Från vänster Tomas Ulander och Magnus Kanerfalk från Fredsunds Maskin AB.

Nu kommer Weber till Sverige

Published 30/5, 2018 at 12:51

Nu gör Magnus Kanerfalk och Tomas Ulander en nylansering av tyska Webers markvibratorer som man är generalagent för på den svenska marknaden. Tillsammans driver de Fredsunds Maskin AB som är återförsäljare, förutom för Webers sortiment, också för Atlas Copcos sortiment av pumpar, kompressorer, elverk, belysningsmaster med mera, Epirocs lätta hydraulhammare och så vidare.

Men eftersom detta är en temaartikel om markvibratorer stannar vi vid Webers produkter. Weber är ett beprövat varumärke som grundades 1958 i tyska staden Rückershausen som ligger ganska nära Köln. Det unika med Weber är att de specialiserat sig på just markvibratorer. Till en början koncentrerade man sig på att utveckla och tillverka stora vibroplattor på omkring 700 kg. Men med tiden började man tillverkar lättare plattor ända ner till stampar. Idag spänner produkterna från fyrtaktsstampar på cirka 30 kr upp till vibroplattor på 900 kg. Weber är, som många andra tyska bolag, privatägt och ägs av familjen Weber. I Sverige ligger de verkliga volymprodukterna från 140 till 500 kg och populära modeller är CR2, CR3 upp till CR7 på 500 kg. En unik egenskap med Weber är att många av vibroplattorna går att backa. En annan speciell egenskap med Weber är deras unika avvibrering tack vare konstruktionen på själva upphängningen av den del som vibrerar. Själva vibroelementet är dessutom ingjutet i konstruktionen istället för att vara bultat som är vanligt på många andra varumärken. En annan styrka hos Weber är at produkterna är mycket robusta och klarar stora påfrestningar. Det ser man även på många av de yttre detaljerna som hos andra tillverkare ofta är gjorda i hårdplast och skadas enkelt vid påkörningar. Andra smarta egenskaper är att maskinen varnar ifall något inte står rätt till i drivlinan. Exempelvis om luftfiltret börjar sätta igen så blinkar en lampa. Byts eller rengörs inte luftfiltret inom en viss tidsintervall stannar maskinen. Drivkälla i vibroplattorna är diselar av tyska märket Hatz. Weber har dessutom tre års garanti vilket är en anmärkningsvärt lång garantiperiod. Ungefär 65 till 70 procent av Webers produktion går till rentalmarknaden.

SRT träffade Tomas Ulander och Magnus Kanerfalk på ett öppet hus hos uthyraren Tholmarks i Älta utanför Stockholm i april. Båda var mycket nöjda med att kunna erbjuda Webers produkter på den svenska marknaden fullt ut. “Weber hade tidigare ingen distributör i Sverige och då kan det vara tufft att få kontinuitet i försäljning och service”, säger Tomas.

Tomas berättar att man sedan man åtog sig återförsäljarskapet utbildat fyra servicetekniker hos Weber i Tyskland. Två tekniker finns i Jönköping och två i Stockholm. Dessutom har man ett samarbete med en serviceverkstad i Staffanstorp. Man har också ett eget väl tilltaget reservdelslager i Jönköping. “Nu är vi redo att kraftfullt marknadsföra och sälja Weber i Sverige och vi är väl rustade att ta hand om service, reparationer och eftermarknaden i sin helhet”, säger Magnus. Man kan anta att även tillverkaren Weber är mycket nöjda med den här utvecklingen på den svenska marknaden. Tomas och Magnus berättar att man har en tydlig plan för hur man ska marknadsföra de produkter man har i sortimentet inklusive Weber. Man räknar med att medverka vid flera öppna hus liknande det hos Tholmarks samt att anordna egna demonstrationer runt om i landet.

På den franska mässan Intermat som arrangerades i april visade Weber en ny eldriven padda med modellbeteckningen Weber SRE300.

På bauma nästa år räknar man med en hel radda med nya produkter.

Join our Newsletter

Free Subscription

PDi TV

Info

×