg är att drifttiden blir extra lång, upp till 9Ah.

Nyligen utökades systemet också med en snabbladdare på 8A som laddar upp ett 6Ah batteri på bara 45 minuter.

 

Join our Newsletter

Free Subscription

PDi TV

Info

×